80
COSMOTE Tips

Τι καιρό θα κάνει; Τώρα έχεις e-mail!

Τι καιρό θα κάνει; Τώρα έχεις e-mail!
Εάν επιθυμείς να ξέρεις από πριν εάν θα χρειαστείς ομπρέλα, κασκόλ ή… γυαλιά ηλίου, μπορείς να ενημερώνεσαι για τον καιρό στο e-mail σου.

Apps για τον καιρό υπάρχουν άπειρα. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές τα ξεχνάς, ή θα πρέπει να κοιτάξεις το κινητό σου, να ανοίξεις τη σχετική εφαρμογή για να ενημερωθείς. Κι αν υπήρχε τρόπος οι ενημερώσεις να έρχονται σε εσένα από μόνες τους αντί να τις αναζητάς;

Αυτοματισμοί με το κατάλληλο applet

Το εργαλείο που θα αξιοποιήσουμε είναι από τα πιο έξυπνα και χρήσιμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Internet και κυριολεκτικά μπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από τη συγκεκριμένη λειτουργία με την οποία ασχολούμαστε στο παρόν άρθρο.

Πρόκειται για το IFTTT, μια cloud υπηρεσία που σημαίνει «If This, Then That». Η βασική ιδέα πίσω από το IFTTT είναι η αυτοματοποίηση. Και όταν μιλάμε για αυτοματοποίηση, στην περίπτωση του IFTTT εννοούμε τα πάντα, από το e-mail και τα cloud, μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα και τις συσκευές smart home. Το IFTTT συνδέει μεταξύ τους υπηρεσίες, apps και συσκευές και πραγματοποιεί (με τις κατάλληλες δικές σου ρυθμίσεις ανάλογα με αυτό που θέλεις να κάνεις) συγκεκριμένες μακροεντολές, που ονομάζει applets (δηλαδή μικροεφαρμογές). Οι υπηρεσίες που υποστηρίζει ονομάζονται services (δηλαδή… υπηρεσίες) και περιλαμβάνουν sites και apps όπως Facebook, Instagram, Flickr, Tumblr, Google Calendar, Google Drive, Foursquare, LinkedIn, WordPress, YouTube κ.λπ.

Πώς λειτουργεί

Ένα απλό applet είναι για παράδειγμα το εξής: «κάθε φορά που γίνεσαι tag σε μια φωτογραφία στο Facebook να αποθηκεύεται η φωτογραφία αυτή στο Google Drive σου». Στην περίπτωσή μας είναι: «κάθε φορά που προβλέπεται καταιγίδα να λαμβάνεις ένα e-mail».

Το This του IFTTT αντιστοιχεί στο trigger, ενώ το That στο action. Αυτά τα δύο συνιστούν το applet. Το trigger στα παραπάνω παραδείγματα είναι το tag και ο καιρός και το action, το ανέβασμα στο Google Drive ή η λήψη μηνύματος. Προφανώς, μπορείς να συνδέσεις περισσότερες υπηρεσίες μεταξύ τους και να φτιάξεις πολύπλοκες συνταγές που σε εξυπηρετούν.

Η δική σου συνταγή

Ξεκίνα δημιουργώντας ένα account στο site του IFTTT, δίνοντας username και password. Από εκεί και πέρα μπορείς να δεις τα applets άλλων (ό,τι δημιουργείται είναι δημόσιο), να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις το δικό σου. Σε ότι αφορά τον καιρό, ψάξε για weather και επίλεξε κάποια υπηρεσία, όπως για παράδειγμα το Weather Underground. Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει ένα έτοιμο applet με το όνομα «Send me an e-mail if there will be rain tomorrow». Υπάρχουν κι άλλα applets για τον καιρό τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να προσαρμόσεις ανάλογα. Το e-mail που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτό που έχεις δηλώσει κατά την εγγραφή σου στην υπηρεσία, αλλά μπορείς να το αλλάξεις.

Για να ελέγχεις τα applets από το κινητό σου μπορείς να κατεβάσεις και το σχετικό app του IFTTT στο smartphone σου. Για όλα αυτά φυσικά χρειάζεσαι γρήγορο Internet (θα το βρεις στην COSMOTE) και ένα smartphone τελευταίας τεχνολογίας. Δες ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί στην COSMOTE και τον ΓΕΡΜΑΝΟ.