Η πρόσφατη ανακοίνωση του νέου Apple Watch, έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο των smartwatches και γενικά των wearables. Και αυτό διότι το Apple Watch 4 εκτός από τον κλασσικό IR αισθητήρα που μετρά τους καρδιακούς παλμούς, περιλαμβάνει δύο ηλεκτρόδια, ένα στο κάτω μέρος που έρχεται μόνιμα σε επαφή με το δέρμα και έναν στην κορώνα, πραγματοποιώντας on-demand ηλεκτροκαρδιογράφημα αυτού που το φοράει. Όπως, μάλιστα αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται αρρυθμίες και άλλα πιθανά προβλήματα, παραπέμποντας τον κάτοχό του για εξετάσεις. Επιπλέον, το ρολόι και το συνοδευτικό app έχει την έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (την περίφημη FDA), όπως επίσης και της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων για ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής, δηλαδή τον πιθανό ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της θρόμβωσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Gadget ή ιατρική συσκευή;
Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα όρια μεταξύ καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών, αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, καθώς οι πρώτες αρχίζουν και μπαίνουν στα «χωράφια» των δεύτερων. Εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν οι προβληματισμοί. Επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής κρούουν τον κώδωνα, αναφέροντας ότι όσο καλή κι αν είναι μια τέτοια συσκευή, δεν παύει να είναι ένα gadget και κάθε ένδειξη που εμπίπτει στο πεδίο της υγείας, θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικευμένο προσωπικό και εγκεκριμένη ιατρική συσκευή. Η Apple βέβαια, ουδέποτε αναφέρθηκε στο νέο Apple Watch ως ιατρική συσκευή, ενώ δεν είναι και η πρώτη που πραγματοποιεί ηλεκτροκαρδιογράφημα. Δες εδώ το πρόσφατο άρθρο μας τις αντίστοιχες συσκευές της εταιρείας AliveCor. Προφανώς τα παραπάνω ισχύουν για όσους γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό το Apple Watch 4 είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις αρρυθμίες σε ποσοστό 98%, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια έγκαιρη διάγνωση.
Από την άλλη υπάρχουν και τα data. Ξαφνικά, ενώ προηγουμένως μετρούσες και μοιραζόσουν δεδομένα δραστηριότητας, αποστάσεων, θερμίδων και μοτίβα ύπνου, τώρα και τα ηλεκτροκαρδιογραφήματά σου θα ταξιδεύουν στο cloud και ποιος ξέρει σε ποια χέρια μπορεί να φτάσουν αυτές οι πληροφορίες και πώς να αξιοποιηθούν.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους. Ωστόσο, το νερό έχει μπει στο αυλάκι και οι εταιρείες τεχνολογίας δεν πρόκειται όμως να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Ο δύσκολος και ρυθμιζόμενος χώρος της ιατρικής δεν είναι πια απόρθητος. Σύντομα θα δούμε πολλούς κατασκευαστές οικιακών ηλεκτρονικών να κυκλοφορούν συσκευές που ασχολούνται πιο έντονα με την υγεία μας.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.