80
COSMOTE Tips

Τι είναι το 4Κ και γιατί πρέπει να το αποκτήσεις;

Τι είναι το 4Κ και γιατί πρέπει να το αποκτήσεις;

Μπορεί εδώ και χρόνια το high definition να σήμαινε 1080p, αλλά πλέον ήρθε ο καιρός για αναβάθμιση. Ο αντικαταστάτης είναι το UHD, το οποίο συχνότερα αποκαλείται 4K. Γιατί όμως θα πρέπει να το επιλέξεις και πού θα βρεις περιεχόμενο στην ανάλυση αυτή;

Τι είναι το 4K;

Μια οθόνη UHD ή 4K διαθέτει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ενεργά pixels. Για τις τηλεοράσεις αυτή η ανάλυση έχει καθοριστεί στα 3.840×2.160 pixels. Όσον αφορά το ψηφιακό σινεμά (την ανάλυση στους κινηματογράφους 4K) αυτή έχει καθοριστεί στο ελαφρά υψηλότερο 4.096×2.160. Όπως και να το εξετάσεις πάντως, πρόκειται για 4 φορές των αριθμό των pixels σε σύγκριση με μια οθόνη 1080p και 23 φορές την ανάλυση μιας παραδοσιακής τηλεόρασης.

Πλεονεκτήματα

Για ξεκίνημα, το 4Κ έχει σαφώς πιο καθαρή και λεπτομερή εικόνα από το 1080p, δεδομένου πως διαθέτεις το κατάλληλο 4Κ υλικό για να παρακολουθήσεις στην ανάλυση αυτή. Μιας και η ανάλυση είναι πολύ υψηλότερη, απαιτεί ακόμα περισσότερο bandwidth για τη μετάδοσή του. Το πρότυπο HDMI 2.0 έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίζει 4Κ, επιτρέποντας αναπαραγωγή βίντεο 2160p στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μπορείς επίσης να κάνεις streaming βίντεο 4Κ μέσω Internet, αν και προφανώς θα απαιτηθεί η ταχύτητα που σου προσφέρει το VDSL της COSMOTE.

Ακόμα όμως και εάν δεν έχεις το κατάλληλο περιεχόμενο, μια τηλεόραση 4Κ θα κάνει τις ταινίες και τις σειρές σου να δείχνουν πολύ καλύτερες. Όλες οι 4Κ τηλεοράσεις χρησιμοποιούν κάποιου είδους μετατροπέα για να εμφανίσουν βίντεο ανάλυσης 1080p και χαμηλότερο, με αποτέλεσμα ρεαλιστική απεικόνιση. Δες τα τελευταία μοντέλα τηλεοράσεων 4Κ στον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Περιεχόμενο 4K

Υπάρχει 4Κ περιεχόμενο; Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση ήταν μάλλον αρνητική. Πλέον, όμως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Βασική πηγή παραμένει το Internet κυρίως μέσω του YouTube, αλλά και κάποιων ειδικά αφιερωμένων στο 4Κ sites που προσφέρουν trailers ταινιών κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχουν και στην Ελλάδα streaming συνδρομητικές υπηρεσίες που προβάλλουν ταινίες και σειρές και σε ανάλυση 4Κ.

Αυτό σημαίνει πως μπορείς να παρακολουθήσεις το περιεχόμενο που επιθυμείς είτε κατεβάζοντάς το και αποθηκεύοντας σε ένα drive είτε αναπαράγοντάς το μέσω της τηλεόρασής σου.

Τέλος, έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά τα πρώτα 4K Blu-ray players, τα οποία προσφέρουν την απαιτούμενη ποιότητα. Θυμήσου όμως πως για να έχεις την αληθινή 4Κ εμπειρία, θα χρειαστείς ένα 4K Blu-ray player, ένα 4K Blu-ray disc και προφανώς μια 4K TV για να παρακολουθήσεις το περιεχόμενο.

Όπως διαπίστωσες ακόμα το 4Κ περιεχόμενο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο, ειδικά στη χώρα μας. Μέχρι τότε μπορείς να απολαύσει τα κανάλια HD που προσφέρει η υπηρεσία COSMOTE TV. Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα και τα κανάλια εδώ.