16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τι καιρό θα κάνει; Τώρα ξέρεις από πρώτο χέρι

Τι καιρό θα κάνει; Τώρα ξέρεις από πρώτο χέρι
Οι προσωπικοί έξυπνοι μετεωρολογικοί σταθμοί σου επιτρέπουν να ξέρεις με ακρίβεια τον καιρό στην περιοχή σου. Πώς λειτουργούν και τι σου προσφέρουν.

Μια ενδιαφέρουσα κατηγορία συσκευών που εντάσσεται σε αυτό που ονομάζουμε smart home είναι οι προσωπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι τους χρειάζεσαι σκέψου μόνο ότι οι προβλέψεις που μπορείς να βλέπεις μέσω Internet ή ακόμα και στα πάσης φύσεως widgets του κινητού σου, μπορεί να προέρχονται από επαγγελματίες και τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς οργανισμούς του κόσμου, δεν παύουν όμως να παρουσιάζουν προβλέψεις για την ευρύτερη περιοχή σου. Αντίθετα, οι προσωπικοί smart μετεωρολογικοί σταθμοί λαμβάνουν μετρήσεις και προβλέπουν τον καιρό, ακριβώς στο σημείο που βρίσκεσαι.

Το «smart» που αναφέρουμε έχει να κάνει με το ότι ορισμένα μοντέλα συνδέονται στο Wi-Fi του σπιτιού σου και αλληλεπιδρούν με άλλες συσκευές smart home που πιθανώς έχεις εγκαταστήσει. Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις το εξής σενάριο: «Στην περίπτωση που προβλέπεται βροχή μέσα στην επόμενη ώρα, κατέβασε τις τέντες». Εδώ απαιτείται φυσικά κάποιο έξυπνο σύστημα ελέγχου των τεντών.

Τι στοιχεία μετρούν

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι προσωπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί. Ένα από τα καλύτερα είναι το Netatmo Smart Home Weather Station που μπορείς να βρεις εδώ. Διαθέτει δύο μονάδες, μία εσωτερική και μία εξωτερική. Οι παράμετροι που μετρά εκτός από τη θερμοκρασία (εντός και εκτός φυσικά), είναι η υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, καθώς και τα επίπεδα του CO2. Το σύστημα είναι σε θέση να πραγματοποιεί πρόγνωση καιρού για τις προσεχείς επτά ημέρες, ενώ δεν διαθέτει οθόνη, αλλά επικοινωνεί με το smartphone σου για την παρουσίαση των ενδείξεων και των προβλέψεων μέσω του συνοδευτικού app που διατίθεται δωρεάν για iOS και Android. Το Netatmo Smart Home Weather Station συνδέεται στο Wi-Fi σου, επιτρέποντάς σου να βλέπεις τις ενδείξεις από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσω Internet, ενώ δέχεται πρόσθετα αξεσουάρ για μέτρηση ανέμου ή ύψους βροχής.