7
Τεχνολογία

Όλοι έχουν γρήγορη φόρτιση; Τι είναι και πόσο γρήγορη είναι;

Όλοι έχουν γρήγορη φόρτιση; Τι είναι και πόσο γρήγορη είναι;
Πολλά κινητά αναφέρουν ότι υποστηρίζουν fast charge. Πόσα είδη όμως υπάρχουν και σε τι διαφέρουν;

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επιβάλλουν τη μείωση του χρόνου φόρτισης, μιας και κανένας δε μπορεί να περιμένει για ώρες. Οι εταιρείες δούλεψαν πάνω σε αυτό ακριβώς τον τομέα και βρήκαν τρόπους έτσι ώστε η φόρτιση να διαρκεί πολύ λιγότερο. Όμως, οι νόμοι της φυσικής είναι αμείλικτοι: η ενέργεια που πρέπει να μεταφερθεί από την πηγή στη μπαταρία παραμένει η ίδια, επομένως, αν θες να μειώσεις το χρόνο φόρτισης, θα πρέπει κάτι άλλο να αυξηθεί. Και αυτό το «κάτι άλλο» είναι η ισχύς, η οποία αντιστοιχεί στην τάση του ρεύματος (Volt) επί την ένταση (Ampere). Τι γίνεται, όμως, δεδομένου πως και τα δύο περιορίζονται από τις προδιαγραφές του προτύπου USB;

Προφανώς, η απάντηση είναι πως αλλάζεις το πρότυπο! Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το πρότυπο USB 3.1 ξεκλειδώνει τον περιορισμό σε τάση αλλά και ένταση της παροχής ρεύματος, ορίζοντας πως η τάση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20V ενώ η ένταση του ρεύματος μπορεί να είναι 0,5 ή 0,9 ή 1,5 ή 3 ή 5 Ampere, φτάνοντας έτσι μέχρι τα 100 Watt ισχύος (5A×20V). Προφανώς, η default ρύθμιση εξακολουθεί και είναι ο συνδυασμός 5V-0,5A για λόγους ασφαλείας, αλλά οι συσκευές μπορούν να «διαπραγματευτούν» – δηλαδή να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ζητήσουν περισσότερη ένταση ή μεγαλύτερη τάση.

Πρότυπα fast charge

Αν και θεωρητικά απλή, η γρήγορη φόρτιση δεν είναι ένα πράγμα. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά πρότυπα, με πολλές εταιρείες να έχουν παρουσιάσει το δικό τους – αν και αρκετά είναι απλά αντιγραφές το ένα του άλλου. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τα: USB PD (USB Power Delivery), Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging, Apple Fast Charging, Huawei SuperCharge, Motorola TurboPower, Oppo Vooc, OnePlus Dash Charge, MediaTek Pump Express.

Κανένα πρότυπο και κανένας κατασκευαστής δεν έχει ξεπεράσει τα 50W σε ισχύ, δείχνοντας τα όρια της τεχνολογίας των μπαταριών. Μάλιστα, το πιο σύνηθες όριο είναι κάτω από 30W. Αυτό αναμένουμε να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία των μπαταριών βελτιώνεται και οι νέες μπαταρίες γίνονται ικανές να αντέξουν μεγαλύτερες εντάσεις ρεύματος και να φορτίζουν σε μικρότερο χρόνο.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό τον… χαμό, είναι το ότι δεν υπάρχει καλύτερο πρότυπο. Το καλύτερο είναι απλά αυτό που υποστηρίζει το smartphone που έχεις. Απλά παίρνοντας φορτιστή άλλης εταιρείας δεν πρόκειται να επιταχύνει τη φόρτιση του δικού σου κινητού, αν δεν υποστηρίζει την τεχνολογία αυτή. Θυμήσου αυτό που αναφέραμε πιο πριν: οι συσκευές (δηλαδή το κινητό και ο φορτιστής) θα πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους (μέσω USB) και να «διαπραγματευτούν» την αυξημένη τάση και ένταση. Αν το smartphone και ο φορτιστής δεν μπορούν να «συννενοηθούν» και να βρουν κάποιο κοινό πρότυπο, τότε, απλά, η φόρτιση θα γίνει με το ελάχιστο κοινό παρονομαστή, δηλαδή το πρότυπο USB 2.0 στα 5V και 0,5Α επομένως δεν θα έχεις γρήγορη φόρτιση.

Επίσης θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στο θέμα καλώδιο. Τα περισσότερα φτηνά καλώδια δεν επαρκούν για να μεταφέρουν τόσο μεγάλη ένταση ρεύματος και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στις συσκευές. Πρόσεξε πολύ καλά τις προδιαγραφές του κάθε καλωδίου και μην εμπιστεύεσαι καλώδια αγνώστου κατασκευαστή. Αν θέλεις fast charge, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το καλώδιο που σου δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής του smartphone σου ή να επιλέξεις κάποιο από γνωστό κατασκευαστή με προδιαγραφές που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της συσκευής σου και, γιατί όχι, πιστοποιήσεις από τις γνωστές αρχές (CE, UL, FCC και λοιπές) ώστε να είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα είναι η γρήγορη φόρτιση του κινητού σου και όχι η πυρκαγιά.