7
Τεχνολογία

Το διέγραψες; Ανάκτησέ το χωρίς ξεχωριστή εφαρμογή

Το διέγραψες; Ανάκτησέ το χωρίς ξεχωριστή εφαρμογή
Μια νέα λειτουργία των Windows σου επιτρέπει να ανακτήσεις διαγραμμένα αρχεία χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάποια πρόσθετη εφαρμογή.

Βρισκόμαστε στον μακρινό Ιούνιο του 1991, 29 χρόνια πριν. Η Microsoft κυκλοφορεί τη νέα έκδοση του κυρίαρχου λειτουργικού της συστήματος, του MS-DOS 5.0 και δείχνει στην IBM ποιος κάνει κουμάντο στα λειτουργικά συστήματα των IBM PCs και των συμβατών (όπως αναφέρονταν όλα τα PC τότε). Μεταξύ των νέων εργαλείων του καινούριου MS-DOS 5.0 υπάρχει και ένα το οποίο ονομάζεται Undelete. Κι αυτή είναι η πρώτη φορά που η ίδια η Microsoft διαθέτει εργαλείο ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων!

Η Microsoft συνέχισε να διαθέτει το Undelete και στις επόμενες εκδόσεις του MS-DOS, αλλά με την κυκλοφορία των Windows 95, μετέβη στο concept του Recycle Bin, του Κάδου Ανακύκλωσης για να διαχειρίζεται τη διαγραφή των αρχείων πιο αποδοτικά, υποτίθεται. Και όλοι οι χρήστες επέστρεψαν στη χρήση εργαλείων ανάκτησης δεδομένων από άλλους προγραμματιστές ή εταιρείες.

Και τώρα, 29 χρόνια μετά το MS-DOS 5.0, η Microsoft κυκλοφορεί, για μια ακόμη φορά, ένα εργαλείο ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων, με το Windows File Recovery.

Ακριβώς όπως και ο προκάτοχός του από το (σχεδόν) ξεχασμένο MS-DOS, το Windows File Recovery δεν είναι πρόγραμμα με παράθυρο και GUI αλλά εντολή για τη γραμμή εντολών! Αφού το εγκαταστήσεις, θα πρέπει να ανοίξεις ένα παράθυρο του command line και να δώσεις την εντολή winfr με τις κατάλληλες παραμέτρους. Τι νόμιζες, θα γλύτωνες τις παραμέτρους; Αν δεν ξέρεις πως συντάσσεται η εντολή, που δεν θα ξέρεις (στην αρχή σίγουρα όχι), η παράμετρος /? είναι αυτή που, ως συνήθως, θα σε ξελασπώσει και θα σου δείξει το πως δουλεύει η winfr.

Το Windows File Recovery είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το σύστημα NTFS. Βέβαια, μπορεί να διαχειριστεί και δίσκους με συστήματα αρχειοθέτησης FAT, exFAT και ReFS, ενώ διαθέτει και ένα ειδικό mode αναζήτησης διαγραμμένων αρχείων με βάση το ίδιο το file header για να εντοπίσει αρχεία συγκεκριμένου τύπου, το οποίο ονομάζει Signature mode. Η λειτουργία σε αυτό το mode, όμως, είναι πολύ πιο αργή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα Windows 10 διαθέτουν και μια άλλη λειτουργία για το backup αρχείων, το Previous Versions. Αυτό το χαρακτηριστικό κρατά αντίγραφα όλων των προηγούμενων εκδόσεων όλων των αρχείων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αναστήσει διαγραμμένα αρχεία. Δυστυχώς, όμως, είναι απενεργοποιημένο στα Windows 10 και, για να το χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία File History. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία…