7
Τεχνολογία

Όλες οι καρτέλες μαζί

Όλες οι καρτέλες μαζί
Πώς να αξιοποιήσεις τη νέα λειτουργία ομαδοποίησης των tabs στην καινούρια έκδοση του Microsoft Edge

Ο Edge είναι ο browser της Microsoft ο οποίος διαδέχτηκε τον διαβόητο Internet Explorer και ο οποίος εδώ και λίγο καιρό βασίζεται στο Project Chromium, τη βάση και του άλλου πολύ γνωστού browser, του Chrome της Google. Η Microsoft, βέβαια, έχει βαλθεί να μετασχηματίσει τον Edge από κάτι πολύ απλό, όπως ήταν όταν πρωτοκυκλοφόρησε, σε ένα πολυεργαλείο το οποίο, όσο περνά ο καιρός, αποκτά όλο και περισσότερες λειτουργίες και κόλπα.

Για ένα από αυτά τα κόλπα θα μιλήσουμε σήμερα, το οποίο είναι κάτι που υπάρχει εδώ και λίγους μήνες αλλά που έχει περάσει απαρατήρητο από πολλούς. Την ομαδοποίηση των καρτελών, το tab grouping σε απλά… ελληνικά. Η λειτουργία αυτή υπήρχε εδώ και μήνες ως προαιρετική και μπορούσες να την ενεργοποιήσεις για να τη δοκιμάσεις. Τώρα, όμως, έρχεται ενεργή, μετά την έκδοση 93 του Edge και είναι πολύ εύκολο να την χρησιμοποιήσεις.

Για να μαζέψεις μερικά tabs σε ένα γκρουπ, θα πρέπει να κρατήσεις πατημένο το Ctrl (στο πληκτρολόγιο) και να κάνεις κλικ σε όλα τα tabs που θέλεις. Έπειτα κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις το Add tabs to new group. Για δική σου ευκολία, μπορείς να δώσεις όνομα σε κάθε ένα από τα γκρουπς, αλλά και το δικό τους χρώμα, για να τα αναγνωρίζεις!

Τώρα θα αναρωτηθείς, ωραία, και τι κερδίζω κάνοντας γκρουπ από tabs στον Edge; Αυτό που κερδίζεις εκτός του προφανούς, το οποίο είναι η ομαδοποίηση, είναι το ότι μπορείς να τα κάνεις minimize (ελαχιστοποίηση) για να μην πιάνουν χώρο στη μπάρα με τα tabs, όταν δεν τα χρειάζεσαι! Μπορείς επίσης να τα μεταφέρεις σε άλλο παράθυρο ή και άλλη οθόνη, αν προτιμάς, αλλά και να τα κλείσεις όλα μαζί, όταν δεν τα χρειάζεσαι πλέον, αντί για ένα-ένα.

Ο Edge είναι από τους τελευταίους browsers που αποκτά αυτή τη λειτουργία, μιας και ο Chrome, ο Safari και ο Firefox το διαθέτουν (ή, στην περίπτωση του Firefox το διέθεταν, μιας και το αφαίρεσαν πριν από 10 χρόνια). Βέβαια, ο Edge είναι ακόμη νεαρός browser, αλλά αποκτά σιγά-σιγά όλα τα «κομφόρ» τα οποία οι άλλοι browsers έχουν συσσωρεύσει στα (πολλά) χρόνια ύπαρξής τους.