Ο τομέας της φωτογραφίας έχει μείνει στάσιμος εδώ και καιρό. Μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, είχαμε μερικά καλά χρόνια στα οποία έγιναν πράγματα. Κυκλοφόρησαν οι μηχανές mirrorless, η Sony έβγαλε μερικούς πολύ καλούς αισθητήρες, αυξήθηκαν τα megapixels και η ευαισθησία και μετά… τίποτα. Το βάρος ολόκληρης της βιομηχανίας φαίνεται πως έχει μετατοπιστεί προς τα smartphones, αλλά εκεί μιλάμε για εντελώς άλλη κατηγορία. Οι μικροσκοπικές διαστάσεις αισθητήρων, φακών και διατάξεων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ριζοσπαστικές λύσεις. Γενικά, ναι, βλέπουμε μικρές εξελίξεις, τα megapixels αυξάνονται αλλά τα νούμερα είναι τόσο αστρονομικά που έχουν πάψει να ενδιαφέρουν πλέον, το autofocus γίνεται λίγο πιο γρήγορο… γενικά, βλέπουμε βελτιώσεις και όχι επαναστάσεις.
Μια εταιρεία, όμως, φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει τη δική της επανάσταση στους αισθητήρες. Πως; Φαίνεται πως κατάφερε και έλυσε το πρόβλημα του… κυρτού αισθητήρα!
Όλες οι μηχανές ανά τον κόσμο βασίζονται σε επίπεδους αισθητήρες, οι οποίοι μοιάζουν (πάρα πολύ) με… τσιπάκια χωρίς κάλυμμα. Προφανώς, αφού όλα τα τσιπάκια φτιάχνονται από πλάκες πυριτίου, είναι απολύτως επίπεδα. Η οπτική, όμως, δουλεύει κάπως διαφορετικά! Το φως δεν αρέσκεται, τουλάχιστον όχι χωρίς εξαιρετικά πολύπλοκες διατάξεις φακών, να εστιάζει σε επίπεδες επιφάνειες. Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να εστιαστεί σε κυρτές επιφάνειες. Γιατί, λοιπόν, δεν έχουμε κυρτούς αισθητήρες; Πολύ απλά γιατί είναι απείρως δύσκολο να κατασκευάσεις τσιπ πάνω σε κυρτή επιφάνεια. Η τεχνολογία δεκαετιών έχει αναπτυχθεί ώστε να «χαράσσει» τρανζίστορ πάνω στα απολύτως επίπεδα πλακίδια πυριτίου. Αν το «απολύτως επίπεδο» γίνει… κυρτό, τότε θα έπρεπε να αλλάξουν τα πάντα στη βιομηχανία της λιθογραφίας μικροκυκλωμάτων.
Όχι πως δεν είχαν προσπαθήσει και άλλοι στο παρελθόν (βλέπε Sony).
Η εταιρεία Curve-One, όμως, φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα! Πως; Σιγά μη το ανακοίνωναν δημόσια! Η Γαλλική εταιρεία έχει κάπου 8 πατέντες για τους κυρτούς αισθητήρες της και, όπως αναφέρουν, για την ώρα πρόκειται για έναν αισθητήρα με μεταβλητή κυρτότητα, ο οποίος προορίζεται για φακούς fish-eye (υπερ-ευρυγώνιους). Βέβαια, η εταιρεία κάνει λόγο για την ανατολή μιας νέας εποχής στις κάμερες κάθε είδους, με αυτή την τεχνολογία. Ο λόγος είναι πολύ απλός: έχοντας κυρτό αισθητήρα, οι φακοί των φωτογραφικών μηχανών μπορούν να γίνουν πιο απλοί. Εκεί που τώρα χρειάζονται πολλά εξαρτήματα (δηλαδή πολλαπλοί οπτικοί φακοί στο εσωτερικό τους), τώρα οι οπτικοί φακοί που χρειάζονται είναι ελάχιστοι και πολύ πιο απλοί στη γεωμετρία τους.
Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία προσανατολίζεται σε κάμερες για αυτόνομα οχήματα, drones, εργαλεία βιοϊατρικής και όργανα στρατιωτικής χρήσεως – και από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς τη σημαντικότητα της εφεύρεσης. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αυτή την τεχνολογία να περνά και σε καταναλωτικές συσκευές, προσφέροντας τη δεύτερη μεγάλη σμίκρυνση στους φανατικούς της φωτογραφίας, μετά την απλούστευση των DSLR με την αφαίρεση των κατόπτρων και των πενταπρισμάτων, η οποία οδήγησε στην κατηγορία που πλέον ξέρουμε ως «mirrorless». Αν καταφέρουν και μικρύνουν και τους φακούς, τότε θα μιλάμε για πραγματική επανάσταση!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.