Η αϋπνία είναι μια από τις επιδημίες της εποχής μας. Πολλές χιλιάδες ανθρώπων υποφέρουν από αϋπνία και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν διαγνωστεί· τα συμπτώματα όμως είναι κοινά. Τα αίτια, όμως, διαφέρουν δραματικά από άτομο σε άτομο. Η αϋπνία μπορεί να έχει αίτιο κάτι τόσο κοινό όσο στρες λόγω δουλειάς μέχρι και σοβαρές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.
Για την καταπολέμηση της αϋπνίας δεν υπάρχει μοναδική θεραπεία. Πολλοί, όμως, βρίσκουν ανακούφιση σε απλές αλλαγές μέσα στο σπίτι. Και εκεί οι έξυπνες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν.
Λευκός θόρυβος
Πολλοί άνθρωποι θέλουν απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν και τους ενοχλεί ο παραμικρός θόρυβος. Όπως αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Seth Horowitz, «…δεν υπάρχει απόλυτη ησυχία. Βρισκόμαστε συνεχώς μέσα σε θόρυβο και επηρεαζόμαστε από ήχους και δονήσεις. Και ο λόγος που δεν τρελαινόμαστε από τους ήχους είναι ο ίδιος που, για παράδειγμα, δε μπορούμε να διαβάσουμε με ανοικτή τηλεόραση: επιλέγουμε το τι ακούμε».
Ο λευκός θόρυβος είναι μια συλλογή ψευδοτυχαίων συχνοτήτων και δρα ως θόρυβος στο παρασκήνιο. Το μυαλό μας συνηθίζει και «πνίγει» τους άλλους θορύβους σε αυτόν. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κοιμηθείς χωρίς να σε ενοχλούν οι ήχοι του περιβάλλοντος.
Every Moment Counts White Noise Machine: Το μακρόσυρτο αυτό όνομα αντιστοιχεί σε μια συσκευή η οποία μπορεί να παράξει λευκό θόρυβο αλλά και ήχους της φύσης, αν προτιμάς κάτι τέτοιο. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ κυμάτων, κτύπους ρολογιού, τραγούδια πουλιών, θρόισμα φύλλων και πολλά άλλα.
Συσκευές αναπνοής
Μπορεί να είσαι αλλεργικός, ειδικά αν υποφέρεις από μπούκωμα το βράδυ· η αναπνοή σου μπορεί να επηρεάζεται από σκόνη, γύρη ή σωματίδια μούχλας. Ακόμη κι αν δεν είσαι, όμως, ο φρέσκος αέρας επιδρά θετικά στην χαλάρωση και στο να νυστάξεις. Οι «καθαριστές αέρα» βοηθούν σε αυτόν ακριβώς τον τομέα.
AeraMax 300 Air Purifier: Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιεί φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) για να αφαιρεί αλλεργιογόνα, ακάρεα σκόνης και σπόρους μούχλας από τον αέρα. Επίσης διαθέτει ειδικό mode για την αφαίρεση ιών και βακτηρίων το χειμώνα και γύρης την άνοιξη.
Θερμοκρασία
Όλοι γνωρίζουμε πως είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς αν κάνει κρύο ή ζέστη. Η θερμοκρασία του σώματός μας αντιδρά στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία του υπνοδωματίου θα πρέπει να είναι περί τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου, για τον τέλειο ύπνο.
Google Nest Thermostat: Η πιο γνωστή έξυπνη συσκευή, ο θερμοστάτης της Google είναι μια συσκευή που μαθαίνει από τις συνήθειές σου και μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σπιτιού σου ακόμη κι όταν λείπεις. Το καλύτερο είναι πως μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάσαι, ώστε ο ύπνος σου να είναι ξεκούραστος, χωρίς να ζεσταίνεσαι ή να κρυώνεις.
Φως
Το σώμα μας κουβαλάει εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Όλα τα πλάσματα γνωρίζουν ενστικτωδώς πως, όταν το φως λιγοστεύει (δηλαδή όταν δύει ο ήλιος), πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Αντιθέτως, όταν βλέπουμε φως, το σώμα μας υποθέτει πως είναι ώρα για να ξυπνήσουμε. Επομένως, ρυθμίζοντας τον φωτισμό του χώρου σου να μειώνεται και να κοκκινίζει όσο πλησιάζει η ώρα για ύπνο, το σώμα σου θα πάρει το μήνυμα και θα σε κάνει να αρχίσεις να νυστάζεις, με φυσικό τρόπο.
Philips Hue: Η πιο γνωστή εταιρεία στο χώρο του φωτισμού, η Philips, έχει δημιουργήσει το σύστημα Hue, ώστε να ελέγχεις το φωτισμό από το smartphone. Απλά κατεβάζεις το app και ρυθμίζεις τα πάντα, αρκεί να έχεις τις αντίστοιχες λάμπες. Για να βάλεις το σώμα σου σε sleep mode, αρκεί να ρυθμίσεις τα φώτα να μειώνονται και τις έγχρωμες λάμπες να εκπέμπουν αποχρώσεις του κόκκινου.
Έχοντας καλύψει αρκετές παραμέτρους, μπορείς να διαλέξεις αυτήν ή αυτές που ταιριάζουν στην περίπτωσή σου. Είτε μέσω λευκού θορύβου, είτε μέσω φωτός ή θερμοκρασίας, ακόμη και καθαρού αέρα, ο ξεκούραστος ύπνος είναι στο χέρι σου! Και μην ξεχνάς: άφησε το κινητό μακριά!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.