4
Υγεία & Fitness

AR headsets κάνουν τα αντικείμενα «ορατά» σε τυφλούς

AR headsets κάνουν τα αντικείμενα «ορατά» σε τυφλούς
Η τεχνολογία υπάρχει, πρωτίστως, για να βοηθά τους ανθρώπους. Μπορεί πολλές τεχνολογίες να έχουν ξεκινήσει για να καλύψουν διάφορες άλλες ανάγκες, η τελική ανάλυση, όμως, είναι πως όλα γίνονται για να καλύψουν ανθρώπινες «αδυναμίες» ή να επεκτείνουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Κάπως έτσι και η επαυξημένη πραγματικότητα ξεκίνησε από επέκταση της εικονικής πραγματικότητας, αλλά τείνει να την ξεπεράσει.

Μια από τις τελευταίες εφαρμογές της AR (augmented reality), η οποία μας έρχεται από το γνωστό Caltech, είναι ένα σύστημα αναγνώρισης αντικειμένων, βασισμένο πάνω στο HoloLens της Microsoft. Το πλήρες όνομα του συστήματος είναι Cognitive Augmented Reality Assistant (CARA) – σε ελεύθερη μετάφραση Γνωστικός Βοηθός Επαυξημένης Πραγματικότητας – και, παρά το ότι η κεντρική λειτουργία του HoloLens είναι οπτική, χρησιμοποιεί τις ενσωματωμένες κάμερες και τον χωρικά προσδιορισμένο ήχο ώστε να βοηθήσει τους τυφλούς να «κατανοήσουν» τον χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Το σύστημα λειτουργεί μέσω computer vision, δηλαδή μέσω ενός συστήματος το οποίο μπορεί και αναγνωρίζει αντικείμενα σε κάποιον χώρο, και έπειτα να χρησιμοποιήσει το σύστημα ανάγνωσης για να προφέρει τα ονόματα των αντικειμένων αυτών. Μέσω ειδικού συστήματος χωρικά προσδιορισμένου ήχου, το όνομα του κάθε αντικειμένου «έρχεται» από την πλευρά στην οποία αυτό βρίσκεται· για παράδειγμα, αν υπάρχει μια καρέκλα στα αριστερά ή μια πόρτα στα δεξιά, ο ήχος «καρέκλα» θα ακουστεί σαν να έρχεται από τα αριστερά, ενώ ο ήχος «πόρτα» από τα δεξιά. Μάλιστα, όσο πιο κοντά στον χρήστη βρίσκεται το αντικείμενο, τόσο αυξάνει ο τόνος της φωνής!

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως το σύστημα μπορεί να γίνει υπερβολικό, το εξόπλισαν με τρεις καταστάσεις (modes) λειτουργίας. Το πιο απλό mode, είναι το spotlight, το οποίο απλά προφέρει το όνομα των αντικειμένων που βρίσκονται εκεί που κοιτά ο χρήστης. Το δεύτερο mode βοηθά τον χρήστη στο να κατανοήσει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται (scan mode), επομένως θα ονοματίσει ό,τι βρίσκεται στο οπτικό πεδίο της συσκευής. Τέλος, αν ο χρήστης θέλει να φτάσει σε κάποιον προορισμό, το target mode θα εστιάσει σε ένα μόνο αντικείμενο.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τη συσκευή σε τυφλούς εθελοντές, βάζοντάς τους να περπατήσουν στο κτίριο του Caltech και έχοντας το CARA ως βοηθό να τους λέει που να στρίψουν, που υπάρχουν σκάλες, ακόμη και κουπαστές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν headsets ειδικά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αν και, για την ώρα, η τεχνολογία ακόμη είναι στα σπάργανα.

Οι ερευνητές πάντως έχουν μεγάλες προσδοκίες, αναφέροντας πως το μόνο που χρειάζεται είναι να γραφτεί το ανάλογο software. Φαντάζονται, δε, το σύστημά τους να διανέμεται ακόμη και, για παράδειγμα, σε επισκέπτες μουσείων, όπως σήμερα δίνονται ακουστικά με ηχητικές ξεναγήσεις, κάνοντας δυνατή την ξενάγηση και την ανάλυση αντικειμένων τη στιγμή που ο επισκέπτης τα κοιτά!