7
Τεχνολογία

Το Chrome OS γίνεται προέκταση του κινητού σου

Το Chrome OS γίνεται προέκταση του κινητού σου
Έχεις chromebook; Η νέα έκδοση του Chrome OS σου επιτρέπει να ελέγχεις σε κάποιο βαθμό το κινητό σου από μακριά. Δες τι μπορείς να κάνεις.

Αν δεν ξέρεις καν τι είναι το Chrome OS, τότε το άρθρο αυτό ίσως δεν σου είναι χρήσιμο. Από την άλλη, μπορεί να χρησιμοποιείς ήδη Chrome OS και να μην το ξέρεις καν! Λοιπόν, το Chrome OS είναι το λειτουργικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν τα Chromebooks, τα μικρά laptops τα οποία χρησιμοποιούν, αντί για Windows, το λειτουργικό σύστημα της Google. Κατασκευάζονται από διάφορες εταιρείες, όπως Lenovo, HP, Samsung, Asus, Acer, και σε γενικές γραμμές το hardware τους είναι κάπως λιγότερο ισχυρό απ’ ότι ένα μέτριο laptop με Windows – αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Το περιβάλλον τους μοιάζει αρκετά με αυτό των Windows, αλλά η παρουσία των apps της Google είναι αυτή που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Το Chrome OS φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια του και, έτσι αθόρυβα, προσθέτει κι άλλες λειτουργίες, οι οποίες φιλοδοξούν να το κάνουν ακόμη πιο χρήσιμο. Η Google, ούτως ή άλλως, εξελίσσει και το Android, το λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται μέσα στη συντριπτική πλειοψηφία των smartphones της αγοράς. Ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό είναι, απλά, διότι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του Chrome OS είναι η ακόμη μεγαλύτερη συνέργεια με το Android, μέσω ενός app ονόματι Phone Hub.

Το Phone Hub έχει πολλές νέες λειτουργίες και επιτρέπει την πρόσβαση σε λειτουργίες του smartphone. Για παράδειγμα, μπορείς μέσα από το Phone Hub να ρυθμίσεις την ένταση των ήχων του smartphone αλλά και να το εντοπίσεις, αν δε μπορείς να θυμηθείς που το έβαλες. Μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία hotspot του κινητού σου. Μπορείς επίσης να δεις από το hub στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης του chromebook και τη μπαταρία του κινητού!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο είναι σχεδιασμένο για όσους πηγαινοέρχονται μεταξύ smartphone και chromebook, είναι η πρόσβαση στα δύο πιο πρόσφατα tabs του Chrome του smartphone. Για παράδειγμα, αν ήσουν στο λεωφορείο και διάβαζες κάποιο άρθρο στο κινητό, όταν πας στο γραφείο και ανοίξεις το Chromebook, μπορείς να ανοίξεις τη σελίδα και να συνεχίσεις την ανάγνωση, χωρίς να χρειάζεται να αντιγράψεις τη διεύθυνση με το χέρι (ή να τη στείλεις με κάποιον άλλο τρόπο στον… εαυτό σου).

Στην ανακοίνωση της Google περιλαμβάνονται και άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργίες για το Chrome OS. Για παράδειγμα, το Nearby Share είναι η απάντηση της Google στο AirDrop της Apple, μια λειτουργία που επιτρέπει την άμεση διαμοίραση αρχείων μεταξύ chromebooks και συσκευών με Android, ώστε να μη χρειάζεται να στέλνεις mail στον εαυτό σου ή να τρως χώρο από το Google Drive.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που έχουν στόχο την διασύνδεση με κάποιο smartphone με Android, το νέο Chrome OS έρχεται με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες. Για παράδειγμα, αυτό που η Google αποκαλεί Tote είναι ένα μέρος (δηλαδή ένα pop-up παράθυρο) το οποίο περιέχει πράγματα τα οποία χρησιμοποιείς συχνά ή που χρησιμοποίησες πρόσφατα, όπως κάποιο πρόσφατο screenshot, τα τελευταία downloads, εκεί μπορείς να καρφιτσώσεις αρχεία τα οποία χρειάζεσαι συχνά, ενώ έχει και κουμπιά για λειτουργίες όπως τα screenshots, για τις οποίες ίσως να μη θυμάσαι ποια πλήκτρα θα πρέπει να πατήσεις στο πληκτρολόγιο.

Αν έχεις Chromebook, ίσως έχεις ήδη πάρει το update· αν όχι, σύντομα θα έρθει και στη δική σου συσκευή.