8
Ψυχαγωγία

Το Google Search κουρδίζει την κιθάρα σου

Το Google Search κουρδίζει την κιθάρα σου
Τα smartphones έχουν κάνει πιο εύκολο από ποτέ να κουρδίσεις την κιθάρα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα αξιοπρεπές app ή να το ζητήσεις από τον Google Assistant. Τώρα η Google κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο ανώδυνη, λανσάροντας έναν χρωματικό tuner απευθείας στο Google Search.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική και παίζουν κάποιο μουσικό όργανο γνωρίζουν καλά την διαδικασία του «χορδίσματος», αλλά και το πόσο σημαντικό είναι το να είναι το όργανο σωστά κουρδισμένο. Οι έμπειροι μπορεί να είναι σε θέση να «ανιχνεύουν» ένα ξεκούρδιστο όργανο απλά ακούγοντας μερικές νότες, οι πιο αρχάριοι, όμως, σίγουρα δεν έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες, ενώ είναι πολύ συχνό φαινόμενο και το λεγόμενο drift, δηλαδή το να συνηθίζει το αυτί τους στον ήχο του οργάνου, καθώς αυτό ξεκουρδίζεται σιγά σιγά.

Το κούρδισμα, θεωρητικά, θα μπορούσε να γίνει με το αυτί, αλλά πραγματικά αυτό είναι συνταγή για «καταστροφή», εκτός κι αν είσαι βιρτουόζος μουσικός με χρόνια εμπειρίας. Πιο παλιά, η λύση ήταν το γνωστό «διαπασών», μια μεταλλική διχάλα η οποία κατασκευάζεται έτσι ώστε να ταλαντώνεται πάντα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα – για την κιθάρα η νότα «λα». Αργότερα, εμφανίστηκαν τα πρώτα ηλεκτρονικά «κουρδιστήρια», τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά κυκλώματα και μικρόφωνο για να καταγράψουν την συχνότητα και να τη συγκρίνουν με την προκαθορισμένη συχνότητα ταλάντωσης, εμφανίζοντας το αποτέλεσμα σε ένα ποτενσιόμετρο με βελόνα. Πλέον, υπάρχουν ηλεκτρονικά κουρδιστήρια με οθόνη και πολύ μικρό μέγεθος, τα οποία συνήθως έχουν και ένα πιαστράκι για να τα βάζεις πάνω στην κιθάρα (ή όποιο άλλο όργανο) και να καταγράφουν τις δονήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Όλα αυτά, όμως, έχουν παραγκωνιστεί από τα πάμπολλα apps τα οποία υπάρχουν για smartphones και προγράμματα για υπολογιστές, τα οποία χρησιμοποιούν το μικρόφωνο της κάθε συσκευής για να κουρδίσουν μια κιθάρα.

Και τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά! Η Google έβαλε στο ίδιο το Google Search τη δυνατότητα να κουρδίσεις μια κιθάρα (ή άλλο όργανο), χωρίς καν να κατεβάσεις κάποιο app, αλλά απλά ανοίγοντας το search – σε οποιαδήποτε συσκευή ή υπολογιστή – και γράφοντας guitar tuner! Η μοναδική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κουρδιστήρι είναι… αυτό που φαντάζεσαι: ο browser να είναι ο Chrome.

Η ακρίβεια του κουρδιστηριού της Google, βέβαια, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του μικροφώνου της συσκευής που χρησιμοποιείς, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Ιδανικά, όπως γίνεται και με κανονικό κούρδισμα, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε χώρο με ησυχία και όχι «ηχώ», για να μπορεί το μικρόφωνο να καταγράφει τον ήχο της κιθάρας. Σε θεωρητικό επίπεδο, όλα τα κουρδιστήρια (μπορούν να) είναι το ίδιο αποτελεσματικά (τα περισσότερα βασίζονται σε ανάλυση Fourier του ηχητικού σήματος), αλλά στην πράξη όλα έχουν τα συν και τα πλην τους.

Το κουρδιστήρι της Google, αν και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα επαγγελματικά κουρδιστήρια-συσκευές των επαγγελματιών μουσικών και χορδιστών, τουλάχιστον σου παρέχει τη δυνατότητα να κουρδίσεις την κιθάρα σου εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσεις κάποιο app ή να ψάχνεις στο Play Store. Όποτε το χρειαστείς είναι εκεί και η ακρίβειά του είναι αρκετή για να διασφαλίσει πως η κιθάρα σου θα είναι κουρδισμένη τουλάχιστον αξιοπρεπώς.