7
Τεχνολογία

Το ξυπνητήρι μόλις έγινε πιο έξυπνο

Το ξυπνητήρι μόλις έγινε πιο έξυπνο
Ο Google Assistant ενσωματώθηκε στην εφαρμογή ρολογιού του κινητού σου. Τι σημαίνει αυτό και πώς μπορείς να ρυθμίζεις έξυπνα ξυπνητήρια;

Μέχρι και 10 χρόνια πριν, οι περισσότεροι βασιζόμασταν σε κάποιο επιτραπέζιο ρολόι-ξυπνητήρι για να σηκωθούμε κάθε πρωί και να πάμε στη δουλειά μας. Οι περισσότεροι, πλέον, έχουν κάποιο app στο smartphone· το ξυπνητήρι μπορεί να υπάρχει ακόμη, εκτελώντας χρέη ρολογιού, αλλά πόσοι εξ ημών ξυπνούν κάθε πρωί με τη μουσική της επιλογής τους;

Ακριβώς εδώ έρχεται η Google για να αλλάξει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας. Το Google Clock μπορεί να το ξέρεις, μπορεί και όχι. Είναι το default app για ξυπνητήρι και ρολόι (και χρονόμετρο και αντίστροφη μέτρηση) στο Android, αν δεν το έχει αλλάξει ο κατασκευαστής του κινητού σου.

Πλέον, το Google Clock διαθέτει λίγη από τη μαγεία του Google Assistant. Τι σημαίνει αυτό; Με πολύ απλά λόγια, μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Βλέπεις, το Google Assistant δεν είναι απλά το «ψαχτήρι» της Google με φωνητικό έλεγχο· περιλαμβάνει δυνατότητες που περικλείουν σχεδόν όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, το smart home και πολλά άλλα. Η υλοποίηση συνδεσιμότητας του Clock με το Assistant ανοίγει μεγάλες δυνατότητες.

Για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις το βάθος της ένωσης αυτής, σκέψου το πρωινό σου ξυπνητήρι να ανάβει φώτα, να ανοίγει παντζούρια, να κατεβάζει τέντες, να ανάβει την καφετιέρα και να ανοίγει το ραδιόφωνο – ή το Spotify. Ακόμη κι αν έχεις τη συνήθεια να πατάς «snooze» στο ξυπνητήρι, η μυρωδιά του καφέ και η μουσική δε θα σε αφήσουν να κοιμηθείς μέχρι αργά.

Μάλιστα, για να καταλάβεις ακόμη περισσότερο τη σημασία αυτής της ενσωμάτωσης, ξέχνα το ξυπνητήρι ως μια λειτουργία που έχει σκοπό να σε ξυπνά. Καλύτερα σκέψου το με την αγγλική έννοια: alarm (ειδοποίηση, καμπανάκι, σήμα). Και το ότι μπορείς να δημιουργήσεις alarms για οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε μέρα, με οποιαδήποτε συχνότητα.

Το Google Clock ενσωμάτωσε τη λειτουργία Ρουτίνες. Πρόκειται για πακέτα ενεργειών, τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις και να τα θέσεις ως αυτό που θα κάνει ένα οποιοδήποτε ξυπνητήρι – εκτός της ηχητικής ειδοποίησης. Δηλαδή, μπορείς π.χ. κάθε Τρίτη να ανάβεις συγκεκριμένα φώτα στο σπίτι σου, συγκεκριμένη ώρα, ενώ ταυτοχρόνως να ανάβει η θέρμανση και να ανεβαίνουν στο μισό οι τέντες. Ή μπορείς να βάλεις το Assistant να σου πετάει μήνυμα για την κίνηση στους δρόμους, σε κάποια διαδρομή που σε ενδιαφέρει. Ή απλά να βάζει το κινητό στο αθόρυβο!

Για να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργικότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πας στις ρυθμίσεις του Google Clock, να επιλέξεις το κινητό ως συσκευή του Assistant και να ενεργοποιήσεις το Assistant εκεί!

Προφανώς, για να κάνει όλα τα προαναφερθέντα, το σπίτι σου θα πρέπει να είναι ήδη «έξυπνο» και να διαθέτει, για παράδειγμα, φώτα με έξυπνο έλεγχο, ηλεκτρικές τέντες με τηλεχειρισμό, ομοίως και σύστημα θέρμανσης, τηλεχειριζόμενη καφετιέρα και λοιπά.

Αυτά όμως είναι πράγματα που, αν όχι άμεσα, θα τα βλέπουμε σε όλα τα σπίτια λίαν συντόμως!

Εάν θέλεις να δοκιμάσεις εδώ και τώρα τι σημαίνει έξυπνο σπίτι, πήγαινε εδώ για να μάθεις περισσότερα για την υπηρεσία COSMOTE Smart Home.