Η ιατρική προοδεύει συνεχώς. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, οι ανακαλύψεις της φυσικής αλλά και η πρόοδος της τεχνολογίας έχουν δώσει στην επιστήμη της ιατρικής πολύτιμα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία πάμπολλων παθήσεων. Σκέψου πόσα πράγματα που σήμερα θεωρούμε προφανή και δεδομένα δεν υπήρχαν πριν από λίγες δεκαετίες. Ακτινογραφίες, καρδιογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα, ανάλυση αίματος, εγκεφαλογράφημα, είναι μερικά από τα «θαύματα» της επιστήμης. Καθώς η τεχνολογία προοδεύει, όμως, όλα αυτά γίνονται πιο ασφαλή, πιο φθηνά και αρκετές φορές μπαίνουν ως λειτουργίες σε συσκευές πολύ μικρού μεγέθους. Για παράδειγμα, πλέον η μέτρηση των παλμών μπορεί να γίνει απλά από ένα smartwatch ή ένα activity tracker, ενώ κάποτε έπρεπε να βάλεις ηλεκτρόδια και να συνδεθείς σε μηχάνημα!
Η τεχνολογία είναι αυτή που επιτρέπει και στη νέα συσκευή που θα κυκλοφορήσει σύντομα, το RaDoTech, να ανιχνεύσει πιθανά προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα. Το RaDoTech είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρικά σήματα. Ως συσκευή έχει σχήμα κυλίνδρου, ενώ η άκρη του είναι το ηλεκτρόδιο (probe). Τοποθετώντας το ηλεκτρόδιο σε κατάλληλα σημεία, η συσκευή διοχετεύει ηλεκτρικά σήματα χαμηλής έντασης και παρακολουθεί πως αυτά διαδίδονται μέσα στο σώμα. Η εταιρεία αναφέρει πως, μετά την ανάλυση αυτών των σημάτων, είναι σε θέση να ανιχνεύσει διάφορες παθήσεις και δυσλειτουργίες συγκεκριμένων οργάνων, καθώς και να κάνει μια πρώτη διάγνωση.
Το RaDoTech συνδέεται με το smartphone του χρήστη, στο οποίο, μέσω του αντίστοιχου app, δίνει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Ο στόχος, όπως αναφέρει ο δημιουργός του, είναι να επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο να έχει ένα εργαλείο πρώτης διάγνωσης μέσα στο σπίτι του, έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύει προβλήματα στον οργανισμό του προτού αυτά γίνουν απειλητικά.
Προφανώς, το RaDoTech δεν είναι θεραπευτικό εργαλείο. Πρόκειται για ένα εργαλείο διάγνωσης, το οποίο φιλοδοξεί να παρέχει μια πρώτη εξέταση από το σπίτι. Οι χρήστες του θα πρέπει να το εκλάβουν ως τέτοιο και, αν συντρέχει λόγος, να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ιατρό. Το σύστημα δεν πρόκειται να κάνει διάγνωση, ούτε να συστήσει φαρμακευτική αγωγή, ούτε βέβαια και να υποκαταστήσει τις κανονικές ιατρικές εξετάσεις· αυτά παραμένουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ιατρών. Αυτό που, ίσως, μπορεί να κάνει είναι να κάνει τον χρήστη του πιο συνειδητοποιημένο σε σχέση με την υγεία του. Και πιθανώς, να προλάβει κάποια προβλήματα τα οποία έχουν περάσει απαρατήρητα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.