Το smartphone είναι η συσκευή που μπορεί να μην είχαμε πριν από 10 χρόνια, σήμερα όμως πολλοί δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή. Τα τελευταία χρόνια, τα apps τα οποία δεν έχουν συγκεκριμένη λειτουργία – βλέπε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – έχουν πολλαπλασιαστεί και, μαζί με αυτά, το ίδιο έχει γίνει και με την εθιστικότητα του smartphone. Πλέον είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις χαζεύοντας το feed του Facebook, φωτογραφίες από το Instagram ή βιντεάκια στο TikTok και στο YouTube. Το smartphone μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε χρονική μαύρη τρύπα και να χάνεις ώρες χαζεύοντας το… τίποτα!
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν apps των οποίων ο σκοπός είναι να περιορίσουν αυτή τη “μαύρη τρύπα” και ένα από αυτά το έχει βάλει η ίδια η Apple μέσα στο λειτουργικό σύστημα των iPhones, από την έκδοση 12 του iOS. Το όνομα αυτού: Screen Time.
Ο σκοπός του Screen Time είναι να δρα ως φρουρός για να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά στο κινητό σου. Το ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι: πόσος χρόνος είναι υπερβολικός; Ειδικά αν είσαι σαν εμάς και η δουλειά σου περιλαμβάνει το να τσεκάρεις feeds στο Facebook, μπορεί να περάσεις χαλαρά τις 10 ώρες την εβδομάδα κοιτώντας το newsfeed. Από την άλλη, όμως, αν κολλήσεις για 3-4 ώρες παίζοντας Candy Crush, ε, αυτό είναι υπερβολή. Εδώ το Screen Time είναι χρήσιμο: μπορείς να το ενεργοποιήσεις, χωρίς περιορισμούς στην αρχή, και να περάσεις μια-δυο εβδομάδες χρησιμοποιώντας το iPhone σου ως συνήθως. Έπειτα μπορείς να ανοίξεις τα στατιστικά του Screen Time και να δεις τι συμβαίνει. Τα γραφήματα και οι αναλύσεις του Screen Time μπορούν να σου φανερώσουν πράγματα τα οποία δεν είχες καταλάβει. Όπως, για παράδειγμα, το ότι μπορεί να περνάς μια ώρα κάθε μέρα χαζεύοντας φωτογραφίες στο Instagram ή παίζοντας κάποιο παιχνίδι για πολύ περισσότερο απ’ όσο νόμιζες.
Το να ενεργοποιήσεις το Screen Time είναι πολύ απλό: απλά ανοίγεις τα Settings και πατάς το Turn On Screen Time. Για να δεις τα στατιστικά που λέγαμε, ανοίγεις το Screen Time από τα Settings και πατάς στο See All Activity.
Ωραία, έστω λοιπόν ότι έχεις εντοπίσει το πρόβλημα. Περνάς πολλές ώρες χαζεύοντας, έστω, στο YouTube. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Μα… να βάλεις όριο! Μέσα στο Screen Time, υπάρχει η λειτουργία App Limits, με την οποία μπορείς να βάλεις χρονικό όριο σε κάθε είδος app, πχ Social Networking, Games, Entertainment, και λοιπά, ή σε συγκεκριμένα apps. Εδώ μπορείς να βάλεις χρονικό όριο, πχ 3 ώρες την ημέρα. Βέβαια, το Screen Time απλά θα σου εμφανίσει ένα μήνυμα, το οποίο μπορείς και να αγνοήσεις ή να δώσεις επιπλέον 15 λεπτά για να τελειώσεις το βιντεάκι που έβλεπες. Αλλά μπορείς και να το κλείσεις και να συνεχίσεις απτόητος.
Στο Screen Time υπάρχει και μια άλλη λειτουργία: το Downtime. Ουσιαστικά, το Downtime είναι μια χρονική περίοδος την οποία ορίζεις και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σε αφήνει να ανοίξεις (σχεδόν) κανένα app. Ο λόγος για τον οποίο θα ήθελες να το χρησιμοποιήσεις αυτό είναι αν, για παράδειγμα, έχεις τη συνήθεια να χαζεύεις στο κινητό στο κρεββάτι, πριν τον ύπνο, με αποτέλεσμα να σε παίρνει το ξημέρωμα και να μην κοιμάσαι αρκετά. Αν χρειαστεί, θα μπορείς να πάρεις κάποιο τηλέφωνο ή να στείλεις ένα μήνυμα, αλλά όχι να παίζεις παιχνίδια (παραδείγματος χάριν).
Εκτός αυτών, το Screen Time έχει και ειδικές λειτουργίες για τις συσκευές των παιδιών, εφαρμόζοντας παρόμοιους περιορισμούς, αλλά χωρίς να μπορούν τα παιδιά να τους αγνοήσουν ή να τους παρακάμψουν.
Εδώ, όμως, πρέπει να αναφέρουμε και το αδύνατο σημείο του Screen Time: τελικά, εξαρτάται από εσένα και το πόσο εθισμένος είσαι. Όπως προαναφέραμε, είναι εύκολο να αγνοήσεις τα μηνύματα του Screen Time και να ξαναπέσεις στη λούπα του «έλα μωρέ, άλλο ένα βίντεο». Τουλάχιστον, πλέον δεν θα έχεις τη δικαιολογία του «δεν κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα».
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.