Τους ψηφιακούς on-line χάρτες τους ξέρεις και τους χρησιμοποιείς καθημερινά. Είτε σαν app στο κινητό σου για να σε βοηθήσουν να πλοηγηθείς στον προορισμό σου, είτε στον browser για να εξερευνήσεις άλλους τόπους της Γης, οι ψηφιακοί χάρτες έφεραν πραγματική επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Google Maps, Bing Maps και άλλες χαρτογραφικές υπηρεσίες σου επιτρέπουν να βρίσκεις ενδιαφέροντα μέρη, ή να σχεδιάζεις ένα ταξίδι. Δεν είναι όμως μόνο αυτές. Δεκάδες άλλα APIs έχουν κυκλοφορήσει δίνοντας στους ενδιαφερόμενους έναν τρόπο να αξιοποιήσουν την τεχνολογία χαρτογράφησης για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες εφαρμογές. Μια από αυτές ανακαλύψαμε στο Old Maps Online (http://www.oldmapsonline.org/). Όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για μια ψηφιακή και ελεύθερα προσβάσιμη συλλογή από ιστορικούς χάρτες. Το site έχει βασιστεί στο MapTiler Cloud, ένα εναλλακτικό Google Maps API, το οποίο όμως προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα και δυνατότητες με αυτό.
Το Old Maps Online ξεκίνησε σαν συνεργασία του Klokan Technologies GmbH, Switzerland και του The Great Britain Historical GIS Project του Πανεπιστημίου του Portsmouth, ενώ πέρα από την αρχική χρηματοδότηση που έλαβε, από το 2013 και πέρα η λειτουργία του στηρίζεται σε εθελοντές. Ο σκοπός του project δεν είναι άλλος από την ψηφιοποίηση ιστορικών χαρτών και την ελεύθερη διάθεσή τους μέσω Internet. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει πάνω από 400.000 ιστορικούς χάρτες, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί από διάφορα ιδρύματα, βιβλιοθήκες και αρχεία σε όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσει κάποιος τον δικό του χάρτη ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται. Άλλωστε όπως είπαμε, το Old Maps Online είναι ένα ανοιχτό project που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά.
Πώς λειτουργεί
Η αρχική σελίδα του Old Maps Online μοιάζει με το Google Maps. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πεδίο αναζήτησης στο πάνω αριστερό τμήμα ή να πατήσεις το «Find a place» που έχει παρόμοια λειτουργικότητα. Επειδή το Old Maps Online εντοπίζει την τοποθεσία σου, εάν πατήσεις το Browse the old maps, θα μετακινηθείς σε εκείνη τη γεωγραφική περιοχή ενώ στα αριστερά θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους ιστορικούς χάρτες της περιοχής. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το timeline με το οποίο μπορείς να αλλάξεις τη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, μπορείς να δεις πώς ήταν η Αθήνα από το 1750 έως το 1800, ή από το 1950 μέχρι σήμερα. Κάθε ιστορικό χάρτη που βλέπεις, μπορείς να τον εμφανίζεις επάνω στον τρέχοντα χάρτη της περιοχής, να τον δεις σαν εικόνα και να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Επίσης, κάνοντας zoom-in/out εμφανίζονται νέοι χάρτες ανάλογα με την έκταση της εκάστοτε περιοχής.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.