Η νέα τάση στους τραπεζικούς κύκλους είναι η virtual χρεωστική κάρτα. Αυτό αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας και θα αρχίσεις συντόμως να τη βλέπεις όλο και περισσότερο. Τι είναι, όμως, αυτή η νέα ιστορία που θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε και, ακόμη πιο σημαντικό: πρέπει;
Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή, θα πρέπει να δούμε τι προσφέρει μια εικονική χρεωστική κάρτα. Αυτό που έχουν κάνει οι τράπεζες, λοιπόν, είναι το εξής: έχουν δημιουργήσει τις υποδομές έτσι ώστε να μπορούν να εκδίδουν κάρτες ηλεκτρονικώς, άμεσα και με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο. Ούτως ή άλλως, στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν χρειάζεται η ίδια η πλαστική κάρτα, αλλά απλά ο αριθμός της, το όνομα κατόχου, ο μήνας και το έτος λήξης και ένας τριψήφιος κωδικός. Αυτά μπορούν να εκδοθούν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών άμεσα.
Γιατί;
Αυτό έχει να κάνει με τη φύση του Internet. Αν έχεις βρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο όμως δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει, βρίσκεται σε άλλη (ή και άγνωστη) χώρα, ή για τον οποιονδήποτε λόγο δεν ξέρεις αν μπορείς να το εμπιστευτείς για να του δώσεις τα στοιχεία της κανονικής σου κάρτας, εκεί μπορείς (και πρέπει) να χρησιμοποιήσεις μια εικονική. Η εικονική κάρτα θα πραγματοποιήσει την πληρωμή, αλλά δεν θα αποκαλύψει τα στοιχεία της πραγματικής σου κάρτας στον οποιονδήποτε. Μπορείς να προσδιορίσεις εσύ το όριο χρέωσης, ακόμη και το μαγαζί στο οποίο θα γίνει η πληρωμή, μπορείς να την κλειδώσεις ή και να την ακυρώσεις όποτε θέλεις, ακόμη και να θέσεις χρονικό όριο για την ισχύ της. Όλα αυτά άμεσα, ώστε να κάνεις τις πληρωμές που θέλεις χωρίς να φοβάσαι πως τα στοιχεία σου θα διαρρεύσουν σε κάποιον κακόβουλο. Μπορείς ακόμη και να δώσεις τα στοιχεία αυτά σε κάποιον γνωστό σου, ώστε να κάνει αυτός μια πληρωμή, χωρίς να ανησυχείς πως θα σου αδειάσει το λογαριασμό! Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιείς μια εικονική κάρτα για κάποια συνδρομή ή πληρωμή και, αντί να ανησυχείς μήπως η οποιαδήποτε εταιρεία δεν σου ακυρώσει τη συνδρομή και συνεχίσει να σε χρεώνει, απλά να ακυρώσεις την κάρτα ή να παγώσεις τη συγκεκριμένη χρέωση.
Πως;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν και πολλές τέτοιες υπηρεσίες και, όσες υπάρχουν, είναι συνήθως παραρτήματα κανονικών τραπεζών. Πιο κάτω αναφέρουμε τρεις τέτοιες υπηρεσίες, η μία εκ των οποίων, μάλιστα, προσφέρει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν!
Η πρώτη υπηρεσία ονομάζεται Privacy και έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως δεν χρεώνει τίποτε, δεν πληρώνεις συνδρομή ή ποσοστά επί των πληρωμών. Εκτός αυτού, όμως, σου επιτρέπει να εκδόσεις εικονικές κάρτες είτε μιας χρήσης είτε πολλών, σου επιτρέπει να κλειδώσεις κάθε τέτοια κάρτα σε έναν έμπορο ή υπηρεσία, ώστε να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού, να θέσεις ανώτατο όριο χρεώσεων, είτε γενικό, είτε ανά χρέωση, είτε ανά μήνα ή έτος, να ορίσεις από ποια τράπεζα ή λογαριασμό θα τραβάει χρήματα η κάθε κάρτα, να παγώσεις και να ξεπαγώσεις κάποια κάρτα ή να την ακυρώσεις εντελώς, όποτε θες, να τους δώσεις όνομα ώστε να ξέρεις ποια κάρτα αντιστοιχεί σε τι, ακόμη και να τις εκδίδεις μέσα από τον Chrome!
Η δεύτερη υπηρεσία φέρει το όνομα Blur. Το Blur ονομάζει τις εικονικές κάρτες που χρησιμοποιεί «masked cards». Εκτός από κάρτες, βέβαια, το Blur έχει και άλλες λειτουργίες, όπως την αποθήκευση κωδικών και στοιχείων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Το Blur αναλαμβάνει, όποτε κάνεις μια αγορά, να δημιουργήσει μια masked card επί τόπου, να σε ρωτήσει για το ποσό και να αγοράσει μια προπληρωμένη κάρτα για να κάνεις τη δουλειά σου ανώνυμα. Είναι δωρεάν για τις πρώτες 30 ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να πληρώνεις 40 δολλάρια το χρόνο ή 15 το μήνα για το πλάνο χωρίς όριο.
Τέλος, το Skrill είναι μια υπηρεσία η οποία ξεκίνησε με σκοπό το να στέλνεις χρήματα σε φίλους. Από τότε, όμως, έχει προσθέσει λειτουργίες, όπως το να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, να κάνεις ψώνια on-line ή ακόμη και να παίξεις τυχερά παιχνίδια. Θα πρέπει να φορτώσεις το λογαριασμό σου στο Skrill με (πραγματικά) χρήματα, και έπειτα μπορείς να αγοράσεις το οτιδήποτε, αρκεί να υποστηρίζει Mastercard. Η πρώτη σου εικονική κάρτα στο Skrill είναι δωρεάν, και σου επιτρέπει να μην αποκαλύπτεις τα πραγματικά σου στοιχεία, ενώ μπορεί να διαχειριστεί και δολάρια, λίρες Αγγλίας και ευρώ.