8
Ψυχαγωγία

Το e-reader σου δεν είναι μόνο για βιβλία

Το e-reader σου δεν είναι μόνο για βιβλία
Δες πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Kindle σου και για άλλα πράγματα, εκτός της ανάγνωσης!

Το Kindle – και μαζί μ’ αυτό και όλα τα άλλα e-book readers – είναι τέλειο για να διαβάζεις βιβλία. Η τεχνολογία eInk είναι τέλεια για ξεκούραστη ανάγνωση για ώρες, αλλά… πολύ αργή για οτιδήποτε άλλο πέραν στατικών σελίδων. Η τεχνολογία που, πριν περίπου 12 χρόνια, φιλοδοξούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που διαβάζουμε, μάλλον άφησε τη δουλειά στη μέση. Πράγματι, τα e-book readers έχουν βρει το δικό τους κοινό, ίσως και να άλλαξαν τον τρόπο που διαβάζουν μερικοί, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο από δύο πλευρές. Από τη μία, οι φανατικοί του χαρτιού αρνούνται πεισματικά να αποχωριστούν τα τυπωμένα τους βιβλία· από την άλλη, οι οπαδοί της τεχνολογίας οι οποίοι, απλά, δε βρίσκουν το λόγο να έχουν e-book reader από τη στιγμή που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά σε ένα tablet ή ακόμη και σε ένα smartphone.

Αν όμως ανήκεις σε αυτή την κατηγορία αυτών που έχουν ένα Kindle, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, εκτός της ανάγνωσης βιβλίων; Η απάντηση είναι πως ναι! Μπορείς!

Send to Kindle

Η προφανής ιδέα που έρχεται σε όλους, είναι να διαβάζω νέα και λοιπές σελίδες από το Internet. Ε, λοιπόν, το Kindle δεν έχει browser – εκτός του πειραματικού ενσωματωμένου browser, ο οποίος όμως δεν έχει φτιαχτεί για σύγχρονες σελίδες. Μια βόλτα στις σελίδες της Amazon, όμως, θα σου δώσουν μια επέκταση για Google Chrome, η οποία προσθέτει την επιλογή Send to Kindle στον Chrome του υπολογιστή σου, ώστε να στείλεις οποιαδήποτε σελίδα στο Kindle, σε μορφή που μπορεί να τη διαχειριστεί, ώστε να τη διαβάσεις.

Αν δεν θες, για κάποιο λόγο, την επέκταση αυτή, υπάρχει και το Instapaper, το οποίο είναι μια υπηρεσία μέσω της οποίας μπορείς να “υλλέξεις άρθρα από το Internet, για να τα διαβάσεις αργότερα, με την ησυχία σου. Η υπηρεσία αφαιρεί τα περιττά (διαφημίσεις, άσχετες εικόνες και λοιπά) και κρατά μόνο τα άρθρα, τα οποία μπορεί να στείλει σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, μεταξύ αυτών και στο Kindle! Το μόνο πρόβλημα είναι πως η υπηρεσία αυτή… κοστίζει.

Αν όμως προσέξεις λίγο καλύτερα στη σελίδα της Amazon, θα δεις πως υπάρχουν και διάφορες άλλες επεκτάσεις. Η Amazon έχει ανάγει το Send to Kindle σε επιστήμη! Απλώς έμπα στο Send to Kindle και θα βρεις εφαρμογές για να μπορείς να στέλνεις αρχεία διαφόρων ειδών στο Kindle σου, για ανάγνωση. Υπάρχει πρόγραμμα Send to Kindle για PC και Mac, το οποίο δουλεύει με οποιοδήποτε αρχείο μπορείς να ανοίξεις στον υπολογιστή σου και το οποίο διαθέτει λειτουργία print. Απλώς ανοίγεις το αρχείο με το πρόγραμμα της επιλογής σου, πατάς Print και για εκτυπωτή επιλέγεις την εικονική συσκευή με όνομα… τι άλλο… Send to Kindle!

Παρόμοιο είναι και το app για συσκευές Android, το οποίο σου επιτρέπει να στείλεις οποιοδήποτε αρχείο μέσα από το smartphone σου στο Kindle. Τέλος, υπάρχει και παραλλαγή για να στέλνεις αρχεία στη διεύθυνση e-mail που συνοδεύει το Kindle σου!

Βέβαια, εκτός του Kindle υπάρχουν και διάφορα άλλα e-book readers στην αγορά. Στην πλειοψηφία τους, όμως, υποστηρίζουν πολύ περισσότερα formats αρχείων απ’ ότι το Kindle. Για παράδειγμα, τα ανταγωνιστικά Kobo υποστηρίζουν PDF, σελίδες HTML, εικόνες JPG, απλά αρχεία TXT, ακόμη και τα ειδικά formats CBR και CBZ τα οποία χρησιμοποιούνται για κόμικς – διαθέτουν μέχρι και web browser, ο οποίος μπορεί να είναι επίσης πειραματικός, αλλά είναι σαφώς ανώτερος από αυτόν της Amazon.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις! Μπορείς να μεταφέρεις ό,τι αρχεία θέλεις στο reader σου και να τα διαβάσεις με την ησυχία σου. Παρ’ ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο και σε smartphones ή tablets, το e-book reader μετατρέπει την αδυναμία του σε πλεονέκτημα: μη μπορώντας να δείξει διαφημίσεις, βίντεο ή GIFs, και βέβαια μη διαθέτοντας browser, δεν θα σου αποσπάσει την προσοχή! Μπορείς να κάτσεις και να διαβάσεις με την ησυχία σου, επιτέλους, όλα αυτά τα άρθρα που έχουν μαζευτεί στα bookmarks!