Πραγματικά, ποιο θα ήταν το νόημα της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, εάν από αυτό έλειπαν τα έργα τέχνης, ίσως τα σημαντικότερα από όλα τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης; Και βέβαια μιλάμε για γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ. Η γνωστή στο χώρο του VR εταιρεία HTC δημιούργησε πριν λίγα χρόνια το Vive Arts, ένα πρόγραμμα το οποίο συνεργάζεται με μουσεία σε όλο τον κόσμο, ώστε να φέρει το κοινό κοντά σε όσα περισσότερα από αυτά τα έργα τέχνης μπορεί, μέσω της εικονικής πραγματικότητας.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος Vive Arts τώρα, σε συνεργασία με το μουσείο του Λούβρου, εκτοξεύει τα όρια της τεχνολογίας, δημιουργώντας το Mona Lisa: Beyond the Glass. Δεν πρόκειται απλά για μια εφαρμογή VR έτσι ώστε να δεις τη Mona Lisa από το σπίτι σου. Πρόκειται για μια εμπειρία, στην οποία οι υπεύθυνοι έχουν βάλει πολλές δικές τους πινελιές, έτσι ώστε να μάθεις με ζωντανό τρόπο περισσότερα πράγματα για τον διάσημο αυτό πίνακα του Leonardo Da Vinci, προτού περάσεις στο «κυρίως πιάτο» – το οποίο θα δούμε σε λίγο.
Ο κύριος στόχος της ομάδας που δημιούργησε το Beyond the Glass ήταν να αναδείξουν, όχι μόνο το τεράστιο – και αναμφισβήτητο – ταλέντο του Da Vinci, αλλά και το πως οι επιστημονικές του ανησυχίες επαναπροσδιόρισαν το πώς δημιουργείται ένα έργο τέχνης. Ο διευθυντής του studio Emissive που συμμετείχε στη δημιουργία του Beyond the Glass, εξηγεί: «Η σύνθεση και η τεχνική που χρησιμοποίησε ήταν επαναστατικές για την εποχή, επειδή δημιούργησε ένα νέο τρόπο για να ζωγραφίζεις ανθρώπους».
Βλέποντας το Beyond the Glass μαθαίνεις την τεχνική «sfumato», στην οποία τα χρώματα χτίζονται σε επίπεδα, ώστε να αναπαραστήσουν τις ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις στις αποχρώσεις, όπως βλέπουμε στον πραγματικό κόσμο. Επίσης θα μάθεις πως, μέσω της ανάλυσης του πίνακα στο υπέρυθρο, καταρρίπτεται ο μύθος πως το μοντέλο του πίνακα ήταν κάποια φτωχή κοπέλα. Αντιθέτως, φαίνεται καθαρά πως φοράει βέλο και απλά έχει αφήσει κάποιες λυτές μπούκλες. Επίσης το φόρεμα που φοράει είναι από κάποιο χρυσόχρωμο ύφασμα, κάτι που μόνο ένα μέλος της αριστοκρατίας θα μπορούσε να έχει. Αυτό επιβεβαιώνει την ιδέα πως η γυναίκα είναι η Lisa Gherardini, σύζυγος του πλούσιου εμπόρου μεταξιού Francesco del Giocondo, από το όνομα του οποίου ο πίνακας είναι γνωστός και ως La Gioconda.
Και έτσι περνάμε στο pièce de résistance του Beyond the lass”: την τρισδιάστατη αναπαράσταση της ίδιας της Mona Lisa!
Οι καλλιτέχνες του VR πήραν όλα τα δεδομένα που μπόρεσαν από τον ίδιο τον πίνακα, μέσω απλού φωτός, ακτίνων Χ, υπερύθρων και μέσω διάθλασης, έτσι ώστε να αναπαραστήσουν όσο πιο πιστά γίνεται το πρόσωπο και το σώμα της Mona Lisa. Επίσης μελέτησαν την προοπτική και τις σκιάσεις για να μαντέψουν στοιχεία όπως το μήκος της μύτης της, ενώ ακόμη και τα ρούχα που φοράει μελετήθηκαν εξονυχιστικώς, έτσι ώστε να διπλώνουν ρεαλιστικά, όταν κινείται. Γιατί ναι, το τρισδιάστατο ομοίωμα της Mona Lisa κουνιέται κιόλας! Τέλος, επανασύνθεσαν το φόντο του πίνακα όσο καλύτερα μπορούσαν, συμπλήρωσαν το τμήμα που καλύπτεται από την ίδια τη Mona Lisa, και το έβαλαν ως πίνακα ζωγραφικής πίσω από την ίδια!
Δες το βίντεο που εξηγεί τη διαδικασία:
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.