8
Ψυχαγωγία

Tips για καλές φωτογραφίες

Tips για καλές φωτογραφίες
Δες πώς μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν «κάρτες» που μπορείς να τυπώσεις και να έχεις πάντα μαζί σου για να μάθεις τα βασικά γύρω από τη φωτογραφία.

Η εικόνα είναι το ισχυρότερο μέσο στον σύγχρονο κόσμο. Ολόκληρο το Internet είναι δομημένο πάνω στην εικόνα και η έλευση των smartphones με τις κάμερες και τις οθόνες τους, απλά μεγέθυνε αυτή την κατάσταση. Η φωτογραφία, πλέον, είναι κάτι προσβάσιμο σε όλους. Όσο κι αν βελτιώνονται τα συστήματα αυτόματου ελέγχου, όμως, η αλήθεια είναι πως οι επαγγελματικές φωτογραφίες βρίσκονται ακόμη σε άλλο επίπεδο. Αν είσαι κι εσύ εραστής της τέχνης της φωτογραφίας, μπορείς να διαβάσεις και να πειραματιστείς πάνω σε τεχνικές και να μάθεις τα μυστικά της.

Το πρόβλημα είναι, όμως, πως όταν βρίσκεσαι έξω, με τη μηχανή στο χέρι, πολλές φορές και ειδικά στην αρχή, δεν μπορείς να θυμάσαι όλα τα κόλπα και τις λεπτομέρειες της φωτογραφίας. Γι’ αυτό το λόγο, βρήκαμε μερικές «κάρτες» με τις κύριες γνώσεις επί του θέματος της φωτογραφίας, τις οποίες μπορείς να τυπώσεις και να τις έχεις πάντα μαζί σου. Σκέψου τις ως… σκονάκια που θα σου υπενθυμίσουν κάποια λεπτομέρεια που μπορεί να μη θυμάσαι – ή και να θυμάσαι ανάποδα – ακριβώς τη στιγμή που την χρειάζεσαι.

Τρίγωνο έκθεσης

Το τρίγωνο έκθεσης είναι η βασικότερη έννοια στην φωτογραφία και κάτι που θα πρέπει να έχεις πάντα στο νου σου. Σε βοηθά να οπτικοποιήσεις τις σχέσεις διαφράγματος, ευαισθησίας και κλείστρου. Αυτές είναι οι τρεις βασικές παράμετροι στη λήψη οποιασδήποτε φωτογραφίας και συνήθως, όταν αλλάζεις τη μία, θα πρέπει να αλλάξεις και τις άλλες για να επανέλθει η ισορροπία. Για παράδειγμα, πιο κλειστό διάφραγμα σημαίνει λιγότερο φως στον αισθητήρα, επομένως θα πρέπει να ανέβει είτε η ευαισθησία είτε ο χρόνος έκθεσης (κλείστρο).

Κατέβασέ την κάρτα εδώ.

Ιστόγραμμα

Το ιστόγραμμα αποτελεί την «ταυτότητα» μιας φωτογραφίας. Δείχνει τον αριθμό των pixels που βρίσκονται σε περιοχές φωτεινότητας. Για παράδειγμα, μια ουδέτερη λήψη θα πρέπει να έχει τον κύριο όγκο των pixels περίπου στο κέντρο του ιστογράμματος. Αν ο κύριος όγκος είναι μετατοπισμένος προς τη σκοτεινή περιοχή, τότε μάλλον έχεις σκοτεινή λήψη και θα πρέπει να ανεβάσεις κάποια από τις προηγούμενες παραμέτρους. Αντιθέτως, αν ο κύριος όγκος του ιστογράμματος είναι μετατοπισμένος δεξιά, τότε έχεις αυτό που λέγαμε (την εποχή του φιλμ) «καμένη» φωτογραφία, δηλαδή υπερβολικά φωτεινή. Ο πεπειραμένος φωτογράφος μπορεί με μια ματιά να καταλάβει από το ιστόγραμμα αν η λήψη του είναι αυτό που ήθελε.

Κατέβασε την κάρτα εδώ.

Χειροκίνητη λήψη

Για να ρυθμίσεις την κάμερα στο manual, δηλαδή στην εντελώς χειροκίνητη λειτουργία, θα πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και τι αποτέλεσμα έχει η κάθε παράμετρος στην φωτογραφία σου. Για να τα θυμάσαι, η τελευταία κάρτα θα σε βοηθήσει να μην ξεχάσεις κάτι σημαντικό.

Κατέβασέ την εδώ.

Τελικά, η φωτογραφία είναι τέχνη. Όπως τέχνη είναι και, για παράδειγμα, η κιθάρα. Όπως και τα μουσικά όργανα, όμως, έτσι και η φωτογραφία θέλει εξάσκηση, έτσι ώστε όλα αυτά που προαναφέραμε να σου γίνουν δεύτερη φύση και να μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες χωρίς καν να το σκέφτεσαι. Οι ρυθμίσεις της κάμερας, με την εξάσκηση, θα σου έρχονται όσο φυσικά έρχεται σε έναν βιρτουόζο κιθαρίστα η κίνηση των δακτύλων πάνω στις χορδές. Γι’ αυτό μην κάθεσαι! Πάρε τη μηχανή σου και βγάλε φωτογραφίες! Με τις κάρτες που σου δίνουμε, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε!

Για να γίνεις μάστερ στη φωτογραφία χρειάζεσαι και καλό εξοπλισμό. Επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να δεις τα κορυφαία φωτογραφικά κινητά.