Αν έχεις στη διάθεσή σου κάποιο projector, τότε είσαι από τους τυχερούς. Βέβαια, αν ήδη χρησιμοποιείς τον projector για παρουσιάσεις στη δουλειά σου, τότε πιθανότατα ξέρεις ήδη πως να κάνεις τις συνδέσεις. Αλλά ένας projector δεν περιορίζεται μόνο σε δουλειές γραφείου. Για την ακρίβεια, είναι έγκλημα να έχεις διαθέσιμο projector και να μην τον χρησιμοποιείς στο σπίτι σου – εκτός κι αν έχεις τηλεόραση 100 ιντσών.
Τώρα θα αναρωτηθείς «τι να τον κάνω τον projector». Η απάντηση είναι απλή: να δεις τα πάντα! Ούτως ή άλλως, η ψυχαγωγία στα σπίτια μας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, το video streaming (βλ. COSMOTE TV) είναι πλέον κοινός τόπος, ενώ η παραδοσιακή μορφή τηλεόρασης φθίνει όσο περνάνε τα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το να συνδέσεις τον projector με τον υπολογιστή είναι κάτι που πιθανώς να σου αλλάξει τη ζωή για πάντα.
Τι θα χρειαστείς
Εκτός του projector και, πιθανώς, ενός πανιού προβολής, θα χρειαστείς απλώς ένα καλώδιο. Το είδος του καλωδίου εξαρτάται από τις θύρες που διαθέτει ο υπολογιστής που θες να συνδέσεις, αλλά θα είναι μάλλον HDMI ή, στη χειρότερη, το παλιό καλό VGA. Οι projectors συνήθως διαθέτουν και τα δύο. Το μήκος του καλωδίου θα πρέπει να είναι τέτοιο που να σου επιτρέπει να χειρίζεσαι τον υπολογιστή με ευκολία, χωρίς να τον κρατάς στα χέρια ή να τον έχεις σε κάποια περίεργη θέση.
Πως συνδέεται
Το πρώτο βήμα είναι να έχεις και τις δύο συσκευές σβηστές· αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο, είναι καλύτερα έτσι. Συνδέεις το κατάλληλο καλώδιο (HDMI, VGA) στην είσοδο του projector και στην έξοδο του υπολογιστή. Δεύτερο βήμα, ανάβεις τον projector πρώτα και τον υπολογιστή έπειτα.
Το τρίτο βήμα είναι να κάνεις τον υπολογιστή να χρησιμοποιήσει τον projector. Σημειωτέον πως, για τα Windows, ο projector αντιμετωπίζεται ως δεύτερη οθόνη. Αν μιλάμε για laptop, συνήθως ένας συνδυασμός του πλήκτρου Fn με κάποιο F-key (F4, F5, F7, F8) το οποίο αλλάζει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του laptop. Πατώντας το, θα αλλάξει κυκλικά από «μόνο η ενσωματωμένη οθόνη» σε «μόνο η εξωτερική οθόνη» (δηλαδή το projector σε αυτή την περίπτωση) και σε «και οι δύο μαζί». Στα Windows 10 θα δεις πως οι επιλογές είναι τέσσερις. Ο λόγος είναι πως ο τρόπος λειτουργίας με δύο οθόνες ταυτοχρόνως ενεργές έχει δύο υποπεριπτώσεις: η πρώτη είναι, οι δύο οθόνες να δείχνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, ενώ η δεύτερη απλώς επεκτείνει το desktop στη δεύτερη οθόνη, επομένως μπορείς να προβάλλεις ταινία στον projector ενώ κάνεις δουλειά (ή χαζεύεις το Facebook) στην οθόνη.
Τα Windows 10, σε κάποια μηχανήματα, σου επιτρέπουν να συνδεθείς με ασύρματη οθόνη – και υπάρχουν και αντίστοιχοι ασύρματοι projectors. Σε αυτή την περίπτωση, είσαι από τους πολύ προνομιούχους, μιας και γλυτώνεις καλώδια και μπελάδες!
Λοιπόν, αυτό ήταν όλο! Τώρα μπορείς να κάνεις το σαλόνι σου σινεμά, να δεις ταινίες ή σειρές, ακόμη και εκπομπές μέσα από τις δικτυακές πλατφόρμες των καναλιών, αν είσαι φανατικός της τηλεόρασης!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.