Ο φόβος και ο τρόμος όλων των κατόχων laptop, τουλάχιστον αυτών που το μεταφέρουν και δεν το έχουν μόνιμα εγκατεστημένο σε κάποιο γραφείο, είναι ο «θάνατος» της μπαταρίας. Δυστυχώς, ένα laptop μπορεί να λειτουργεί για δέκα ή είκοσι χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, η μπαταρία του όμως πολύ σπάνια συνεχίζει και λειτουργεί μετά τα πρώτα 3-4.
Ο φόβος του καθενός που έχει laptop και το μεταφέρει, είναι το σήμα των Windows για τη φόρτιση να αναφέρει «Plugged in, not charging».
Τι μπορεί να φταίει;
Βήμα 1: τσέκαρε τα καλώδια
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βεβαιώσου πως όλα είναι συνδεδεμένα σωστά. Ειδικά αν το βύσμα της τροφοδοσίας είναι USB-C (ή κάποια άλλη παραλλαγή USB), βεβαιώσου πως το έχεις συνδέσει στη σωστή θύρα. Τα laptops που φορτίζουν μέσω USB, έχουν συγκεκριμένη θύρα για αυτό. Όλες οι άλλες είναι μόνο για σύνδεση περιφερειακών και δεν φορτίζεται το laptop από αυτές.
Αν το τροφοδοτικό του laptop έχει ενδεικτικό λαμπάκι, τσέκαρε πως αυτό είναι αναμμένο. Επίσης βεβαιώσου πως η πρίζα στην οποία το έχεις συνδέσει έχει ρεύμα.
Βήμα 2: τσέκαρε το τροφοδοτικό
Το καλώδιο του τροφοδοτικού είναι το πρώτο πράγμα που ταλαιπωρείται και χαλάει. Τα συνεχόμενα τυλίγματα και ξετυλίγματα καταστρέφουν την εσωτερική μόνωση του καλωδίου, προκαλώντας βραχυκυκλώματα. Πιάσε και έλεγξε το καλώδιο σε όλο του το μήκος. Αν δεν το νιώθεις ομαλό και συμπαγές και ειδικά αν νιώθεις, κάτω από την εξωτερική μόνωση, «κόμπους» ή σημεία που γίνεται πολύ λεπτό, τότε το καλώδιο έχει πρόβλημα. Έλεγξε τις άκρες του, τόσο εκεί που βγαίνει από το ίδιο το τροφοδοτικό, όσο και στην άκρη του βύσματος που συνδέεται στο laptop. Αν δεις το καλώδιο ξεφτισμένο, λιωμένο, με παραμόρφωση ή αλλοίωση του χρώματος, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης βεβαιώσου πως το τροφοδοτικό είναι το γνήσιο του κατασκευαστή. Αν δεν είναι, βεβαιώσου πως οι προδιαγραφές του υπερκαλύπτουν αυτές του εργοστασιακού τροφοδοτικού κατά πολύ. Τα universal τροφοδοτικά έχουν την τάση να υπερβάλλουν στις προδιαγραφές τους. Για παράδειγμα, αν το γνήσιο τροφοδοτικό είχε έξοδο 19V, 4,2A τότε το universal που θα πάρεις θα πρέπει να είναι 19V και τουλάχιστον 5A για να είσαι σίγουρος. Μάλιστα, κάποια laptops αρνούνται πεισματικά να φορτίσουν αν το τροφοδοτικό δεν είναι γνήσιο.
Βήμα 3: τσέκαρε τη μπαταρία
Βγάλε τη μπαταρία από το laptop και έλεγξέ την. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να ανάψεις το laptop χωρίς τη μπαταρία, μόνο με το τροφοδοτικό (ναι, λειτουργούν και έτσι). Αν το laptop λειτουργεί κανονικά χωρίς μπαταρία, τότε η μπαταρία έχει πρόβλημα. Το πιο πιθανό είναι πως θα πρέπει να αλλάξεις μπαταρία, μιας και οι μπαταρίες δεν επισκευάζονται.
Επίσης έλεγξε τη θερμοκρασία της μπαταρίας. Αν τη δεις υπερβολικά ζεστή, απλά μην την ξανασυνδέσεις. Αν το ίδιο το laptop σου υπερθερμαίνεται, ακόμη και χωρίς τη μπαταρία, τότε μάλλον θα πρέπει να το πας να το κοιτάξουν και να καθαρίσουν το σύστημα ψύξης του. Αν η μπαταρία υπερθερμαίνεται, τότε ίσως να μη φορτίζει επειδή τα κυκλώματα προστασίας την αποσυνδέουν.
Βήμα 4: έλεγξε τις ρυθμίσεις των Windows
Άνοιξε τα Settings και μπες στo System > Power. Έλεγξε αν όλες οι ρυθμίσεις φαίνονται σωστές και πως δεν υπάρχει κάτι περίεργο. Συγκεκριμένα, κοίτα για την επιλογή του να κλείνει το laptop αν η μπαταρία είναι κάτω από κάποιο όριο.
Τέλος έχε υπόψη πως, κάποιες φορές, ίσως η μπαταρία δε φορτίζει επειδή έχει μείνει συνδεδεμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλά βγάλε το καλώδιο του τροφοδοτικού και άσε το laptop να λειτουργήσει για 10-15 λεπτά μόνο με τη μπαταρία και μετά ξανασύνδεσέ το. Τις περισσότερες φορές, αυτό αρκεί για να κρατά τη μπαταρία σε φόρμα, αν το κάνεις μια-δυο φορές την εβδομάδα.
Εάν παρόλες τις παραπάνω συμβουλές δεν γίνεται τίποτα, ίσως ήρθε η ώρα να αγοράσεις καινούριο laptop. Ήρθε η ώρα να επισκεφθείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.