Ναι, είναι γνωστό πως το Facebook είναι, τουλάχιστον όσον αφορά το υλικό που ανεβαίνει σε αυτό, πραγματικός εφιάλτης. Η έννοια ιδιωτικότητα έχει πάει περίπατο στο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ό,τι αναρτάται σε αυτό, αυτομάτως, γίνεται κτήμα ολόκληρου του Internet. Σε αυτή την κατάσταση, προφανώς, δε βοήθησε καθόλου και το ίδιο το Facebook, καθώς οι επιλογές και οι μηχανισμοί ελέγχου της πρόσβασης σε φωτογραφίες, εικόνες και δημοσιεύσεις αρχικώς ήταν απλά ανύπαρκτα ενώ ακόμη και σήμερα δεν είναι ακριβώς το δυνατό σημείο του Facebook.
Μετά τη γενική κατακραυγή, όμως, το Facebook κάνει βήματα προόδου. Ένα από αυτά είναι το Rights Manager for Images, ένα εργαλείο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους creators να παρακολουθήσουν τη διασπορά των εικόνων τους και να μπορούν να ορίσουν το που εμφανίζονται αυτές σε ολόκληρο το Facebook και το Instagram.
Για να έχει κανείς πρόσβαση στο Rights Manager, θα πρέπει για αρχή να είναι administrator σε κάποια σελίδα του Facebook και θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση για υλικό που δημιούργησε και το οποίο θέλει να προστατεύσει. Το Rights Manager θα ψάξει σε ολόκληρο το Facebook και το Instagram και θα ανιχνεύσει παρόμοιο υλικό. Υπάρχουν και ρυθμίσεις, όπως την κυριότητα μιας εικόνας ανά περιοχές ή παγκοσμίως.
Η πραγματική δύναμη αυτού του εργαλείου, όμως, είναι στο ότι μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις για κατέβασμα ή ακόμη και μπλοκάρισμα του υλικού από συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη.
Αν και χρήσιμο γενικώς, το εργαλείο αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις ειδικά στο Instagram, όπου οι αντιγραφές και η επαναδημοσίευση υλικού γίνεται κατά κόρον. Για την ώρα, το Facebook αναφέρει πως δοκιμάζει το Rights Manager με επιλεγμένους συνεργάτες, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το ποιοι είναι αυτοί οι… επίλεκτοι, ούτε όμως και για το πότε σκοπεύει να ανοίξει την πρόσβαση του Rights Manager σε άλλους χρήστες.