16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το έξυπνο σπίτι είναι το καθαρό σπίτι

Το έξυπνο σπίτι είναι το καθαρό σπίτι
Παρουσιάζουμε τις πιο πρόσφατες έξυπνες οικιακές συσκευές που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και ιών εντός του σπιτιού, καθαρίζοντας τον αέρα και ενσωματώνοντας smart λειτουργίες χωρίς άγγιγμα.

Η υγιεινή του σπιτιού είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί ακόμη και πριν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Ευτυχώς, όμως, πολλές εταιρείες είχαν ασχοληθεί με το θέμα και έτσι έχουμε έτοιμες αρκετές συσκευές οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν στο να καθαρίσουμε πραγματικά το σπίτι μας, χωρίς να μεταφέρουμε μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο. Και βέβαια, τι καλύτερο από το να προσθέτουμε τεχνολογία στον χώρο που ζούμε!

Έξυπνες βρύσες

Ναι, εκ πρώτης όψεως ακούγεται χαζό. Τι έξυπνο μπορεί να έχει, δηλαδή, μια βρύση, θα πει κάποιος. Η ευφυΐα μιας βρύσης έγκειται στο ότι μπορείς να την ανοίξεις και να την κλείσεις χωρίς να την αγγίξεις! Αντί να ακουμπάς τους ρουμπινέδες με τα βρώμικά σου χέρια και μετά να τους ξαναπιάνεις αφού τα έχεις πλύνει, τώρα μπορείς να πεις στην Alexa ή στο Google Assistant να σου ανοίξει το ζεστό ή το κρύο. Βάλε λίγο Star Trek στο σπίτι σου, με συσκευές όπως το U από τη Moen.

Καθαρό smartphone

Είναι γνωστό πως το smartphone σου είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που έχεις. Το πιάνεις συνεχώς, χωρίς να σκέφτεσαι αν τα χέρια σου είναι καθαρά ή βρώμικα, ακουμπάει στο αυτί σου, στο πρόσωπό σου, στα μαλλιά σου, μπαίνει σε τσέπες, τσάντες και αφήνεται σε τραπέζια, περβάζια και καναπέδες. Κι όμως, είναι εύκολο να το καθαρίσεις! Και όχι, δεν εννοούμε τα αντισηπτικά μαντηλάκια – αν και αυτά καλά είναι. Μιλάμε για συσκευές όπως το Phone Sanitizer της HoMedics το οποίο λειτουργεί με υπεριώδη ακτινοβολία για να αποστειρώνει το κινητό σου. Ναι, δεν το καθαρίζει. Σκοτώνει, όμως, κάθε είδους μικροοργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται πάνω του.

Καθαρός αέρας

Εκτός των επιφανειών, υπάρχουν και αερόβιοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι υπάρχουν όσο κι αν τρίψεις το σπίτι σου. Μπορείς, όμως, να καθαρίσεις τον αέρα με έναν ειδικό καθαριστή αέρα όπως το BlueAir Classic 480i. Οι κατασκευαστές του διατείνονται πως τα φίλτρα που διαθέτει είναι πολύ καλύτερα από τις προδιαγραφές HEPA, ενώ μπορούν και να σκοτώσουν τους ιούς και τα βακτηρίδια. Και βέβαια, λειτουργεί και ελέγχεται μέσω app από το smartphone!

Πόρτες και πόμολα

Άλλο ένα πράγμα που πιάνουμε όλη την ώρα είναι τα πόμολα. Το γεγονός είναι πως, ακόμη, δε μπορείς να ανοίξεις μια πόρτα απλά… κοιτάζοντάς την, ούτε να ανοίξει μόνη της, όπως οι πόρτες του Enterprise στο Star Trek. Μπορείς, όμως, να προσθέσεις μια κλειδαριά η οποία μπορεί και ξεκλειδώνει μέσω οθόνης αφής, για να μειώσει τους μικροοργανισμούς που αρέσκονται να κρύβονται σε εσοχές και χαραμάδες, όπως αυτές που έχουν τα κανονικά πλήκτρα. Επίσης μπορείς να την κλειδώσεις και να την ξεκλειδώσεις μέσω app στο κινητό σου. Ποια είναι αυτή η κλειδαριά; Μα… το Keyless Z-Wave της Kwikset.