7
Τεχνολογία

Το data center γίνεται… καλοριφέρ

Το data center γίνεται… καλοριφέρ
Το νέο data center της Microsoft στη φινλανδική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύει την εκλυόμενη θερμότητα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι αρκετών πόλεων της βόρειας Ελλάδας είναι εξοικειωμένοι με τη λύση της τηλεθέρμανσης. Ειδικότερα, περιοχές στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τις Σέρρες, τη Μεγαλόπολη, και το Αμύνταιο απολαμβάνουν θέρμανση χωρίς καυστήρες, χρησιμοποιώντας την «άχρηστη» θερμότητα από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ! Μάλιστα, αν και δεν είναι δωρεάν μιας και χρειάζονται αντλίες και σωληνώσεις, το κόστος της τηλεθέρμανσης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, όπως αναφέραμε, πρέπει να έχεις την τύχη να μένεις σε κάποια περιοχή κοντά σε κάποιο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο. Αλλά ίσως και όχι…

Αυτή τη στιγμή, τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, μιας και παγκοσμίως η τάση είναι να στραφούμε σε «πράσινες» πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν έχουν «άχρηστη» θερμότητα να περισσεύει. Ταυτοχρόνως, όμως, ο κόσμος βρίσκεται σε μια έκρηξη του internet και των ψηφιακών τεχνολογιών, κάτι που σημαίνει ότι παγκοσμίως δημιουργούνται όλο και περισσότερα data centers, δηλαδή τεράστιες εγκαταστάσεις με χιλιάδες υπολογιστές για αποθήκευση, επεξεργασία και προώθηση δεδομένων. Όλα τα data centers απαιτούν ψύξη και… σωστά μαντεύεις, όλοι αυτοί οι υπολογιστές παράγουν τεράστια ποσά θερμότητας τα οποία είναι άχρηστα και θα πρέπει να πάνε… κάπου.

Όπως έχεις κάνει κι εσύ ήδη το συσχετισμό, έτσι τον έκαναν και οι μηχανικοί της Microsoft, οι οποίοι ανακοίνωσαν ένα νέο data center στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, μιας χώρας με άφθονο κρύο. Η Microsoft αποφάσισε να συνεργαστεί με την Φινλανδική εταιρεία ενέργειας Fortum, η οποία διαθέτει έτοιμο δίκτυο τηλεθέρμανσης με 900 χιλιόμετρα υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες μεταφέρουν ζεστό νερό για θέρμανση σε 250.000 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι. Μάλιστα, η τοποθεσία του data center επιλέχθηκε προσεκτικά, με τη διανομή του θερμού νερού ως πρώτη προτεραιότητα. Οι εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως αυτή η συμφωνία θα αποτρέψει την παραγωγή 400.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η κατασκευή του νέου data center θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις βγουν οι απαραίτητες άδειες, ενώ ο εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τεχνολογίες internet και επικοινωνιών μέχρις στιγμής.

Όσον αφορά τη θέρμανση, τώρα, η θερμότητα του νέου data center θα καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών των περιοχών Espoo, Kauniainen και Kirkkonummi του Ελσίνκι.

Από την πλευρά της Φινλανδίας, οι ηγέτες της σκανδιναβικής χώρας προωθούν συστηματικά την εγκατάσταση data centers εκεί, προβάλλοντας το ψύχος ως ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το κόστος ψύξης των εγκαταστάσεων, αλλά και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια αλλά και τις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, ενώ οι δυνατότητες τηλεθέρμανσης είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα, όχι τόσο από άποψης κέρδους αλλά κυρίως ως διαφήμιση βιωσιμότητας για τις εταιρείες που το κάνουν.