7
Τεχνολογία

Air condition με Wi-Fi; Γιατί;

Air condition με Wi-Fi; Γιατί;
Τώρα που καλοκαιριάζει ο περισσότερος κόσμος θα αναζητήσει κλιματιστικό. Τι σημαίνει όμως η σύνδεση Wi-Fi που ακούς στις διαφημίσεις και πώς ακριβώς σε ωφελεί;

Κλιματιστικό με Wi-Fi. «Άλλο ένα νέο φρούτο», θα σκεφτείς. Στην εποχή που ζούμε, όμως, όλο και περισσότερα πράγματα συνδέονται στο Internet. Γιατί να συνδεθεί ένα air-condition όμως; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Πολύ απλά ο λόγος που συνδέουμε το κλιματιστικό με το Wi-Fi δεν είναι άλλος από τον έλεγχο.

Το κλιματιστικό, όπως και άλλες συσκευές, διαθέτει μια κάποια «ευφυΐα» από μόνο του· αυτή η ευφυΐα, όμως, είναι περιορισμένη. Είναι αρκετή για να αναλύει θερμοκρασίες, υγρασία, πίεση και άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος, να προσαρμόζει τη λειτουργία του με βάση αυτά, ίσως να έχει κι έναν στοιχειώδη προγραμματισμό με βάση κάποιον χρονοδιακόπτη, αλλά μέχρι εκεί.

Τι γίνεται όμως αν θες να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτό;

Εδώ μπαίνει το Wi-Fi. Τα κλιματιστικά που διαθέτουν Wi-Fi συνδέονται στο Internet απλά και μόνο για να σου δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τη λειτουργία τους και να τα ελέγξεις με μεγαλύτερη ευκολία και σαφώς πολύ περισσότερες δυνατότητες. Το σύστημα περιλαμβάνει σύνδεση του κλιματιστικού με τους servers της εταιρείας που το κατασκεύασε, καθώς και app για smartphone. Το Internet παρέχει τη διασύνδεση μεταξύ των δύο.

Απομακρυσμένος έλεγχος

Ο έλεγχος του κλιματιστικού μέσω Wi-Fi ανοίγει πόρτες που μέχρι πρότινος αγνοούσες. Για παράδειγμα, μπορείς να ανοίξεις το smartphone σου, να μπεις στο app και να ανάψεις το κλιματιστικό, ακόμη κι αν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη της Γης. Μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία, να δεις την τρέχουσα θερμοκρασία στο χώρο και να θέσεις χρονικά όρια λειτουργίας. Μπορείς να ανάψεις το κλιματιστικό ενώ φεύγεις από το γραφείο, έτσι ώστε, όταν φτάσεις στο σπίτι σου, ο χώρος να είναι ήδη δροσερός. Επίσης – αναλόγως των δυνατοτήτων που παρέχει το app του εκάστοτε κατασκευαστή – μπορείς να φτιάξεις πολύ περισσότερα και πιο λεπτομερή προγράμματα λειτουργίας. Για παράδειγμα, να ανάβει άλλες ώρες τις καθημερινές και άλλες τα σαββατοκύριακα, ακόμη και να θέσεις «alarms» αν για κάποιο λόγο η θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο όριο.

Και βέβαια, μπορείς να κλείσεις το κλιματιστικό από όπου κι αν βρίσκεσαι, αν έφυγες από το σπίτι και το άφησες αναμμένο.

Παρακολούθηση

Εκτός των προγραμμάτων, τα αντίστοιχα apps παρέχουν συνήθως και λειτουργίες παρακολούθησης. Για παράδειγμα, μπορείς να δεις πόσες ώρες έχεις χρησιμοποιήσει το κλιματιστικό μέσα στον τελευταίο μήνα ή την τελευταία εβδομάδα, πόσο ρεύμα έχει καταναλώσει και ακόμη ποιες είναι οι συνήθειες χρήσης του. Μπορείς να δεις ποιες ώρες το ανάβεις εσύ, τι χρήση του κάνουν τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου, πόση ώρα το ανάβουν και πότε.

Τελικά, αξίζει; Η δική μας άποψη είναι πως αξίζει! Το κόστος των κλιματιστικών με Wi-Fi, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα από τον ίδιο κατασκευαστή, χωρίς Wi-Fi, είναι πλέον ελάχιστο ενώ πολύ σύντομα είναι βέβαιο πως δεν θα κυκλοφορούν κλιματιστικά χωρίς αυτό. Αν θα έπρεπε να κάνουμε μια πρόβλεψη, θα λέγαμε πως είναι πολύ πιο πιθανό στο μέλλον να δούμε κλιματιστικά χωρίς τηλεχειριστήριο παρά χωρίς Wi-Fi.