7
Τεχνολογία

Ώρα για… mixed reality

Ώρα για… mixed reality
Μετά την virtual και την augmented ήρθε η mixed reality. Πρόκειται για ένα feature του πρόσφατου update των Windows 10. Τι είναι και γιατί θα σε συναρπάσει;

Ενώ όλοι ασχολούνται με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) και κάποιοι με την επαυξημένη (augmented reality), η Microsoft βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ενοποιήσει αυτούς τους δύο κόσμους κάτω από μία ομπρέλα που ονομάζει Mixed Reality, δηλαδή «μικτή πραγματικότητα». Στην ουσία η Mixed Reality ενοποιεί τον πραγματικό κόσμο με εικονικά αντικείμενα. Και λέγοντας αντικείμενα, η Microsoft εννοεί από παράθυρα του λειτουργικού συστήματος τα οποία θα μπορείς να τοποθετείς στους τοίχους του δωματίου σου (τους πραγματικούς), μέχρι χαρακτήρες παιχνιδιών που θα αλληλεπιδρούν (εικονικά προφανώς) με τα έπιπλα του σπιτιού σου. Κάπως έτσι ξεκίνησε το project HoloLens και πλέον έχουμε φτάσει στην κυκλοφορία κανονικών headsets από διάφορες εταιρείες τα οποία υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ενσωματώθηκε στο πιο πρόσφατο update των Windows.

Τα Mixed Reality headsets που κυκλοφορούν ήδη, υποστηρίζουν τις υφιστάμενες εφαρμογές VR, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών παιχνιδιών. Η μεγάλη τους διαφορά σε σχέση με τα άλλα VR headsets είναι ότι δεν χρειάζονται πρόσθετους αισθητήρες για να αντιληφθούν το χώρο. Διαθέτουν δυο κάμερες στο μπροστινό μέρος κι έτσι μπορούν αφενός να «βλέπουν» τα πραγματικά αντικείμενα και το περιβάλλον και αφετέρου να αντιλαμβάνονται το βάθος, επιτρέποντάς σου να κινείσαι μέσα στον εικονικό κόσμο σαν να βρισκόσουν στον πραγματικό.

Εάν όλα αυτά σου φαίνονται πολύπλοκα, είναι διότι… είναι. Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα εξηγείται κάτι που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας. Πρέπει να το βιώσεις για να το καταλάβεις. Μάλιστα, στην περίπτωση της Mixed Reality, οι αισθήσεις ξεγελιούνται κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο αληθοφανή.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τα Mixed Reality headsets συνοδεύονται από δύο χειριστήρια με τα οποία μπορείς να αλληλεπιδράσεις με εικονικά αντικείμενα ανάλογα με την εφαρμογή ή το παιχνίδι στο οποίο βρίσκεσαι.

Στο Microsoft Store υπάρχουν πολλές εφαρμογές που υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία της Microsoft, ενώ είναι συμβατή και με την πλατφόρμα Steam VR.

Τι χρειάζεσαι

Οι τεχνολογίες αυτές έχουν ισχυρές απαιτήσεις σε hardware. Επομένως, αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις κατά πόσον το καινούριο σου PC είναι Windows Mixed Reality-ready. Επίσης, η Microsoft διαθέτει κι ένα ειδικό εργαλείο για να ελέγξεις τον υφιστάμενο υπολογιστή σου και να προβείς στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, εάν είναι απαραίτητο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ, ενώ εάν θέλεις ένα κορυφαίο gaming PC, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.