4
Υγεία & Fitness

Χειρισμός του iPad με τα μάτια

Χειρισμός του iPad με τα μάτια
Η TD Pilot παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να χειριστούν ένα iPad μόνο με τα μάτια!

Ο χειρισμός ενός υπολογιστή ή ενός smartphone είναι κάτι τόσο συνηθισμένο ώστε σχεδόν κανένας μας δεν σκέφτεται καν το πώς θα μπορούσε να χειριστεί ένα τέτοιο μηχάνημα ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα – τουλάχιστον μέχρι να χαλάσει το ποντίκι, το πληκτρολόγιο ή η οθόνη αφής. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα για εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού και εισαγωγής δεδομένων, όπως λέγεται επισήμως αυτή η διαδικασία, σε υπολογιστικές συσκευές.

Οι τεχνολογίες αυτές, βέβαια, δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητες και τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, οι οποίες επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολλάρια στην έρευνα. Μια από αυτές είναι και η Apple, η οποία έχει συνεργαστεί με τη Tobii Dynavox, το παράρτημα της Tobii, μιας εταιρείας η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες ανίχνευσης ματιών (eye tracking), ώστε να ενσωματώσει τις αντίστοιχες τεχνολογίες στο iPad και να επιτρέψει τον χειρισμό του μόνο με τα μάτια! Εκτός αυτού, διαθέτει και σύστημα εκφώνησης, έτσι ώστε ο χρήστης του να μπορεί να μιλήσει με την τεχνητή φωνή του iPad.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το TD Pilot, το οποίο είναι ένα πλαίσιο για τα tablets της Apple και το οποίο μπορεί να φορεθεί ακόμη και πάνω στο μεγαλύτερο iPad των 12,9 ιντσών, ενώ παράλληλα ενσωματώνει και μεγάλα ηχεία, επιπλέον μπαταρία αλλά και βάση για αναπηρικό καρότσι. Είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό σε σκόνη, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κάτω από βροχή όσο και μέσα στη ντουζιέρα. Επιπλέον, διαθέτει και μια δεύτερη οθόνη στο πίσω μέρος, η οποία εμφανίζει το κείμενο το οποίο λέει το σύστημα εκφώνησης εκείνη τη στιγμή, σε ένα είδος υποτίτλων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι ενσωματώνει αισθητήρες ανίχνευσης ματιών τελευταίας γενιάς, σχεδίασης Tobii Dynavox, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και κάτω από έντονο ηλιακό φως.

Η ενοποίηση του software της Tobii Dynavox με το iPad έγινε εφικτή μέσω του iPadOS 15, το οποίο είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για τα iPads και το οποίο επέτρεψε την συνεργασία των συσκευών των δύο εταιρειών. Ο λόγος που το αναφέρουμε είναι επειδή η Apple βάζει σοβαρούς περιορισμούς στις συσκευές της, πρακτικά αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε συσκευή τρίτου κατασκευαστή, κάτι που είχε κάνει τους υπολογιστές και τις συσκευές με ανίχνευση ματιών (καθώς και άλλες μεθόδους χειρισμού) να είναι αποκλειστικό προνόμιο συσκευών με Windows.

Ευτυχώς, όμως, η Apple αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση, προφανώς μετά από δεσμεύσεις της ίδιας της Tobii όσον αφορά την ενσωμάτωση του software της δεύτερης με το λειτουργικό σύστημα και τις προδιαγραφές της πρώτης. Όπως αναφέρει ο CEO της Tobii Dynavox, «[Η συσκευή] έχει ιατρική πιστοποίηση αλλά και την πιστοποίηση της Apple όσον αφορά τα standards απόδοσης. Έτσι, οι χρήστες γνωρίζουν πως μπορούν να βασιστούν σε κορυφαία τεχνολογία η οποία θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να υποστηρίζεται, και μπορούν να αποφύγουν μη ασφαλή προϊόντα ‘μιας χρήσης’ τα οποία αναπτύσσονται για δημοφιλείς πλατοφόρμες». Αυτό το τελευταίο αποτελεί ευθεία βολή σε ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει για παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, οι οποίες δεν υποστήριζαν επισήμως αυτές τις λειτουργίες.

Η τιμή του TD Pilot είναι, πρακτικώς, απαγορευτική για τον οποιονδήποτε απλό χρήστη, μιας και μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια, όμως η εταιρεία συνεργάζεται με το Medicare, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος του κόστους. Αν όμως κάποιος απλός χρήστης θέλει να το αποκτήσει, η εταιρεία δεν περιορίζει την πώλησή του. Συνήθως, όμως, πρόκειται για συσκευές οι οποίες συνταγογραφούνται από γιατρούς ως τμήμα ενός συστήματος το οποίο ικανοποιεί τις ανάγκες κάποιου συγκεκριμένου ατόμου με προβλήματα.

Μπορείς να δεις το TD Pilot σε δράση στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=nfZ0ntD4grQ