16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Gaming και σύνδεση στο Internet. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Gaming και σύνδεση στο Internet. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Πριν δώσεις εκατοντάδες ευρώ για να αγοράσεις το σούπερ ντούπερ router διάβασε το άρθρο και μάθε πως επιτύχεις το χαμηλότερο ping στο online gaming.

Δε χρειάζεται καν απόδειξη πως το online gaming περνάει τις καλύτερες μέρες του. Οι κονσόλες πλέον συνδέονται στο Internet και ελάχιστοι συνεχίζουν και παίζουν παιχνίδια τα οποία δεν είναι online. Ακόμη και κολοσσοί οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν σχέση με το gaming, όπως η Google και η Apple, κάνουν κινήσεις για να μπουν στο παιχνίδι. Είναι η καλύτερη εποχή για να είσαι gamer!

Το μόνο πρόβλημα, όμως, ειδικά στη χώρα μας, είναι το ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη σύνδεση. Μπορεί για χρόνια (οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον) να μην έχουμε πρόβλημα και η μόνη μας γκρίνια να είναι πως τα 10+Mbps που πιάνει η ADSL (ή η VDSL για τους πιο τυχερούς) του σπιτιού μας να μην είναι αρκετά γρήγορη για τα «κατεβάσματα», οι ταχύτητες όμως είναι υπέρ-αρκετές.

Για γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Internet δες τα διαθέσιμα πακέτα της COSMOTE κάνοντας κλικ εδώ.

Στο gaming, όμως, δεν αρκεί και δε μετράει μόνο η απόλυτη ταχύτητα. Στο gaming θεμελιώδη ρόλο παίζει το λεγόμενο «ping». Τι είναι το ping;

Τι είναι πάλι αυτό το ping;

Αν κάναμε έναν παραλληλισμό με κινητήρες αυτοκινήτων, αν η ταχύτητα σύνδεσης είναι η ιπποδύναμη του κινητήρα, το ping είναι η ροπή.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, το ping είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε ο υπολογιστής σου να «μιλήσει» με κάποιον άλλο μέσω Internet. Το όνομα ping έχει περάσει από τα υποβρύχια (!) τα οποία χρησιμοποιούν έναν ήχο (ο οποίος ακούγεται ως «πινγκ») για να μετρήσουν την απόσταση ενός άλλου υποβρυχίου (μετρώντας το χρόνο που κάνει η ηχώ να επιστρέψει) ή να πραγματοποιήσουν μια στοιχειώδη επικοινωνία. Έτσι και τα ping στο Internet είναι ο χρόνος που κάνει ένα πολύ μικρό σήμα να φτάσει στον υπολογιστή που μας ενδιαφέρει (π.χ τον server ενός online παιχνιδιού) και αυτός να μας επιστρέψει το ping όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Ο χρόνος αυτός οριοθετεί και το πόσο γρήγορα μπορεί η σύνδεσή μας να ανταλλάξει δεδομένα με τον server. Η μέγιστη ταχύτητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ, μιας και τα δεδομένα δεν είναι πολλά· αυτό που έχει τεράστια σημασία, όμως, είναι το όταν εσύ πατάς τη σκανδάλη, το μήνυμα να φτάσει στον server προτού ο αντίπαλός σου προλάβει να κρυφτεί ή να κάνει το ίδιο.

Πολλοί έχουν εντρυφήσει στην ελαχιστοποίηση του ping, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με τον πιο συνηθισμένο τρόπο που οι περισσότεροι προτείνουν να είναι το να αγοράσεις έναν ειδικό και συνήθως πανάκριβο gaming router. Είναι αυτό η λύση;

Υστέρηση

Για να καταλάβουμε το ping, θα πρέπει να μιλήσουμε για την υστέρηση. Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Internet για οτιδήποτε, ουσιαστικά στέλνεις ένα σήμα. Λόγω της αποκεντρωμένης δομής του Internet, ένα σήμα μπορεί να πάρει πολλές διαδρομές και να περάσει από πολλούς κόμβους. Κάθε φορά που σταματάει σε κάποιον κόμβο, η υστέρηση του κόμβου προσθέτει λίγο χρόνο στη διαδρομή. Η υστέρηση εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το πόση κίνηση (traffic) έχει ο κόμβος αλλά και το hardware του κόμβου αυτού. Κόμβος είναι ακόμη και το router στο σπίτι σου, το switch στον πάροχό σου, το DSLAM του τηλεφωνικού κέντρου της περιοχής σου, γενικά οποιοδήποτε μηχάνημα υπάρχει για να συνδέει δύο ή περισσότερες γραμμές μεταξύ τους.

Προφανώς, αν το router του σπιτιού σου δεν έχει αρκετά καλό (βλέπε ισχυρό και σύγχρονο) hardware ή αν έχει να εξυπηρετήσει πολλούς χρήστες ταυτοχρόνως, η υστέρηση αυξάνει και συμπαρασύρει μαζί του και το ping. Ένα σύγχρονο και ισχυρό router μπορεί να βοηθήσει όντως και τα routers τα οποία είναι σχεδιασμένα για gaming δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στα δεδομένα των παιχνιδιών πάνω από όλα τα άλλα είδη δεδομένων. Κάποια βάζουν το δικό σου παιχνίδι πιο ψηλά, ώστε το video streaming της αδελφής σου να μην σου κόβει ταχύτητα, ενώ άλλα υπόσχονται να «βρουν» την πιο γρήγορη διαδρομή μεταξύ εσού και του server του παιχνιδιού.

Αλλά μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις σε αυτό, φροντίζοντας ώστε να μην υπάρχουν άλλες εφαρμογές οι οποίες να «μιλάνε» στο δίκτυο ενόσω παίζεις, κλείνοντας παράθυρα και browsers τόσο στο δικό σου μηχάνημα όσο και στα υπόλοιπα που τυχόν υπάρχουν στο τοπικό σου δίκτυο.

Έλεγχος ταχύτητας

Πρέπει όμως να κατανοήσεις πως υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν το ping, προτού πας και δώσεις πολλές δεκάδες ευρώ για νέο router. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να τρέξεις ένα speed test για να δεις τα όρια της σύνδεσής σου. Θα πρέπει να το κάνεις αρκετές φορές, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έτσι θα δεις το τι μπορεί να κάνει το δίκτυο στο οποίο συνδέεσαι. Θα χρειαστεί να βρεις υπολογιστή απ’ ευθείας συνδεδεμένο στο router με καλώδιο LAN, για να δεις αν το Wi-Fi σου αποτελεί «στενωπό», αλλά και να αποσυνδέσεις όλες τις άλλες συσκευές, ενσύρματες και ασύρματες, για να έχεις όσο το δυνατόν πιο καθαρά αποτελέσματα. Επίσης, αν κάποιος φίλος σου έχει πάρει τέτοιο gaming router (ή απλά καινούριο και πιο καλό router), ίσως μπορείς να τον πείσεις να σου το δανείσει για λίγες ώρες, ώστε να το δοκιμάσεις στη δική σου γραμμή και να δεις αν όντως το router σου είναι πεπαλαιωμένο ή αν φταίει κάτι άλλο.

Για να κάνεις το speed test, υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία διαθέσιμα στο Internet. Δες για παράδειγμα το Ookla Speedtest (https://www.speedtest.net/) το οποίο είναι απλό και εύχρηστο ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις εσύ τον server, ή το SpeedOf.me (https://speedof.me/) το οποίο εμπεριέχει και μετρητή υστέρησης, ενώ το SpeedSmart (https://speedsmart.net/) σου μετράει το ping σε διάφορους servers ανά τον κόσμο.

Θα πρέπει να περιμένεις 20% αύξηση στο χρόνο του ping πηγαίνοντας από ενσύρματη σύνδεση LAN σε Wi-Fi, κάτι που θα αυξηθεί και άλλο αν απομακρυνθείς αρκετά από το router. Αν η ενσύρματη σύνδεση δεν είναι εφικτή, για παράδειγμα αν παίζεις παιχνίδια σε δωμάτιο που είναι αρκετά μακριά από το router, προτού αρχίσεις να κοιτάς τιμές για καλώδια δικτύου, ίσως αξίζει να επενδύσεις σε κάποιο σύστημα PowerLine (όπως αυτά που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα καλώδια του ρεύματος στο σπίτι σου για να μεταφέρει δεδομένα από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς να γεμίσεις τον τόπο καλώδια.

Αν η σύνδεση μέσω Wi-Fi είναι μονόδρομος, όμως, ίσως θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στον οδηγό μας για τη βελτίωση του σήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν το ping σου δεν πέφτει με τίποτα κάτω από 30msec (περίπου), τότε μάλλον θα πρέπει να πάρεις ένα τηλέφωνο τον πάροχό σου ή να αρχίσεις να ψάχνεις για αναβάθμιση της σύνδεσής σου – ίσως με τη νέα COSMOTE Fiber.

Τελικά να πάρω καινούριο router;

Όπως είπαμε, ένα gaming router μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Όμως όλα τα routers των τελευταίων ετών έχουν στις ρυθμίσεις τους κάτι που ονομάζεται QoS (Quality of Service) στο οποίο μπορείς να δώσεις οδηγίες έτσι ώστε να δίνουν προτεραιότητα στα δεδομένα των παιχνιδιών έναντι όλων των άλλων, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία αν μοιράζεσαι το internet με άλλους.

Πέραν αυτού, τα gaming routers έχουν συγκεκριμένο target group: τους φανατικούς gamers που δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν από 200 ευρώ για ένα router μέχρι και πάνω από 500 – μεγάλο ποσό για λίγα milliseconds γρηγορότερο ping.