8
Ψυχαγωγία

Το κινητό σου είναι (και) printer και scanner

Το κινητό σου είναι (και) printer και scanner
Τώρα, μπορείς να σκανάρεις οτιδήποτε από οπουδήποτε χάρη στο smartphone σου και με τη βοήθεια μερικών apps και να εκτυπώσεις στον εκτυπωτή του σπιτιού ή του γραφείου σου από μακριά. Η τεχνολογία του digital office στο απόγειό της.

Όλα στο πόδι! Με την καλή έννοια πάντα! Αυτή είναι η κεντρική γραμμή όλης της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια. Μετά την έλευση των smartphones, γίνονται συστηματικές προσπάθειες αποκέντρωσης, όχι υπό την έννοια που την έχουμε συνηθίσει, αλλά της απεξάρτησης από ένα γραφείο και έναν υπολογιστή.

Οι βασικές λειτουργίες, όπως η διόρθωση ενός κειμένου ή ενός φύλλου Excel, έχουν καλυφθεί εδώ και καιρό. Μπορεί όμως να χρειάζεται να σκανάρεις κάποιο έγγραφο ή να εκτυπώσεις ένα PDF.

Λοιπόν, υπάρχουν apps και για αυτά!

Scanner

Ναι, το ξέρουμε, το smartphone δεν έχει scanner. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δε μπορεί να κάνει (σχεδόν) την ίδια δουλειά, τουλάχιστον αξιοπρεπώς. Πως; Μα… με την κάμερα φυσικά! Σίγουρα η ανάλυση της κάμερας δεν είναι ίδια με αυτή ενός scanner, όμως για απλά έγγραφα είναι υπέρ-αρκετή και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά.

Εκτός του ότι μπορείς απλά να πάρεις μια φωτογραφία, δηλαδή να κεντράρεις το έγγραφο στο πλάνο της κάμερας και να αποθηκεύσεις τη φωτογραφία για μελλοντική χρήση, υπάρχουν και ειδικά apps για αυτή τη δουλειά. Πρώτο και καλύτερο το… Google Drive. Ναι, η Google έχει εξοπλίσει το Google Drive με την επιλογή Scan, η οποία σου επιτρέπει να βγάλεις φωτογραφία ένα έγγραφο, και μάλιστα η Google αναλαμβάνει την ψηφιοποίησή του (δηλαδή το OCR) ώστε να μπορείς να κάνεις επεμβάσεις και στο κείμενο!

Αλλά και το γνωστό και μη εξαιρετέο Dropbox έχει τέτοια λειτουργία. Εκτός αυτών, βέβαια, υπάρχει και το Scannable για iOS, το Scanbot και το CamScanner.

Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο το να βγάλεις μια απλή φωτογραφία: απλά βάζεις το χαρτί πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, το κεντράρεις στο καρέ και τραβάς. Το app θα ανιχνεύσει τις άκρες του εγγράφου και θα κόψει τα γύρω-γύρω, ενώ κάποια από αυτά θα εφαρμόσουν και κάποια φίλτρα για να κάνουν το κείμενο να ξεχωρίζει περισσότερο.

Εκτύπωση

Η εκτύπωση είναι κάπως διαφορετική περίπτωση, μιας και κανένα smartphone δεν έρχεται με ενσωματωμένο εκτυπωτή. Όσο κι αν θέλουμε να ζούμε στο cloud, κάποιες φορές πρέπει να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα του χαρτιού και του μελανιού. Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείς να εκτυπώσεις κάτι από όπου κι αν βρίσκεσαι, όμως, και να το βρεις τυπωμένο και έτοιμο να σε περιμένει στον εκτυπωτή του γραφείου ἤ του σπιτιού.

Η Google διαθέτει το Google Cloud Print. Αν έχεις εκτυπωτή με Wi-Fi, είναι πιθανό να είναι συμβατός και με το Cloud Print. Αν όχι, μπορείς να συνδέσεις με αυτή την υπηρεσία όποιον εκτυπωτή έχεις, αρκεί βέβαια ο υπολογιστής στον οποίο είναι συνδεδεμένος να είναι μονίμως ανοικτός. Απλά πηγαίνεις στο site του Google Cloud Print και πατάς το Add a classic printer.

Από εκεί και ύστερα, ο εκτυπωτής θα εμφανίζεται αυτόματα όποτε επιλέγεις να εκτυπώσεις κάτι, από οποιοδήποτε app του Android – αρκεί το app να διαθέτει λειτουργία εκτύπωσης προφανώς.

Μάλιστα, το Google Cloud Print λειτουργεί και σε iOS, αν και με κάπως μειωμένη λειτουργικότητα. Όμως και η Apple έχει τη δική της τεχνολογία, το AirPrint, το οποίο επίσης υποστηρίζεται από πάρα πολλά μοντέλα.

Εκτός αυτών, και οι ίδιες οι εταιρείες που κατασκευάζουν εκτυπωτές έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Η HP έχει το ePrint, η Canon το δικό της app για iOS και Android, ενώ υπάρχουν και apps τρίτων, όπως το Printopia ή το Print n Share, τα οποία αναλαμβάνουν την ίδια δουλειά.

Σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα βρεις μεγάλη γκάμα και από εκτυπωτές.