6
Πολιτισμός

Ψηφιακή επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ

Ψηφιακή επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ
Μέσα από την ψηφιακή επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι χρήστες περιηγούνται στους χώρους κοινού στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτηριακό συγκρότημα που φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και σε πρωτότυπους χώρους αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που γίνονται προσβάσιμοι για πρώτη φορά στο κοινό.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γνωστό και ως ΚΠΙΣΝ ή απλά «Νιάρχος», είναι ένας προορισμός ο οποίος κατέκτησε τις καρδιές των Αθηναίων από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του – αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ο κόσμος συνέρρευσε στους χώρους του κέντρου, ακόμη και για μια απλή βόλτα στο πάρκο, ενώ οι εκδηλώσεις και τα διάφορα δρώμενα διατηρούν έντονο το ενδιαφέρον του κοινού. Παράλληλα, το ΚΠΣΙΝ έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον (και τον θαυμασμό) από το εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει και σημαντικά διεθνή αρχιτεκτονικά βραβεία!

Τώρα μπορείς να το επισκεφθείς και από απόσταση. Το κέντρο εγκαινίασε την «ψηφιακή επίσκεψη», βάζοντας την σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του κοινού και όσων δε μπορούν να το επισκεφθούν, είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω πανδημίας.

Μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή σου, να μεταβείς στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ και να διαλέξεις τον χώρο που θέλεις να επισκεφθείς εικονικά. Το καλύτερο είναι πως μπορείς να επισκεφθείς ακόμη και μέρη του ΚΠΙΣΝ τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό, επομένως η ψηφιακή επίσκεψη αξίζει και από αυτή την άποψη.

Για παράδειγμα, ο Πύργος Σκηνής στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι μόνο σε μέλη του τεχνικού προσωπικού, ενώ οι σεισμικοί μονωτήρες του κτηριακού συγκροτήματος μόνο σε ειδικευμένο προσωπικό. Μπορείς ακόμη και να δεις το εσωτερικό του ενεργειακού στεγάστρου αλλά και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο οι… γλάροι.

Εκτός των απρόσιτων μερών, στην ψηφιακή περιήγηση μπορείς να μάθεις και πληροφορίες για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ αλλά και λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του. Θα δεις όλες τις πτυχές του κτηρίου και θα καταλάβεις γιατί είναι ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι και γιατί έχει κερδίσει βραβεία για την σχεδίασή του.

Μην παραβλέπουμε, βεβαίως, πως το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Μπορείς να πατήσεις το πλήκτρο και να ανακαλύψεις τα ηχοτοπία της Λυρικής Σκηνής, της Βιβλιοθήκης αλλά και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Μέχρι να μπορέσεις να το επισκεφθείς από κοντά, λοιπόν, άνοιξε τον browser και κάνε την επίσκεψή σου ψηφιακά. Το κέντρο σε περιμένει!