Όσοι δουλεύουν πάνω σε έναν υπολογιστή – και είμαστε πάρα πολλοί, πλέον – σπαταλούν πολύ χρόνο κάθε μέρα, απλώς κάνοντας απλά πράγματα. Σκέψου πόση ώρα, αθροιστικά, μαζεύεται σε διαδικασίες όπως ψάξιμο για αρχεία, άνοιγμα του Start Menu και ψάξιμο για το τάδε πρόγραμμα ή τον τάδε φάκελο, επαναληπτικές διεργασίες όπως η μετονομασία πολλών αρχείων. Πρόσθεσε σε αυτά και τον χρόνο που σπαταλάς κουνώντας το χέρι σου από το πληκτρολόγιο στο ποντίκι, απλά για να κάνεις ένα κλικ, το χρόνο που ξοδεύεις προσπαθώντας να βρεις το παράθυρο ενός προγράμματος ή του File Explorer, να ανοίξεις ένα ακόμη παράθυρο ενός προγράμματος που ήδη τρέχει, ή τελικά να κάνεις ένα απλό copy-paste.
Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε τρόπους για να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορη, χρησιμοποιώντας λειτουργίες των ίδιων των Windows 10, χωρίς να εγκαταστήσεις κανένα άλλο πρόγραμμα!
Κλείσε προγράμματα
Στα Windows, ανά πάσα στιγμή, τρέχουν πολύ περισσότερα προγράμματα από αυτά που βλέπεις. Πολλά από αυτά ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows. Αυτά έχουν λόγο ύπαρξης μόνο εάν χρησιμοποιείς τις λειτουργίες τους συχνά, αλλιώς σπαταλούν μνήμη και επεξεργαστική ισχύ χωρίς λόγο. Άνοιξε τον Task Manager πατώντας [Ctrl]+[Shift]+[Esc] για να δεις όλα τα προγράμματα που τρέχουν και κλείσε αυτά που δεν χρειάζεσαι, με δεξί κλικ και End task. Προσοχή, όμως: τα ίδια τα Windows έχουν πολλά δικά τους υποπρογράμματα και διεργασίες, επομένως μην κλείσεις πράγματα που δεν ξέρεις τι είναι.
Για να δεις τι ξεκινά αυτομάτως με τα Windows, πήγαινε στο tab Start-up. Από εκεί, μπορείς να απενεργοποιήσεις την αυτόματη εκτέλεση όποιου θέλεις, κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Disable.
Οργάνωσε το Start menu
Το Start menu στα Windows 10 αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, στο οποίο μπορείς να προσθέσεις συντομεύσεις για προγράμματα και φακέλους που χρησιμοποιείς συχνά. Για προγράμματα, απλά εντόπισε αυτό που σε ενδιαφέρει στον κατάλογο προγραμμάτων του Start, κάνε δεξί κλικ και πάτα το Pin to Start. Θα δεις το εικονίδιο να εμφανίζεται στα δεξιά.
Αντιστοίχως, για φακέλους, άνοιξε τον File Explorer και εντόπισε τον φάκελο που θέλεις, κάνε δεξί κλικ πάνω του (χωρίς να τον ανοίξεις) και πάτα το Pin to Start. Μπορείς να αλλάξεις τόσο τη θέση όσο και το μέγεθος των συντομεύσεων στο Start menu, για να έχεις μια διάταξη που σε βολεύει.
Οργάνωσε την taskbar
Η taskbar είναι η γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης, στην οποία βρίσκεται (τέρμα αριστερά) το Start button, το ρολόι (τέρμα δεξιά) και το tray (δεξιά, δίπλα στο ρολόι). Όλη η κεντρική περιοχή, όμως, είναι αφοσιωμένη στα εικονίδια των προγραμμάτων που τρέχουν, αλλά και σε συντομεύσεις. Στην taskbar μπορείς να έχεις τις συντομεύσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς πάντα. Αν κάποιο πρόγραμμα τρέχει ήδη, απλά κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιό του στην taskbar και πάτα στο Pin to taskbar. Αν δεν τρέχει, βρες το στο Start menu, κάνε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο, πάτα More και μετά Pin to taskbar.
Δούλεψε με παράθυρα
Τα Windows διαθέτουν αυτοματισμούς για τα παράθυρα. Αν πιάσεις ένα παράθυρο από τη μπάρα του τίτλου (title bar) και το μετακινήσεις τέρμα πάνω, το παράθυρο θα γίνει maximize και θα καταλάβει όλη την οθόνη. Αν το μετακινήσεις τέρμα δεξιά ή τέρμα αριστερά, θα μεγαλώσει ώστε να καταλάβει τη μισή οθόνη (αριστερά ή δεξιά αντιστοίχως). Αν το μετακινήσεις σε κάποια γωνία (πχ πάνω δεξιά), θα μεγαλώσει έτσι ώστε να καταλάβει το ένα τέταρτο της οθόνης, στην αντίστοιχη θέση (πχ πάνω δεξιά). Έτσι μπορείς να οργανώσεις τα παράθυρά σου. Επίσης, κάνοντας δεξί κλικ σε κάποιο άδειο σημείο της taskbar, ανάμεσα στις επιλογές θα βρεις και τις εξής: Cascade windows, Show windows stacked, Show windows side by side, Show the desktop. Αυτές θα σε βοηθήσουν να βάλεις μια τάξη στα ανοιχτά παράθυρα. Μάλιστα, το Show the desktop έχει και συντόμευση: κάνε κλικ στο τέρμα δεξιά μέρος της taskbar.
Χρησιμοποίησε virtual desktops
Τα Windows έχουν και μια ακόμη πολύ χρήσιμη λειτουργία: τα εικονικά desktops. Στην taskbar υπάρχει ένα πλήκτρο με ονομασία Task View. Αυτό δεν είναι εκεί μόνο για να βλέπεις τα ανοιχτά παράθυρα, αλλά και για να διαχειρίζεται εικονικά desktops. Στο πάνω μέρος μπορείς να προσθέσεις virtual desktop και να πας σε αυτό. Θα είναι σαν να έχεις τα Windows όπως όταν πρωτοανοίγεις τον υπολογιστή σου. Μπορείς να τρέξεις προγράμματα, να ανοίξεις φακέλους ή drives, ακόμη και να μεταφέρεις τα παράθυρα ανοιχτών προγραμμάτων από το ένα virtual desktop στο άλλο, με drag and drop. Επίσης, μπορείς να αλλάξεις virtual desktop, εκτός από το Task View, πατώντας [Win]+[Ctrl]+[←] ή [→].
Αν αυτό δεν σου φαίνεται χρήσιμο εκ πρώτης, σκέψου πως μπορείς να έχεις ένα virtual desktop με τα προγράμματα της δουλειάς, κι άλλο ένα με τα προγράμματα που χρησιμοποιείς στο σπίτι.
Μάθε το έξυπνο copy-paste
Η Microsoft έχει βάλει ένα πανίσχυρο εργαλείο στα Windows 10, το οποίο όμως ελάχιστοι γνωρίζουν: το νέο Clipboard. Το clipboard είναι το μέρος το οποίο κρατά ό,τι κάνεις copy για να μπορείς να κάνεις paste. Αν, όμως, θέλεις να κάνεις paste κάτι που έκανες copy πιο πριν; Τώρα μπορείς! Αν, αντί για [Ctrl]+[V] πατήσεις [Win]+[V], θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με μια λίστα με όλα τα copy που έκανες από τη στιγμή που άνοιξες τον υπολογιστή! Είτε με το ποντίκι, είτε με τα βελάκια του πληκτρολογίου, μπορείς να διαλέξεις ποιο copy θα κάνεις paste! Δοκίμασέ το!
Μάθε το πληκτρολόγιο
Για να γλυτώσεις τα συνεχή πήγαινε-έλα του δεξιού χεριού στο ποντίκι, μάθε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο προχωρημένες. Εντάξει, όλοι ξέρουμε τα [Ctrl]+[C], [Ctrl]+[V] για copy/paste, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα. Θες να κάνεις cut αντί για copy; Πάτα [Ctrl]+[X]. Θέλεις να αλλάξεις γρήγορα το ενεργό πρόγραμμα; Άσε το ποντίκι και μάθε το [Alt]+[Tab] (ή και [Alt]+[Tab]+[Tab]+[Tab]). Θέλεις να ανοίξεις το Start menu χωρίς ποντίκι; Απλό: [Ctrl]+[Esc]. Έπειτα, με τα βελάκια και το [Tab] μπορείς να πας όπου θέλεις. Στους browsers αλλά και σε όποιο άλλο πρόγραμμα διαθέτει tabs, για να πας στο επόμενο tab, πατάς [Ctrl]+[Tab]. Για να πας στο προηγούμενο, [Ctrl]+[Shift]+[Tab]. Για να ψάξεις κάτι σε μια σελίδα, πατάς [Ctrl]+[F]. Για να πάρεις screenshot ολόκληρη την οθόνη, πατάς [Print Screen]. Για να πάρεις screenshot μόνο το ενεργό παράθυρο, όμως, πάτα [Alt]+[Print Screen]. Για να ανοίξεις ένα αρχείο (πχ στο Word) πάτα [Ctrl]+[O]. Για να σώσεις ένα αρχείο στο οποίο δουλεύεις, πάτα [Ctrl]+[S], ενώ για να το σώσεις με άλλο όνομα (Save as), πάτα [Ctrl]+[Shift]+[S]. Για εκτύπωση, πάτα [Ctrl]+[P]. Για να κρύψεις όλα τα ανοιχτά παράθυρα, εκτός του ενεργού, πάτα [Win]+[Home]. Για να κλείσεις ένα tab (πχ στο Firefox ή στον Chrome), πάτα [Ctrl]+[F4]. Και βέβαια, για να κλείσεις ένα πρόγραμμα, [Alt]+[F4].
Εκτός αυτών, τόσο τα Windows όσο και όλα τα προγράμματα, διαθέτουν πολλά περισσότερα keyboard shortcuts. Μάθε τα shortcuts των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς πιο συχνά, για να γλυτώσεις χρόνο και να αυξήσεις την ταχύτητά σου!