14
Πολίτης του Σήμερα

Το κινητό σου ειδοποιεί τις αρχές σε περίπτωση τρακαρίσματος

Το κινητό σου ειδοποιεί τις αρχές σε περίπτωση τρακαρίσματος
Τα κινητά μας είναι γεμάτα αισθητήρες. Μια νέα εφαρμογή τους αξιοποιεί όλους σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί ένα τρακάρισμα και να ειδοποιήσει αυτόματα τις αρχές.

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια και άπειρα apps παντός είδους, παντός γούστου και παντός… καιρού, η Google αποφάσισε να βάλει όλους αυτούς τους αισθητήρες, με τους οποίος έρχονται φορτωμένα τα σύγχρονα smartphones, να κάνουν κάτι χρήσιμο! Κάποιοι εξ ημών το περιμέναμε χρόνια. Λοιπόν, σε λίγο καιρό θα το έχουμε διαθέσιμο, ως app, σε όλα τα κινητά!

Η Google λοιπόν πηγαίνει την οδική ασφάλεια ένα βήμα (ή μάλλον πολλά βήματα) πιο πάνω, με το app που επονομάζει Personal Safety η οποία για την ώρα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα app το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτει το κινητό σου τηλέφωνο, μεταξύ άλλων και το επιταχυνσιόμετρο αλλά και το μικρόφωνο, έτσι ώστε να ανιχνεύσει περιπτώσεις τρακαρίσματος ή άλλου οδικού ατυχήματος!

Πως λειτουργεί; Η Google αναφέρει πως χρησιμοποιούνται οι αισθητήρες θέσης, κίνησης και ο ήχος υποβάθρου από το μικρόφωνο. Πιθανολογούμε πως συνδυάζονται τα δεδομένα και από το GPS, το οποίο μπορεί και υπολογίζει και ταχύτητα, τυχόν μεγάλες επιταχύνσεις από τον αντίστοιχο αισθητήρα, αλλά και οι ήχοι που καταγράφει το μικρόφωνο – πιθανώς ανιχνεύοντας ήχους θραύσης κρυστάλλων ή ό,τι άλλο ακούγεται σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει πως υπάρχει η πιθανότητα εσφαλμένης ανίχνευσης τρακαρίσματος, αν κάνεις άλλου είδους δραστηριότητες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως high-impact activities, επομένως ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσεις πως είσαι καλά πατώντας το «I’m OK». Μετά από αυτό, θα σου ζητηθεί να επιλέξεις τι συνέβη και έχεις επιλογές no crash ή minor crash ώστε να βοηθήσεις να βελτιωθεί η ακρίβεια της ανίχνευσης.

Σε περίπτωση που, όντως, οι αλγόριθμοι της Google καταλάβουν πως έχει συμβεί κάτι κακό, το app θα ηχήσει έναν πολύ δυνατό συναγερμό και, αν δεν υπάρξει απάντηση, θα ειδοποιήσει αυτομάτως την αστυνομία και μάλιστα θα δώσει το στίγμα σου ώστε οι υπηρεσίες να σε βρουν αμέσως.

Αυτά βέβαια, ισχύουν για την ώρα στις ΗΠΑ. Δεν γνωρίζουμε πότε το app θα ενεργοποιηθεί και για τη χώρα μας, αλλά ελπίζουμε πολύ σύντομα.

Εκτός των οδικών ατυχημάτων, το Personal Safety μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές (ή κάποιον συγγενή ή φίλο) αν βρεθείς σε κίνδυνο και χρειάζεσαι βοήθεια.

Λοιπόν, ναι, αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να γίνει πολύτιμη και να σώσει ζωές. Ναι, μπορεί να υπάρξουν και κάποιες περιττές κλήσεις στις αρχές  (στην αρχή τουλάχιστον), αλλά σκέψου το πόσα ατυχήματα συμβαίνουν, πόσα λεπτά ή και ώρες περνάνε μέχρι να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες και πόσοι συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε χιλιάδες απώλειες κάθε χρόνο. Αν αυτή η υπηρεσία σώσει έστω και έναν άνθρωπο, τότε αξίζει και με το παραπάνω!