7
Τεχνολογία

Το app σου ζητά την άδεια; Τι σημαίνει αυτό;

Το app σου ζητά την άδεια; Τι σημαίνει αυτό;
Μάθε πως να ρυθμίζεις τα δικαιώματα κάθε app που εγκαθιστάς στο κινητό σου και μη δίνεις ανεξέλεγκτα πρόσβαση παντού.

Το Android είναι το λειτουργικό σύστημα που υπάρχει στα περισσότερα smartphones που κυκλοφορούν. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν άπειρα apps, πολλά από τα οποία δεν είναι φτιαγμένα για το δικό σου καλό, αλλά έχουν άλλους σκοπούς. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το Android δεν είχε καμία δικλείδα ασφαλείας και θεωρούσε πως, εφ’ όσον θέλεις να εγκαταστήσεις ένα app, αυτό σημαίνει πως του δίνεις το δικαίωμα να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα και τις λειτουργίες του smartphone σου.

Προφανώς, όμως, η Google κατάλαβε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μιας και σχεδόν κανένας δεν κάθεται να διαβάσει τις λεπτομέρειες, και έβαλε φραγμούς στο τι μπορεί να «δει» ένα app. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα app ζητά πρόσβαση σε κάτι, εμφανίζεται ειδοποίηση στην οθόνη, η οποία σε πληροφορεί για αυτό και σου ζητά την άδεια.

Η δύναμη, λοιπόν, μπαίνει στα δικά σου χέρια και εσύ θα πρέπει να προσέχεις και να υποψιάζεσαι αν, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι σου ζητά πρόσβαση στις φωτογραφίες του κινητού σου ή αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην τοποθεσία σου.

Και βέβαια, μπορεί να έχεις δώσει την άδεια, αλλά κάποια στιγμή ίσως το μετανιώσεις – ή απλά διαβάσεις ένα άρθρο μας και… ψυλλιαστείς περισσότερο. Μπορείς να διαχειριστείς και αυτές τις επιλογές!

Πως το κάνεις; Αυτό εξαρτάται από το smartphone που έχεις – πολλές φορές οι κατασκευαστές αλλάζουν τα μενού και τις οθόνες του Android – αλλά σε γενικές γραμμές, θα το βρεις μέσα στο Settings. Εκεί θα βρεις την επιλογή Apps, και μέσα σε αυτήν το Permissions. Εκεί θα δεις μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα apps καθώς και τις άδειες πρόσβασης που έχει πάρει το καθένα τους.

Εάν τώρα έχεις ξεμείνει με κάποιο αρχαίο (βλ. προπέρσινο) μοντέλο επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE και Γερμανός για να δεις και να αποκτήσεις το smartphone των ονείρων σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις πάνω στο app που σε ενδιαφέρει, να δεις τι του έχεις επιτρέψει να βλέπει και τι όχι, και βέβαια, αν θες, να αλλάξεις αυτές τις άδειες.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σου επιστήσουμε την προσοχή στις άδειες. Υπάρχουν apps τα οποία δε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς κάποιες άδειες· για παράδειγμα, το Google Maps δε μπορεί να δουλέψει σωστά αν δεν παίρνει δεδομένα από το GPS του κινητού, ούτε το Instagram αν δεν έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες και στην κάμερα. Όμως υπάρχουν και άλλα, τα οποία σίγουρα δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα, αν δεις ένα «κομπιουτεράκι» να θέλει πρόσβαση στο GPS ή στους φακέλους με τις φωτογραφίες σου, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και από την άλλη, έχουμε και το app του Facebook, το οποίο θέλει πρόσβαση… στα πάντα!