4
Υγεία & Fitness

Το Smartwatch που ακούει

Το Smartwatch που ακούει
Τα Smartwatches είναι πανίσχυρα εργαλεία. Ένα νέο app που ανέπτυξαν επιστήμονες αξιοποιεί τους αισθητήρες και το μικρόφωνο αναγνωρίζοντας τους ήχους του περιβάλλοντος μεταφράζοντάς τους με οπτικό τρόπο για όσους έχουν προβλήματα ακοής.

Η εισβολή της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ενώ στην αρχή της καριέραςτους, τα smartwatches ήταν λίγο περισσότερο από gadgets χωρίς ιδιαίτερη αξία, πέραν της απλής διευκόλυνσης, όσο περνά ο καιρός αποκτούν ικανότητες οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές ή να επιτρέψουν σε ανθρώπους με διάφορα προβλήματα να λειτουργήσουν πιο άνετα στον κόσμο.

Αυτή τη φορά, έχουμε ένα app για smartwatch, το SoundWatch, το οποίο μας έρχεται από το University of Washington και αξιοποιεί το hardware ενός οποιουδήποτε smartwatch για να ακούσει σημαντικούς ήχους, να τους αναγνωρίσει και να τους προβάλλει στην οθόνη του smartwatch, μαζί με δόνηση για να ειδοποιήσει τον χρήστη του!

Ο ερευνητής που το ανέπτυξε, ο Dhruv Jain, είναι ο ίδιος βαρήκοος και χρησιμοποίησε τις δικές του εμπειρίες για να ξεκινήσει και να τελειοποιήσει το εγχείρημα. Το SoundWatch χρησιμοποιεί, όπως είπαμε, το μικρόφωνο του smartwatch, στέλνει τα δεδομένα στο συνδεδεμένο smartphone για περαιτέρω επεξεργασία, και έπειτα το smartphone επιστρέφει τα αποτελέσματα στο smartwatch για να προβάλλει στην οθόνη τι είδους ήχο αναγνώρισε και πόσο δυνατός ήταν. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει συνηθισμένους ήχους που έχουν σημασία, όπως οι κόρνες αυτοκινήτων, το κουδούνι της πόρτας, το κλάμα μωρού ή απλά το «μπιπ» που κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων όταν τελειώνει!

Ο ίδιος ο Jain αναφέρει: «Η  τεχνολογία αυτή δίνει στον κόσμο την ικανότητα να ‘νιώσουν’ τους ήχους που απαιτούν κάποια δράση – όπως το να βγάλεις το φαγητό από τον φούρνο όταν κάνει ‘μπιπ’. Μπορεί όμως και να βελτιώσει τις εμπειρίες των ανθρώπων και να τους κάνει να νιώσουν πιο ‘συνδεδεμένοι’ με τον κόσμο γύρω τους. Εγώ χρησιμοποιώ το πρωτότυπο για να προσέξω κελαηδήματα πουλιών ή τους ήχους ενός καταρράκτη, όταν κάνω πεζοπορία. Με κάνει να νιώθω μέρος της φύσης. Ελπίζω και άλλοι άνθρωποι, κωφοί ή βαρήκοοι να βρουν το SoundWatch χρήσιμο».

Το SoundWatch ακόμη τελειοποιείται, αλλά σύντομα θα είναι διαθέσιμο για συσκευές Android σε όλο τον κόσμο. Εμείς με τη σειρά μας δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο, πέραν του ότι ελπίζουμε αυτό και πολλά άλλα τέτοια συστήματα να επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους, με οποιουδήποτε είδους προβλήματα, να πάψουν  αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε δυσκολία. Η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθήσει όλους μας!