8
Ψυχαγωγία

Ψηφιοποιώντας (αναλογικές) αναμνήσεις

Ψηφιοποιώντας (αναλογικές) αναμνήσεις
Καθώς περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παίξεις παλιά format ήχου και βίντεο. Έτσι, εάν έχεις ακόμα παλιές βιντεοκασσέτες από την παιδική σου ηλικία ή σπάνιες ηχογραφήσεις σε κασέτες ήχου, τώρα είναι η ώρα να τις ψηφιοποιήσεις πριν χαθούν μια για πάντα οι αναμνήσεις σου.

Σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένα συρτάρι ή μια γωνία με παλιές φωτογραφίες. Καθώς έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την εποχή που η φωτογραφία έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας, πολλές από αυτές τις φωτογραφίες αρχίζουν και γίνονται οικογενειακά κειμήλια, χωρίς όμως να είμαστε πλέον σίγουροι για το ποιοι απεικονίζονται. Τουλάχιστον, όμως, μπορούμε να τις δούμε. Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει για νεότερα κειμήλια. Και βέβαια αναφερόμαστε σε κασέτες ήχου, βιντεοκασέτες ή ακόμη και ταινίες σε Super-8 από τη δεκαετία του ‘70. Ο λόγος είναι το ότι οι συσκευές αναπαραγωγής αυτών των μέσων ήδη εκλείπουν. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη απλά κασετόφωνα, αλλά τα βίντεο VHS έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ οι μηχανές προβολής ταινιών Super-8 είναι πλέον μουσειακά εκθέματα και αυτά που πιθανών ανακαλύψεις στο Μοναστηράκι μάλλον δεν θα λειτουργούν πια.

Αν έχεις τέτοια κειμήλια, θα πρέπει να κινηθείς γρήγορα προτού τα χάσεις για πάντα. Στην περίπτωση των ταινιών Super-8, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο στούντιο με κατάλληλο εξοπλισμό. Για κασέτες ήχου, όμως, και κασέτες VHS, μπορείς ακόμη να το κάνεις μόνος σου, χωρίς μεγάλο κόστος.

Εξοπλισμός

Αν δεν έχεις βίντεο VHS, μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα στο eBay ή σε αγγελίες. Το καλό είναι πως δεν κοστίζουν πολύ, αλλά θα πρέπει να προσέξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συσκευή. Κασετόφωνα μπορείς να βρεις ακόμη και καινούρια στην αγορά, ευτυχώς!

Για την περίπτωση του VHS θα χρειαστείς και κάποια συσκευή ψηφιοποίησης εικόνας (video capture / grabber), η οποία συνδέεται μέσω USB στον υπολογιστή και μέσω RCA ή SVideo στο βίντεο, και μετατρέπει την αναλογική εικόνα και ήχο σε ψηφιακά δεδομένα για υπολογιστή.

Στην περίπτωση που έχεις μόνο ήχο, τότε ο υπολογιστής σου έχει ήδη αυτό που χρειάζεται: κάρτα ήχου. Απλά θα πρέπει να συνδέσεις την έξοδο του κασετοφώνου στην είσοδο ήχου του υπολογιστή. Βέβαια, αν το επιθυμείς, μπορείς να πάρεις και κάποια εξειδικευμένη συσκευή, η οποία μετατρέπει οποιαδήποτε πηγή ήχου (RCA ή 3,5mm jack) σε ψηφιακά δεδομένα για τον υπολογιστή μέσω USB.

Προγράμματα

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Κάθε συσκευή video capture συνοδεύεται από πρόγραμμα καταγραφής βίντεο, επομένως θα χρησιμοποιήσεις αυτό που θα περιλαμβάνει η συσκευή που θα πάρεις. Η ψηφιοποίηση θα απαιτήσει την αναπαραγωγή της κασέτας από την αρχή μέχρι το τέλος σε κανονική ταχύτητα, επομένως θα σου πάρει αρκετή ώρα – ή αρκετές ώρες, αν έχεις πολλές κασέτες. Δες το σαν μια ευκαιρία για να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο!

Στην περίπτωση του ήχου, όμως, και ειδικά αν χρησιμοποιείς την κάρτα ήχου του υπολογιστή, τότε θα χρειαστεί να κατεβάσεις το πρόγραμμα Audacity, το οποίο είναι ένα πολύ δυνατό και εύχρηστο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου. Απλά θα επιλέξεις την πηγή του ήχου, θα πατήσεις το πλήκτρο Record στην οθόνη και το Play στο κασετόφωνό σου, και θα περιμένεις μέχρι να τελειώσει. Έπειτα μπορείς να κόψεις την ηχογράφηση σε τμήματα, να εφαρμόσεις φίλτρα μείωσης θορύβου και πολλά άλλα. Και τέλος, να αποθηκεύσεις την ηχογράφηση σε κάποια μορφή (πχ. mp3) που σε βολεύει.

Συγχαρητήρια, έγινες κι εσύ συντηρητής αναμνήσεων!