80
COSMOTE Tips

Το παρόν και το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης

Το παρόν και το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης
Η αγορά της αυτόνομης οδήγησης είναι η νέα επανάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας ή οποία δεν θα συμβεί σε μερικά χρόνια, αλλά βρίσκεται ήδη εδώ.

O Kitt – ένα σούπερ εξελιγμένο Pontiac Trans Am – του David Hasselhoff στη σειρά «Ο ιππότης της ασφάλτου» είχε εντυπωσιάσει τους τηλεθεατές, οι οποίοι ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα έρθει κάποια εποχή που κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, στην άλλη άκρη του ατλαντικού τα οχήματα της Tesla Motors συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητές τους, ενώ όπως είναι φυσικό, δεν λείπουν τα ατυχήματα.

Την αρχή έκανε η Tesla

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla είναι τα πρώτα οχήματα παραγωγής που απέκτησαν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης. Μάλιστα, σε πρόσφατο βίντεο που ανάρτησε ο ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk, βλέπουμε ένα Tesla να πηγαίνει τον ιδιοκτήτη του από το σπίτι στο γραφείο εντελώς μόνο του. Ο άνθρωπος βρίσκεται στη θέση του οδηγού και κατά καιρούς αγγίζει το τιμόνι, μόνο για λόγους τήρησης της νομιμότητας.
Το Tesla στο βίντεο περνά από φανάρια, διασχίζει σταυροδρόμια, αλλάζοντας λωρίδες και κάνει προσπεράσεις στον αυτοκινητόδρομο και τελικά βρίσκει μια κενή θέση στο πάρκινγκ αποφεύγοντας πεζούς ή εμπόδια.

Όλα τα προηγούμενα μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο είναι εντελώς πραγματικά και μας δείχνουν πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Τα αυτοκίνητα της Tesla είναι γεμάτα εξελιγμένους αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες που προσφέρουν πλήρη αίσθηση του χώρου για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Το hardware όμως είναι το ένα κομμάτι τις επιτυχίας. Το άλλο, ίσως σημαντικότερο, είναι το λογισμικό. Στην περίπτωση της Tesla, ονομάζεται Autopilot και είναι σε θέση να αναγνωρίζει φανάρια, σήματα κυκλοφορίας, λωρίδες, διαβάσεις, πεζούς, εμπόδια και γενικά τη θέση του στο δρόμο και την κατάσταση γύρω του και να καταφέρνει να κινείται εντελώς αυτόνομα.

Αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενοι νόμοι και κανονισμοί δεν επιτρέπουν την κίνηση αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους. Ωστόσο, ο Elon Musk έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μέχρι το 2017, η πλήρης αυτόνομη κίνηση θα έχει επιτευχθεί και θα έχει ενσωματωθεί στα οχήματα της εταιρείας.

teslamotors

Lamborghini + MIT = supercars!

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον, όταν αναπτύσσουν τα νέα τους μοντέλα, και η Lamborghini δεν μπορεί να μείνει πίσω στον… αγώνα ταχύτητας. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός κατασκευαστής θα συνεργαστεί με το Massachusetts Institute of Technology προκειμένου να φέρει στην αγορά τα supercars της 3ης χιλιετίας.
Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο και η συνεργασία που μόλις ξεκινάει δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Πρόκειται σύμφωνα με τους υπευθύνους για κάποιες αρχικές συναντήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ένα “brainstorming” ιδεών. Σε τελική ανάλυση, ο χώρος των supercars υπήρξε πάντοτε ένα εργαστήριο ιδεών για το μέλλον.
Σύμφωνα με τη Lamborghini δεν πρόκειται να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο αυτόματης οδήγησης, μιας και πιστεύει πως η ίδια η εμπειρία οδήγησης είναι σημαντική για την εταιρεία. Από την άλλη, θεωρεί πως οι τεχνολογικές καινοτομίες της αυτόματης οδήγησης, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας, δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Μάλιστα, η Lamborghini θεωρείται ηγέτης στην ανάπτυξη και χρήση των ινών άνθρακα σε αυτοκίνητα δρόμου, και η εργασία του MIT με εξελιγμένα υλικά είναι ένα ακόμα κοινό σημείο στον τομέα της συνεργασίας.

lamborghini_smart

Κι άλλοι στο χορό της αυτόνομης οδήγησης

Δεν είναι όμως μόνο η Tesla που ασχολείται με το αντικείμενο. Κι άλλες εταιρείες της βλέπουν πολύ σοβαρά την νέα επανάσταση που έρχεται. Μια από αυτές είναι η Google, η οποία συνεργάζεται με τη Lexus και όπως αναφέρει, έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες χιλιομέτρων αυτόνομης οδήγησης στους δρόμους των ΗΠΑ. Επίσης τόσο η Ford, όσο και η Volvo έχουν δηλώσει ότι θα ενσωματώσουν λειτουργίες αυτονομίας στα οχήματά τους, αν όχι όπως η Tesla, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να μειώσουν τα ατυχήματα. Για παράδειγμα, τα οχήματα θα μπορούν να παίρνουν τον έλεγχο, φρενάροντας, ή στρίβοντας το τιμόνι όταν αντιλαμβάνονται κίνδυνο και ο οδηγός δεν αντιδράσει εγκαίρως.
Μια άλλη εταιρία που ασχολείται σοβαρά με το αντικείμενο είναι η Uber η οποία συνεργάζεται με τη Ford, ενώ και η Mercedes-Benz δοκιμάζει την αυτονομία στα φορτηγά της θυγατρικής της Daimler Trucks.

Το μέλλον είναι εδώ

Κάποτε το «ΚΙΤ, έλα εδώ» της τηλεόρασης μας έκανε και χαμογελάγαμε. Τώρα ακούμε τον Elon Musk να λέει ότι με το Tesla App μπορούμε να καλέσουμε το όχημά μας να μας παραλάβει από όπου κι αν βρισκόμαστε.
Προφανώς τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό δίχως την παρουσία ισχυρών τηλεπικοινωνιακών δικτύων όπως αυτό της Cosmote, τα οποία εν πολλοίς είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων αυτών connected cars. Η σύνδεση στο Internet, η απρόσκοπτη επικοινωνία του έξυπνου αυτοκινήτου με τις όποιες υπηρεσίες, ακόμα και το κατέβασμα updates (όπως στην περίπτωση των Tesla), προϋποθέτει αντίστοιχα δίκτυα.

Το μέλλον της οδήγησης είναι εδώ και προβλέπεται άκρως συναρπαστικό στα χρόνια που έρχονται.

tesla2video