Το time-lapse είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εφέ και αν γίνει σωστά, μπορεί να γίνει πολύ εντυπωσιακό. Τι είναι; Σίγουρα το έχεις δει. Είναι σαν να έχεις ένα βίντεο μιας στατικής σκηνής και να τη βλέπεις σε πολύ μεγάλη ταχύτητα. Για παράδειγμα, την πορεία του ήλιου στον ουρανό κατά τη διάρκεια της μέρας ή την πορεία του φεγγαριού το βράδυ. Ή σύννεφα να τρέχουν στον ουρανό, αρκετές φορές συνοδευόμενα από τον ήλιο να διαγράφει την καμπύλη του. Το έχεις δει σε ταινίες, όταν ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει την αίσθηση της παρέλευσης του χρόνου μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα, αλλά η πλέον επική σκηνή με time-lapse βρίσκεται στην ταινία Time Machine του 1960. Σε αυτή τη σκηνή, ο ήρωας βρίσκεται μέσα στη χρονομηχανή και ταξιδεύει στο μέλλον, ενώ βλέπει μια βιτρίνα σε ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων. Καθώς τα χρόνια περνούν, βλέπει την κούκλα στη βιτρίνα να αλλάζει στιγμιαία ενδυμασίες, περνώντας από τη μόδα του 1899 στη μόδα του 1966, και ενώ το μήκος της φούστας μειώνεται συνεχώς!
Για να κάνεις κι εσύ τέτοια time-lapses, το μόνο που θα χρειαστείς είναι το smartphone σου ή μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένα τρίποδο ή κάποιο στήριγμα, και να υπακούς κάποιους βασικούς κανόνες. Πρακτικά, το time-lapse δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σειρά φωτογραφίες βαλμένες στη σειρά, ως καρέ σε ένα βίντεο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φτιάξεις ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων, με 30 καρέ το δευτερόλεπτο, θα χρειαστείς 300 φωτογραφίες. Αν θεωρήσουμε πως παίρνεις μια φωτογραφία κάθε 1 λεπτό, οι 300 φωτογραφίες αντιστοιχούν σε 5 ώρες πραγματικού χρόνου. Επομένως, έχεις καταφέρει κι έχεις συμπιέσει 5 ώρες σε 10 δευτερόλεπτα!
Για κάμερα DSLR, θα πρέπει να στήσεις την κάμερα πάνω σε ένα τρίποδο ή άλλο στήριγμα ώστε να μην κουνιέται καθόλου (μα καθόλου) για όλη τη διάρκεια του time-lapse και θα πρέπει να τη ρυθμίσεις στο manual, για να μην αλλάζουν οι ρυθμίσεις κάθε φορά που αλλάζει κάτι στη σκηνή, όπως ο φωτισμός. Θέλεις όλα να παραμείνουν ίδια! Ακόμη και το white balance! Και βέβαια, το focus!
Για να βάλεις την κάμερα να βγάζει φωτογραφίες κάθε τόσο, θα χρειαστείς και κάποιο τηλεχειριστήριο ή να ελέγξεις την κάμερα από υπολογιστή. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία συνήθως θα βρεις από το επίσημο site του κατασκευαστή της κάμερας που έχεις. Υπάρχουν, όμως, και ειδικά intervalometers τα οποία αναλαμβάνουν όλη τη “βρώμικη” δουλειά, όπως το Vivitar 6-in-1.
Η απόσταση μεταξύ λήψεων θα πρέπει να ρυθμιστεί καταλλήλως, αναλόγως του τι προσπαθείς να φωτογραφίσεις. Για παράδειγμα, αν φωτογραφίζεις σύννεφα που τρέχουν ή αυτοκίνητα σε κίνηση, τότε 1 δευτερόλεπτο μεταξύ λήψεων είναι καλό. Για ηλιοβασιλέματα και ανατολές, σύννεφα που κινούνται αργά ή πλήθος ανθρώπων, 1-3 δευτερόλεπτα, ενώ 15-30 δευτερόλεπτα είναι καλύτερα αν προσπαθείς να πιάσεις σκιές που αλλάζουν καθώς αλλάζει η θέση του ήλιου, τον ίδιο τον ήλιο ή ακόμη και αστέρια στον ουρανό (εκεί μπορείς να πας και στα 60 δευτερόλεπτα).
Επίσης είναι καλό να έχεις συνδέσει την κάμερα σε πηγή ρεύματος, για να μην μείνεις από μπαταρία, αλλά και να φροντίσεις να υπάρχει αρκετός χώρος στην κάρτα μνήμης, για όλες τις λήψεις.
Τώρα, λοιπόν, που έχεις τις φωτογραφίες, πως τις κάνεις βίντεο; Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές. Τα πιο σοβαρά προγράμματα, όπως το AfterEffects, το Premiere Pro ή το Quicktime Pro έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά υπάρχουν και οι δωρεάν επιλογές, όπως το Photolapse, το VideoMatch ή το VirtualDub!
Όλα τα παραπάνω βέβαια αφορούν όσους τους αρέσει η φωτογραφία στο… χειροκίνητο και σου δίνουν την ευκαιρία να μάθεις τι ακριβώς είναι ένα time-lapse video. Οι σύγχρονες compact και mirrorless φωτογραφικές μηχανές έχουν έτοιμες λειτουργίες που μπορείς να αξιοποιήσεις για να φτιάξεις τα δικά σου επικά βίντεο.
Τώρα, λοιπόν, ξέρεις πως να φτιάξεις κι εσύ ένα time-lapse! Ο μοναδικός περιορισμός είναι η φαντασία σου! Φτιάξε κι εσύ ένα ονειρικό time-lapse και εντυπωσίασε τους φίλους σου σε Facecbook και Instagram!