Έχεις προσπαθήσει να τραβήξεις πορτραίτα με το smartphone σου; Μήπως τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά; Ίσως η σύγκριση με επαγγελματικές φωτογραφίες σε άφησε ντροπιασμένο για τη φωτογραφική σου δεινότητα; Μην αγχώνεσαι, δε φταις εσύ. Φταίει το κινητό σου. Το πιο βασικό συστατικό ενός πανέμορφου πορτραίτου είναι το βάθος πεδίου.
Το βάθος πεδίου είναι κάτι που χρειάζεται κανονικό, μεγάλο, φακό στη φωτογραφική μηχανή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί σε μικροσκοπικούς φακούς όπως αυτοί των smartphones. Είναι αδύνατον και είναι λόγω μεγέθους και λόγω φυσικής.
Μπορείς να δεις την φωτογραφία που ακολουθεί για να καταλάβεις τι είναι το βάθος πεδίου. Παρατηρείς πως το πρόσωπο της κοπέλας είναι άψογα εστιασμένο, ενώ το φόντο είναι έντονα θολό; Επίσης, και τα χέρια της κοπέλας είναι ελαφρώς εκτός εστίασης.
Το βάθος πεδίου εστιάζει στο θέμα της φωτογραφίας και δεν αφήνει το φόντο να «μπει» μέσα στη λήψη και να αποσπάσει την προσοχή του θεατή. Εδώ έχουμε κι ένα ακόμα φαινόμενο, το λεγόμενο bokeh: προσέχεις πως όλες οι πηγές φωτός στο φόντο έχουν μετατραπεί σε φωτεινά «κυκλάκια»;
Ένα αντιπαράδειγμα για το βάθος πεδίου είναι το ακόλουθο:
Εδώ δεν υπάρχει βάθος πεδίου· βλέπουμε ακόμη και τα αντικείμενα στο βάθος εστιασμένα. Εδώ, όμως, ο φωτογράφος έχει χρησιμοποιήσει την κίνηση των ατόμων για να θολώσει το φόντο. Δυστυχώς για τα smartphones, οι φακοί που διαθέτουν δεν είναι ικανοί για τέτοια εφέ. Εδώ όμως έρχεται η τεχνολογία!
Τα smartphones νέας γενιάς έρχονται εξοπλισμένα με ειδικές «κάμερες» βάθους, γνωστές και ως Time of Flight (ToF). Τι κάνει μια τέτοια κάμερα; Αυτό που συμβαίνει με έναν μεγάλο φακό λόγω φυσικής, μέσω αλγορίθμου. Ο μεγάλος φακός εστιάζει σε μια συγκεκριμένη απόσταση και όλα τα αντικείμενα που είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, φαίνονται θολά. Το smartphone που διαθέτει και κάμερα ToF βγάζει μια φωτογραφία με την κανονική κάμερα (φακό, αισθητήρα) και μια λήψη βάθους με την κάμερα ToF. Έπειτα, με βάση τα δεδομένα που έχει καταγράψει ο αισθητήρας ToF θολώνει τεχνητά τις περιοχές της φωτογραφίας που αντιστοιχούν σε διαφορετική απόσταση από το κύριο θέμα της φωτογραφίας.
Μάλιστα, λόγω του ότι το θόλωμα του βάθους πεδίου είναι τεχνητό, ο χρήστης μπορείς να ρυθμίσεις εκ τον υστέρων πόσο έντονο θα είναι το εφέ του βάθους πεδίου, ακόμη και το bokeh, δίνοντάς σου περισσότερες δυνατότητες. Βέβαια κάποιες φορές το αποτέλεσμα χάνει σε αληθοφάνεια, αλλά σε γενικές γραμμές οι αλγόριθμοι γίνονται όλο και καλύτεροι.
Λοιπόν, τώρα ξέρεις το μυστικό. Εάν σε ενδιαφέρουν τα πορτραίτα, το επόμενό σου smartphone θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με… ToF!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.