Μήπως είσαι από αυτούς που τραγουδούν στο μπάνιο; Ή μήπως απλά τραγουδάς σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται; Σου αρέσει το karaoke αλλά δε βρίσκεις τα αγαπημένα σου τραγούδια σε έκδοση χωρίς τα φωνητικά, για να… μεγαλουργήσεις; Στην πραγματικότητα, δεν είναι (πολύ) δύσκολο να αφαιρέσεις τα φωνητικά από ένα κανονικό αρχείο με το τραγούδι που θες. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις, μέχρι να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα για κάθε τραγούδι.
Μια γενική συμβουλή είναι όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσεις, βρες ένα πρωτότυπο αρχείο πολύ υψηλής ποιότητας, από το οποίο θα ξεκινήσεις. Αν βάλεις αρχείο χαμηλής ποιότητας ή μεγάλης συμπίεσης, τότε το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι καλό όταν αρχίζεις και αφαιρείς πράγματα από αυτό.
Αφαίρεση του κεντρικού καναλιού
Τα περισσότερα αρχεία μουσικής είναι stereo, δηλαδή έχουν δύο ξεχωριστά κανάλια ήχου, ένα για το δεξί αυτί και ένα για το αριστερό. Τα μουσικά όργανα μοιράζονται και στα δύο, αναλόγως της θέσης που θέλει ο δημιουργός να δώσει στο κάθε όργανο. Οι κιθάρες, το μπάσο και τα άλλα όργανα συνήθως τοποθετούνται δεξιά ή αριστερά, ενώ συνήθως τα φωνητικά τοποθετούνται στο κεντρικό (εικονικό) κανάλι.
Για να αφαιρέσεις τη φωνή του τραγουδιστή, θα πρέπει να εντοπίσεις αν όντως βρίσκεται και στα δύο κανάλια ή περιορίζεται αριστερά ή δεξιά (σπάνιο). Αν ισχύει αυτό, τότε μπορείς απλά να αφαιρέσεις το αντίστοιχο κανάλι. Σίγουρα, θα χάσεις και κάποια όργανα, αλλά θα σου μείνει το άλλο κανάλι με τη (μισή) μουσική.
Πώς όμως θα τα κάνεις όλα αυτά; Κατέβασε το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Audacity. Άνοιξε το αρχείο με το τραγούδι που θες, είτε σε μορφή WAV, είτε MP3 υψηλής ποιότητας, είτε άλλης μορφής – το Audacity υποστηρίζει πολλά πρότυπα ήχου.
Το Audacity (ή ἤ όποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου προτιμάς) θα σου δώσει τις κυματομορφές των δύο καναλιών του stereo. Αν θες απλά να αφαιρέσεις κάποιο από τα δύο κανάλια, αυτό είναι πολύ εύκολο. Επίσης μπορείς να πειράξεις την ισορροπία (balance) μεταξύ των καναλιών, για να εντοπίσεις από που έρχεται η φωνή του τραγουδιστή.
Αν όντως η φωνή βρίσκεται στο «κεντρικό» κανάλι, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το έτοιμο φίλτρο Vocal Remover του Audacity. Το φίλτρο λειτουργεί καλύτερα σε loseless αρχεία (WAV ή AIFF), παρά σε MP3, ενώ τα φωνητικά θα πρέπει να βρίσκονται στο κεντρικό κανάλι.
Χειροκίνητη διαδικασία
Εάν το φίλτρο δεν δουλέψει ικανοποιητικά, μπορείς να το κάνεις χειροκίνητα: Για αρχή, πρέπει να σπάσεις τα δύο κανάλια, κάνοντάς τα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, ώστε να μπορείς να τα επεξεργαστείς μεμονωμένα. Η επιλογή του Audacity είναι η Split Stereo Track.
Επόμενο βήμα, να επιλέξεις το ένα από τα δύο κανάλια – δεν έχει σημασία ποιο. Κάνοντας διπλό κλικ μέσα στην κυματομορφή του, το επιλέγεις όλο. Αν θες, μπορείς να το κάνεις πιο εντοπισμένα, επιλέγοντας μόνο τα σημεία που ακούγεται η φωνή του τραγουδιστή.
Στη συνέχεια, πρέπει να αντιστρέψεις τη φάση της κυματομορφής. Στο μενού, κάτω από το Effect θα βρεις την επιλογή Invert που θα κάνει τη δουλειά. Αν παίξεις τώρα το τραγούδι, θα ακουστεί κάπως περίεργα, αλλά μην ανησυχείς.
Επόμενο βήμα, να επανασυνθέσεις τα δύο κανάλια – στην ίδια θέση θα βρεις την επιλογή Make Stereo Track. Έπειτα κάνε διπλό κλικ στην κυματομορφή για να επιλέξεις ολόκληρο το τραγούδι και έπειτα, στο μενού, κάτω από το Tracks και μέσα στο Mix υπάρχει η επιλογή Mix Stereo Down to Mono. Την επιλέγεις.
Πλέον, το τραγούδι έχει γίνει μονοφωνικό, αλλά αυτό λίγο σε ενδιαφέρει. Πάτα Play και θα ακούσεις πως το μεγαλύτερο μέρος της φωνής του τραγουδιστή έχει εξαφανιστεί. Αν ο παραγωγός δεν έχει βάλει πολύ έντονα εφέ όπως echo ή reverb, είναι δυνατόν να έχει εξαφανιστεί και εντελώς. Το μόνο που θα ακούς πλέον είναι τα μουσικά όργανα και κάποιο φασματικό υπόλειμμα της φωνής του τραγουδιστή.
Τώρα, μπορείς να πάρεις το μικρόφωνο και να μεγαλουργήσεις!
Για να αποθηκεύσεις το νέο αρχείο, πας στο File > Export και επιλέγεις το είδος αρχείου που θες (mp3, WAV, ή κάτι άλλο).
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.