16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Φτιάξε karaoke πανεύκολα

Φτιάξε karaoke πανεύκολα
Δεν χρειάζεται να έχεις το master track (ποιος το έχει άλλωστε) για να αφαιρέσεις τα φωνητικά από ένα τραγούδι, ούτε πολύωρη επεξεργασία με πολύπλοκα εργαλεία ήχου. Το Το LALAL.AI χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και το κάνει για σένα σε ελάχιστο χρόνο.

Σου αρέσει το karaoke; Μήπως ασχολείσαι με την επεξεργασία ήχου; Ή είσαι μουσικός; Αν εμπίπτεις στην πρώτη κατηγορία, τότε θα ξέρεις πως το karaoke παίζει τις περισσότερες φορές με επανεκτελέσεις τραγουδιών από άλλους μουσικούς, χωρίς λόγια. Αυτό κάποιες φορές είναι ενοχλητικό, γιατί το κομμάτι που ακούς δεν είναι το ίδιο με αυτό που ξέρεις. Αλλά άντε να βρεις τους Beatles να ξαναπαίξουν το Strawberry fields forever, χωρίς να τραγουδάνε. Αν είσαι στην τρίτη κατηγορία, ίσως υπάρχουν φορές που ακούς κάποιο κομμάτι και θα ήθελες να αφαιρέσεις τα φωνητικά, για να ακούσεις με μεγαλύτερη προσοχή ένα σόλο στην κιθάρα, για παράδειγμα, ή τι παίζει το μπάσο, χωρίς να έχεις τις φωνές να τα καλύπτουν. Τέλος, αν είσαι στη δεύτερη κατηγορία θα ξέρεις πολύ καλά πως είναι πρακτικά αδύνατον να διαχωρίσεις τα φωνητικά από τη μουσική ενός τραγουδιού, χωρίς να αφιερώσεις άπειρες ώρες με ζωνοδιαβατά φίλτρα και με μάσκες, και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ τέλειο.

Τώρα, όμως, έχουμε τεχνητή νοημοσύνη! Και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και κάνει πράγματα που κανένας δε μπορεί με το χέρι και ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν εις βάθος το πώς. Κι όμως, τα κάνει! Ο διαχωρισμός φωνητικών και μουσικής από ένα οποιοδήποτε τραγούδι, πλέον, είναι εφικτός και μάλιστα με εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα, σε ελάχιστο χρόνο! Το σύστημα ονομάζεται… lalal.ai!

Βασικά, το lalal.ai είναι site. Στο οποίο site μπορείς να ανεβάσεις ένα οποιδήποτε τραγούδι – το lalal.ai υποστηρίζει σχεδόν όλα τα formats ήχου (mp3, mp4, aif, flac, ac3, ogg, wav, dts, midi, iff, m4a, wma και διάφορα άλλα) – και να επιλέξεις το επίπεδο επεξεργασίας” μεταξύ mild, normal ή aggressive. Μετά από το upload, η επεξεργασία διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά και το lalal.ai σου εμφανίζει ένα δείγμα του αποτελέσματος, υπό τη μορφή δύο αρχείων, ένα με τα φωνητικά και ένα με τα όργανα, τα οποία μπορείς να ακούσεις και να κατεβάσεις. Βέβαια, αν θέλεις να πάρεις ολόκληρο το κομμάτι που ανέβασες, τότε θα πρέπει να πληρώσεις ένα κάποιο αντίτιμο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως το αντίτιμο είναι ελάχιστο· μπορείς να ανεβάσεις 10 αρχεία ή μέχρι 90 λεπτά συνολικής διάρκειας, η επεξεργασία των οποίων θα σου κοστίσει μόλις 10 δολάρια. Και ναι, είναι λίγο.

Τελικά, το lalal.ai είναι ένα εργαλείο για όσους ασχολούνται σοβαρά με τη μουσική, αλλά ταυτοχρόνως και τόσο φθηνό που μπορεί κάποιος να δώσει 10 δολάρια για να φτιάξει έκδοση karaoke κάποιου τραγουδιού το οποίο δε βρίσκει με τίποτα χωρίς φωνητικά. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Σχεδόν υπερβολικά καλό, απλά για karaoke. Αλλά τίποτα δεν σε εμποδίζει να βάλεις το instrumental μέρος του αγαπημένου σου τραγουδιού, να πάρεις και ένα μικρόφωνο και να αρχίσεις να… εκτελείς τα φωνητικά, έχοντας από πίσω τις… πενιές του Jimmy Page και τα ντραμς του John Bonham.