Σε όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά και από την άλλη πλευρά η κατανάλωση ενέργειας, το βάρος, το μέγεθος και η αυτονομία. Προφανώς, ο καθένας θα ήθελε ένα smartphone με έναν τερατώδη και πανίσχυρο επεξεργαστή, μια μεγάλη και φωτεινή οθόνη, προηγμένες λειτουργίες και προγράμματα, υπερ-ταχύτατη σύνδεση δεδομένων και πολλά άλλα. Οι εταιρείες κατασκευής smartphones γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ότι πρέπει να πρωτοπορούν, αλλά η τεχνολογία δεν είναι πάντοτε με το μέρος τους. Ειδικά σε ότι αφορά τα smartwatches, με τα οποία οι σχεδιαστές έχουν ελάχιστο βάρος και όγκο για να δουλέψουν, αναπόφευκτα αυτό που κόβεται είναι η μπαταρία.
Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για το Apple Watch – βρες το σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ – το οποίο μπορεί να έχει βελτιωθεί αλλά συνεχίζει και απαιτεί φόρτιση κάθε μέρα, για τα μοντέλα με σύνδεση. Μπορείς, όμως, να εντοπίσεις τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες και apps, έτσι ώστε να μειώσεις την κατανάλωση και να αυξήσεις τον διαθέσιμο χρόνο λειτουργίας.
Μπαταρία υγείας
Το Apple Watch διαθέτει ειδικό σύστημα ελέγχου της υγείας της μπαταρίας. Το Battery Health βρίσκεται μέσα στα Settings, υπό την κατηγορία με το άκρως πρωτότυπο όνομα… Battery. Εκεί μπορείς να δεις αν η μπαταρία είναι στα καλά της ή αν πνέει τα λοίσθια. Αν το Battery Health είναι κάτω από 80% τότε αφ’ ενός κάνεις κάτι λάθος και αφ’ ετέρου ήρθε η ώρα για επίσκεψη στο σέρβις. Σιγουρέψου πως έχεις ενεργοποιημένο το Optimised Battery Charging για να φορτίζεται η μπαταρία με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης καλό θα είναι να τσεκάρεις το γράφημα με τη φόρτιση της μπαταρίας και να εντοπίσεις τυχόν απότομες βυθίσεις στο φορτίο της. Αν ναι, προσπάθησε να θυμηθείς τι έκανες εκείνη την ώρα, για να καταλάβεις το λόγο και να βρεις τον ένοχο της μεγάλης κατανάλωσης.
Ενημέρωση
Όσο καλή κι αν είναι η Apple, κάποιες φορές τυχαίνει να υπάρχει κάποιο bug ή άλλο πρόβλημα στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα του Watch. Φρόντισε να κάνεις τα απαραίτητα updates για να είσαι σίγουρος πως έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση του watchOS.
Γυμναστική άνευ κατανάλωσης
Όπως είπαμε, κάποιες λειτουργίες καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια. Μια από αυτές είναι ο αισθητήρας καρδιακών παλμών. Ενεργοποιώντας το Power Saving Mode στο Workout app, απενεργοποιείται ο αισθητήρας αυτός. Αν είσαι αθλητής και η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών είναι απαραίτητη, ίσως θα πρέπει να επενδύσεις σε έναν ξεχωριστό αισθητήρα, από αυτούς που πιάνουν πάνω στο στήθος.
Bluetooth on
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μην απενεργοποιείς το Bluetooth στο iPhone σου. Ο λόγος είναι πως το Apple Watch ξοδεύει τσάμπα ενέργεια προσπαθώντας να βρει το iPhone. Αντιθέτως, αν το έχεις ενεργοποιημένο, η επικοινωνία γίνεται με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο και το Watch ξοδεύει πολύ λιγότερη ενέργεια.
Μην το ξυπνάς
Αυτό είναι το προφανές: αν οι κινήσεις του χεριού σου προκαλούν το Watch να ανάβει την οθόνη του συνεχώς, ίσως θα πρέπει να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία Wake Screen on Wrist Raise. Επίσης, στην ρύθμιση On Tap μπορείς να μειώσεις τον χρόνο που η οθόνη του Watch θα παραμένει αναμμένη.
Refresh
Το Background App Refresh υπάρχει για να επιτρέπει στα apps να ενημερώνουν τα δεδομένα τους, ακόμη κι αν δεν τα έχεις ανοίξει. Αυτό, όμως, “τρώει” μπαταρία. Πήγαινε στο Watch app του iPhone και από εκεί στο General → Background App Refresh για να διαλέξεις τα apps τα οποία πρέπει να κάνουν refresh και να το απενεργοποιήσεις για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία δεν χρειάζεται να ενημερώνονται συνεχώς, παρά μόνο όταν τα ανοίξεις.
Βάλ’ το για ύπνο
Στο Watch app του iPhone μπορείς να ορίσεις τις ώρες που το Watch θα… πέφτει για ύπνο. Αυτό μειώνει τη φωτεινότητα στο ελάχιστο, όλες οι ειδοποιήσεις σταματούν, και το Watch δείχνει απλώς την ώρα και το ξυπνητήρι. Προφανώς, και η κατανάλωση ενέργειας πέφτει κατακόρυφα!
Οθόνη
Η οθόνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους στην κατανάλωση ενέργειας. Αν και το τελευταίο Watch υποτίθεται πως έχει οθόνη πολύ χαμηλής κατανάλωσης, είναι καλό να μην έχεις ενεργό το Always On Display. Επίσης μπορείς να μειώσεις τη φωτεινότητα για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.
No Siri
Η Siri, η ψηφιακή βοηθός της Apple είναι πολύ χρήσιμη, αλλά αν δεν την πολυχρησιμοποιείς, μπορείς να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία του Hey Siri, πηγαίνοντας στα Settings. Εκτός του Listen for ‘Hey Siri’ μπορείς να απενεργοποιήσεις και το“Raise to Speak και Press Digital Crown.
Ειδοποιήσεις στοπ
Μην βάζεις όλες τις ειδοποιήσεις από το iPhone να εμφανίζονται και στο Watch. Σίγουρα δεν τις χρειάζεσαι όλες, ειδικά αν έχεις (που θα έχεις) και το iPhone σου εκεί δίπλα. Πήγαινε στα Notifications του Watch app και διάλεξε μόνο τις ειδοποιήσεις που είναι απαραίτητο να βλέπεις και στο Watch.
Walkie – no Talkie
Η λειτουργία του Walkie-Talkie είναι ενδιαφέρουσα, αλλά αν δεν τη χρησιμοποιείς, τότε απλά κλείσ’ τη! Στο Control Center του Watch, θα βρεις το εικονίδιο για να το απενεργοποιήσεις. Επίσης μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις του Walkie-Talkie, από το Watch app.