8
Ψυχαγωγία

Το νέο AI της Google παράγει και εικόνες! Δες πώς μπορείς να γίνεις η ψηφιακή Mona Lisa!

Το νέο AI της Google παράγει και εικόνες! Δες πώς μπορείς να γίνεις η ψηφιακή Mona Lisa!
Ποιος είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι διασκεδαστική; Το Art Selfie της Google μπορεί να σε βάλει σε οποιοδήποτε έργο τέχνης!

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχουν περάσει παρά ένας χρόνος και λίγοι μήνες. Κι όμως, τα παρακλάδια της τεχνολογίας αυτής έχουν γεμίσει κάθε πρωτοσέλιδο και, κάθε τόσο, διαβάζουμε ή βλέπουμε και ένα νέο σύστημα. Εκτός του απλού κειμένου και της “συνομιλίας”, έχουμε και πάμπολλα δείγματα generative AI για εικόνες και φωτογραφίες, από συστήματα που παράγουν εικόνες ανύπαρκτων προσώπων μέχρι και συστήματα που παίρνουν μια φωτογραφία οποιουδήποτε ανθρώπου και τη μετατρέπουν σε έργο τέχνης με καλά ή και όχι και τόσο καλά αποτελέσματα. Και τώρα έχουμε τη Google!

Όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, η Google δε θα μπορούσε να μείνει εκτός νυμφώνος AI – και για τους πιο καλά πληροφορημένους, όχι μόνο δεν είχε μείνει εκτός, αλλά πρωτοπορούσε πολύ πριν το AI γίνει καθημερινότητα. Τώρα, η Google σπρώχνει τεράστια ποσά στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων AI, και σιγά σιγά προσθέτει λειτουργίες και τεχνολογίες σε προϊόντα της. Ένα από αυτά είναι και ένα app το οποίο παραμένει σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό – αν και το έχουμε καλύψει σε αρκετά μας άρθρα – και το οποίο επικεντρώνεται στις τέχνες και την κουλτούρα. Μιλάμε σαφώς για το Arts & Culture, το app που έχει στόχο να γνωρίσει την τέχνη στους χρήστες των Android smartphones. Μια πλευρά αυτού του app είναι και τα διασκεδαστικά παιχνίδια, και τώρα η Google προσθέτει σε αυτά ένα ακόμη: το Art Selfie 2!

Το Art Selfie προϋπήρχε και η λειτουργία του ήταν να πάρει ένα selfie που θα βγάλεις εκείνη τη στιγμή, και να προσπαθήσει να εντοπίσει το πιο κοντινό έργο τέχνης μέσα από μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης. Αυτό συνεχίζει και υπάρχει, αλλά τώρα υπάρχει και η 2η εκδοχή του, το Art Selfie 2, το οποίο κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό: αντί να προσπαθεί να βρει κάποιο υφιστάμενο έργο τέχνης που να σου μοιάζει, παίρνει το πρόσωπό σου από τη selfie (που βγάζεις εκείνη τη στιγμή) και το AI το τοποθετεί σε έναν πίνακα (πορτραίτο) το οποίο παράγει εκείνη τη στιγμή, με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με μια συγκεκριμένη τεχνοτροπία, στυλ, ή θέμα.

Ανάμεσα στα στυλ που μπορείς να διαλέξεις, βρίσκουμε μερικά ενδιαφέροντα και άλλα πολύ διασκεδαστικά: Woodstock Festival, Ιταλική Αναγέννηση, The Night Watch, Ερμίνα του Da Vinci, Αναρρίχηση στο Everest, ο Κήπος του Monet, Εξερευνώντας την Πέτρα, Γκαούτσο, Σέρφινγκ στο Bondi, Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Vermeer, Καρναβάλι στο Ρίο, Το Μεγάλο Κύμα του Hokusai, Γεύμα στο Κωπηλατικό Πάρτι του Renoir, Σαφάρι στο Σερενγκέτι, Γεωργιανή Εποχή, Πρωτοπόρος της αεροπορίας, Παράσταση του Shakespeare, Αστροναύτης στο διάστημα, Βασιλικό στυλ Tudor, η Ζούγκλα του Rousseau, Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, Φεστιβάλ Holi, Πορτραίτο Frida Kahlo, Κυνήγι με Γεράκι του Καζακστάν, Μεσαιωνικός Ιππότης, Ρωμαίος Μονομάχος, Σπήλαιο του Chauvet.

Ωραία, είπαμε τι μπορεί να κάνει, αλλά πώς το βρίσκεις; Η διαδικασία είναι απλή: αν έχεις ήδη εγκατεστημένο (και πιθανώς ξεχασμένο) το app ονόματι Arts & Culture, τότε απλά το τρέχεις! Αν όχι, απλά ανοίγεις το Play Store και ψάχνεις για το “Google Arts & Culture”, και το εγκαθιστάς στη συσκευή σου. Έπειτα, τρέχεις το app και, στο κάτω μέρος, πατάς στο “Play”. Κατά πάσαν πιθανότητα, το Art Selfie 2 θα είναι μπροστά σου, σε κεντρικό σημείο. Αλλιώς, απλά κατέβα λίγο πιο κάτω μέχρι να το βρεις. Πατάς πάνω του, βγάζεις selfie, και διαλέγεις στυλ. Αυτό ήταν όλο! Αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα, πάνω δεξιά υπάρχει εικονίδιο “επανάληψης” για να βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να φτιάξει μια άλλη παραλλαγή του ιδίου θέματος.

Από τις δοκιμές που κάναμε, είδαμε πως κάποια θέματα έχουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από άλλα, ενώ κάποια θέματα “δείχνουν” καλύτερα σε γυναικεία πρόσωπα, ενώ άλλα σε ανδρικά. Αλλά μπορείς και να κάνεις δοκιμές, γιατί κάποιοι συνδυασμοί (πχ άντρας στο “κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”) δίνουν ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Και με μερικές δοκιμές, ίσως πετύχεις κάτι τόσο καλό που θα μπορείς να το κάνεις εικόνα προφίλ! Καλή διασκέδαση!