Αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να πάρεις νέο laptop; Λυπούμαστε αλλά και μόνο το γεγονός πως κάνεις αυτή την ερώτηση μάλλον δείχνει πως η απάντηση θα είναι κάτι του στυλ «ακόμη αυτό έχεις»;. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν ήρθε η ώρα να αφήσεις το δύσμοιρο το laptop σου να αναπαυθεί εν ειρήνη και να επενδύσεις σε ένα σύγχρονο μοντέλο.
Λοιπόν, πάμε να δούμε τα βασικά σημάδια που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν.
1. Πατάς το power και δεν γίνεται τίποτα
Αυτό είναι και το πιο απλό. Αν το laptop δεν ανοίγει, τότε… μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά. Ναι, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κοιτάξεις, όπως το αν το τροφοδοτικό είναι συνδεδεμένο και παίρνει ρεύμα, αλλά και αν παρέχει ρεύμα στον υπολογιστή. Μπορείς να βγάλεις εντελώς τη μπαταρία και να δεις αν ανάβει μόνο με το τροφοδοτικό. Αν αρνείται πεισματικά, τότε…
2. Στο σασί του μπορείς να… ψήσεις μπριζόλες
Ναι, εννοούμε πως υπερθερμαίνεται σε τραγικό βαθμό. Μπορείς να προσπαθήσεις να καθαρίσεις τις γρίλιες εξαγωγής αέρα (συνήθως στο πλάι) και την είσοδο αέρα (συνήθως στο κάτω μέρος) αλλά αν τίποτε δεν βοηθάει, τότε θα πρέπει να το πας στο G Service του ΓΕΡΜΑΝΟΥ για να το ανοίξουν και να δουν αν υπάρχει σωτηρία. Αλλιώς…
3. Η οθόνη δε βλέπεται
Αν η φωτεινότητα της οθόνης έχει πέσει αισθητά, ακόμη και με τη ρύθμιση της φωτεινότητας στο μάξιμουμ, ή αν βλέπεις πως ο φωτισμός (π.χ. ανοίγοντας ένα άδειο αρχείο στο Word) δεν είναι πλέον ομοιόμορφος, αλλά υπάρχουν περιοχές πιο σκοτεινές, τότε αυτό σημαίνει πως οι λάμπες του οπίσθιου φωτισμού της LCD πνέουν τα λοίσθια. Μπορείς να τις αλλάξεις, μπορείς να αλλάξεις και ολόκληρη την οθόνη, αλλά αυτό πιθανότατα θα κοστίσει περισσότερο από καινούριο laptop. Επομένως…
4. Το laptop είναι απλά αρχαίο
Υπάρχει και η απλή πιθανότητα το laptop σου να είναι ένα βήμα μετά τον… άβακα. Αν το έχεις πάνω από 10 χρόνια, τότε η στυγνή πραγματικότητα είναι πως τα έχει βγάλει τα λεφτά του και, πλέον, δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου. Όταν δε σου φτάνει η μνήμη ούτε για να ανοίξεις το Word, όταν ο επεξεργαστής δουλεύει στο φουλ απλά για να δεις ένα βίντεο στο YouTube, τότε…
5. Το πληκτρολόγιο δεν πληκτρολογεί
Το πληκτρολόγιο είναι ένα από τα εξαρτήματα του laptop το οποίο δέχεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χτυπήματα επί καθημερινής βάσεως. Εκτός αυτού, τρώει και σκόνη, τρίχες, ψίχουλα και δεν αναφέρουμε καν τις πιτσιλιές ή, θου Κύριε, τυχόν χυμένα πόσιμα υγρά. Ναι, και το πληκτρολόγιο αλλάζει, ενώ μπορείς πάντοτε να πάρεις ένα κανονικό πληκτρολόγιο και να το συνδέσεις μέσω USB. Αυτό όμως είναι η έσχατη λύση, διότι…
6. Μένει από μπαταρία
Η χωρητικότητα της μπαταρίας στα περισσότερα laptops επαρκεί για τουλάχιστον μια ώρα νορμάλ χρήσης, όταν είναι καινούριο. Με τον καιρό, όμως, η διαθέσιμη χωρητικότητα μειώνεται μέχρι που, κάποια στιγμή, θα καταλάβεις πως μετά βίας επαρκεί για 1-2 λεπτά χρήσης. Μετά από αυτό το στάδιο, θα έρθει και η στιγμή που η μπαταρία θα είναι ωσεί παρούσα. Η λύση είναι ή να ξεχάσεις τη φορητότητα ή απλά να αλλάξεις τη μπαταρία. Το απλά βέβαια δεν είναι καθόλου έτσι, διότι δεν είναι και εύκολο πράγμα να βρεις μπαταρία για παλιό μηχάνημα.
7. Ωχ η μέση μου
Όσο πιο παλιό είναι ένα laptop, τόσο πιο βαρύ και ογκώδες είναι. Τα παλιά τα χρόνια μάλλον οι άνθρωποι ήταν πιο γυμνασμένοι ή απλά δεν ενδιαφέρονταν για ευκολίες. Τα νέα laptops είναι λεπτά κι αέρινα, ενώ εσύ έχεις ξεμείνει με κάτι που μοιάζει με μαρμάρινη επιτύμβια στήλη. Αν σε λένε Άρνολντ, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, που πρέπει να μεταφέρουν τον μονόλιθο συχνά…
8. Ο δίσκος δεν στροφάρει
Στα περισσότερα σύγχρονα laptops, ο σκληρός δίσκος έχει αντικατασταθεί από μοντέλα SSD, όπερ σημαίνει «στερεάς κατάστασης». Με απλά λόγια, εκεί που είχες δίσκους που περιστρέφονταν και κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής να ίπτανται πάνω από τη μαγνητική επιφάνεια, τώρα έχεις απλά… τσιπάκια, χωρίς κινούμενα μέρη. Το laptop σου, κατά πάσα πιθανότητα, έχει δίσκο παλαιάς τεχνολογίας και, ως τέτοιος, με κινούμενα μέρη, έχει φθαρεί και μπορεί να έχει αρχίσει και να μην βρίσκει τα απαραίτητα δεδομένα τόσο γρήγορα όσο όταν ήταν… νέος κι ωραίος. Επίσης έχε υπ’ όψη σου πως οι παλιοί σκληροί δίσκοι είναι απελπιστικά πιο αργοί από τους σημερινούς SSDs. Βάλε και την ηλικία στην εξίσωση…
Λοιπόν, εμπίπτεις σε κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες και ακόμα το σκέφτεσαι; Αν ναι απλά μην το σκέφτεσαι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι. Το laptop σου τα έχει φάει τα ψωμιά του και ήρθε η ώρα να το στείλεις σε ένα κέντρο ανακύκλωσης. Εσύ από την άλλη απλά πήγαινε σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και βρες ένα σύγχρονο laptop για να σε συντροφεύσει στα επόμενα χρόνια, με σφρίγος και όλη την ταχύτητα της νιότης!