7
Τεχνολογία

Το Word ακούει και γράφει από μόνο του

Το Word ακούει και γράφει από μόνο του
Οι συνδρομητές Microsoft 365 απολαμβάνουν μια νέα δυνατότητα στην online έκδοση του Microsoft Word, την δυνατότητα μετατροπής αρχείου ήχου σε κείμενο. Η λειτουργία δεν υποστηρίζει μόνο αρχεία ήχου, αλλά και βίντεο. Δες πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να σου λύσει – κυριολεκτικά – τα χέρια.

Η διαδικασία της απομαγνητοφώνησης ήταν πάντα μια επίπονη διαδικασία, η οποία απαιτούσε χρόνο και – κυρίως – κόπο, ενώ αποτέλεσε και την αιτία της ανάπτυξης της στενογραφίας, ως μεθόδου για να καταγράφονται πρακτικά σε δικαστικές αίθουσες και συνεδριάσεις. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, τώρα κάνει δυνατή τη μετατροπή ήχου σε κείμενο γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια.

Η Microsoft εδώ και λίγο καιρό έχει προσθέσει αυτή τη δυνατότητα στην online έκδοση του Word, για όλους τους συνδρομητές της υπηρεσίας Microsoft 365. Μάλιστα, το σύστημα του transcribe δεν περιορίζεται στους ήχους που καταγράφει το μικρόφωνο αλλά παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ανεβάσει αρχεία ήχου ή και βίντεο.

Το σύστημα της Microsoft βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπορεί να διακρίνει, όχι μόνο τις λέξεις που ακούγονται, αλλά και να ξεχωρίσει διαφορετικούς ομιλητές, μεταφέροντας στο κείμενο της απομαγνητοφώνησης τις σωστές πληροφορίες. Το σύστημα υποστηρίζει αρχεία mp3, WAV, M4A και MP4 με μέγεθος έως και 200MB.

Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία αυτή περιορίζεται στην online έκδοση του Word και όχι στα αντίστοιχα apps για iOS ή Android, ούτε στην έκδοση του Office για Windows. Η μοναδική γλώσσα που υποστηρίζεται είναι τα Αγγλικά, αν και πιστεύουμε πως θα δούμε σύντομα και άλλες γλώσσες να προστίθενται. Τέλος, υπάρχει μηνιαίο όριο πέντε ωρών στα αρχεία ήχου, ενώ δεν υπάρχει όριο για τον ήχο που καταγράφεται μέσω μικροφώνου από το ίδιο το Word.

Τα αποτελέσματα της απομαγνητοφώνησης εμφανίζονται διαχωρισμένα σε sidebar στο Word, με δυνατότητα αναπαραγωγής του αντίστοιχου ηχητικού αποσπάσματος, για διορθώσεις.

Είναι φανερό πως, για αρχή, η Microsoft εστιάζει την προσοχή της σε συγκεκριμένο κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνηθίζουν να μεταφέρουν συνεντεύξεις σε κείμενο, και φοιτητές, οι οποίοι καταγράφουν διαλέξεις και κρατάνε σημειώσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως μπορεί να λύσει τα χέρια και σε άλλους χρήστες οι οποίοι έχουν ανάγκη αυτή τη λειτουργία!