8
Ψυχαγωγία

Πώς να κάνεις το κινητό σου, τηλεσκόπιο

Πώς να κάνεις το κινητό σου, τηλεσκόπιο
Η γνωστή για τα smart τηλεσκόπιά της Vaonis, δημιούργησε το Hestia, ένα τηλεσκόπιο μόνο με οπτικά, το οποίο γίνεται κι αυτό smart αξιοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο και το συνοδευτικό app.

Ακόμη κι αν δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα με την αστρονομία, σίγουρα έχεις δει ερασιτέχνες με τηλεσκόπια να κοιτάζουν τον ουρανό. Υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί ερασιτέχνες οι οποίοι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό, με τα τηλεσκόπιά τους να μοιάζουν με… transformers! Εκτός των μεγάλων τηλεσκοπίων υπάρχουν και πανάκριβοι αισθητήρες, ειδικά φίλτρα, διαχωριστές, όπως και ειδικές βάσεις με μοτέρ (trackers) για να μπορεί το τηλεσκόπιο να ακολουθεί τα αστέρια στον ουρανό, καθώς η Γη περιστρέφεται. Αλλά αν δεν έχεις να ξοδέψεις πολλές χιλιάδες ευρώ, να κάνεις όλες τις άπειρες συνδέσεις, να βρεις κάποιο πρόγραμμα σε PC ή κινητό για λήψη και μετά να φας ώρες στην επεξεργασία και το μόνο που ζητάς είναι απλά να δεις και να φωτογραφίσεις εύκολα κι απλά τους πλανήτες και τα πιο ευδιάκριτα ουράνια αντικείμενα, υπάρχει λύση;

Εδώ έρχεται η εταιρεία Vaonis, η οποία έχει ήδη κατασκευάσει μερικά πολύ καλά ερασιτεχνικά smart τηλεσκόπια, για να κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση και τη φωτογράφηση του διαστήματος για όλους. Το νέο της δημιούργημα ονομάζεται Hestia (Εστία) και βασίζεται σε μια απλή ιδέα: στο ότι τα smartphones που έχουμε όλοι μας, πλέον έχουν πολύ καλούς αισθητήρες, μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, ενώ τα ανανεώνουμε κάθε 1-2 χρόνια, οπότε αυτό το hardware βελτιώνεται συνεχώς! Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα προσιτό αλλά συνάμα ικανό τηλεσκόπιο, οι σχεδιαστές της Vaonis αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν αυτό το υλικό και απλά να προσθέσουν τα απαραίτητα για να μετατρέψουν ένα οποιοδήποτε smartphone σε τηλεσκόπιο!

Το Hestia είναι ένα τηλεσκόπιο “τσέπης”, το οποίο έχει διαστάσεις λίγο μικρότερες από ένα φύλλο χαρτιού Α4, και ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Στο εσωτερικό του έχει φακούς και πρίσματα ώστε να μπορεί να φέρει το φως στον φακό του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, ενώ προσφέρει και το κατάλληλο app για να αναλάβει τη λήψη των εικόνων αλλά και την ευθυγράμμιση του κινητού στην σωστή θέση. Η εταιρεία προσφέρει και τρίποδο, αλλά και ειδικά φίλτρα ώστε να παρατηρεί ακόμη και τον Ήλιο.

Όπως είναι φανερό, το Hestia δεν έχει ανάλυση, ούτε megapixels, γιατί απλά αυτά εξαρτώνται από το smartphone του χρήστη. Αν έχεις καλό κινητό με καλή κάμερα και αισθητήρα με πολλά megapixels, τότε θα έχεις και καλύτερη ποιότητα στις εικόνες που καταγράφει το Hestia. Δες το βίντεο της Vaonis για να πάρεις μια εικόνα και για το πώς μοιάζει:

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στην πορεία της ολικής έκλειψης Ηλίου του 2024, αλλά κάθε μέρα ο βραδινός ουρανός είναι γεμάτος αστέρια, πλανήτες, νεφελώματα, αλλά και τον γειτονικό μας γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος αν ξέρεις που να κοιτάξεις και σε ουρανό χωρίς φωτορύπανση μπορείς να τον εντοπίσεις ακόμα και με γυμνό μάτι.

Η αστρονομία είναι μια θαυμαστή επιστήμη. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός για να μπορείς να βλέπεις τα ουράνια σώματα και να θαυμάζεις την απαράμιλλη ομορφιά τους. Απλά και μόνο μια ματιά, μέσα από ένα τηλεσκόπιο, στη Σελήνη, τον Άρη, τον Κρόνο, τον Δία, είναι αρκετή για να σε γεμίσει δέος για το σύμπαν του οποίου είμαστε ένα μικρό μέρος. Τώρα, το Hestia το κάνει ακόμη πιο εύκολο να το παρατηρήσεις. Αν σε ενδιαφέρει, η Vaonis δίνει το Hestia σε πολύ καλή τιμή (€175 για το βασικό πακέτο) μέσω του Indiegogo!