80
COSMOTE Tips

Το smartphone, δείκτης της ψηφιακής σου υγείας

Το smartphone, δείκτης της ψηφιακής σου υγείας
Ένα app που παρακολουθεί το πώς χρησιμοποιείς το κινητό μπορεί να εντοπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι δημιουργοί του.

Η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ωστόσο μια startup εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, τριών γιατρών, ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από ψυχικά προβλήματα υγείας εύκολα, γρήγορα και έγκαιρα. Δημιουργώντας μια εφαρμογή που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το κινητό σου, η Mindstrong πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο να λύσει το παζλ της ψυχικής υγείας.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή; 

Η εφαρμογή Health από την Mindstrong, παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς το κινητό σου για να εντοπίσει τυχόν ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Δεν παρακολουθεί ακριβώς τι κάνεις αλλά το πώς το κάνεις. Για παράδειγμα η εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί τον τρόπο που πληκτρολογείς, αλλά δεν μπορεί να δει τι πληκτρολογείς. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα που μπορεί να έχεις στον τρόπο που χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου. Για παράδειγμα αν πηγαίνεις από τη μία εφαρμογή στην άλλη ή αν κάνεις πολλά λάθη κατά την πληκτρολόγηση και πρέπει να τα διορθώσεις.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Mindstrong, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μας είναι ενδεικτικός των διαταραχών του εγκεφάλου μας. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής μπορεί να διαγνωστούν προβλήματα ψυχικής υγείας έγκαιρα ώστε στη συνέχεια να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

Να επισημάνουμε ότι προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ γιατί η Health συνεργάζεται με ένα επιλεγμένο αριθμό παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και οι χρήστες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή είναι μόνο όσοι έχουν λάβει πρόσκληση από τον πάροχό τους. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι όσοι Αμερικανοί πολίτες δεν διαθέτουν ασφάλιση δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το app.

Τι συμβαίνει με τα δεδομένα που συλλέγει η εφαρμογή;

Με το που ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή, εκείνη αρχίζει να καταγράφει στοιχεία τα οποία και στέλνει στους servers της Mindstrong. Τα δεδομένα αυτά είναι κρυπτογραφημένα οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στη συνέχεια τα δεδομένα του κάθε χρήστη αναλύονται από μηχανές με ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι και προσπαθούν να κατανοήσουν την υγεία του εγκεφάλου του. Έπειτα τα αποτελέσματα της ανάλυσης γνωστοποιούνται στον χρήστη και στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές εφαρμογές σχετικές με την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η Headspace και η Moodpath, καμία δεν χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία διάγνωσης αντίστοιχων περιστατικών.