7
Τεχνολογία

Τα Windows 11 έχουν widgets

Τα Windows 11 έχουν widgets
Μάθε για τα widgets των Windows 11 και πώς να τα αξιοποιήσεις.

Τα widgets επιστρέφουν! Αν δεν τα θυμάσαι, τα widgets ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που χαρακτήρισαν τα Windows Vista, όταν κυκλοφόρησαν πριν από 15 χρόνια, αλλά και που τα στιγμάτισαν. Ο λόγος της κακής τους φήμης ήταν… το πόσο χρήσιμα ήταν, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράλογο. Όσοι είχαν βάλει τα Vista στον υπολογιστή τους, είχαν ανακαλύψει τη χρησιμότητά τους – αλλά και το ότι έδειχναν ωραία στο desktop – και είχαν προσθέσει αρκετά widgets. Το πρόβλημα ήταν το ότι το hardware του 2006 – η συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών χρησιμοποιούσε επεξεργαστές με έναν πυρήνα – ήταν ανεπαρκές για να έχει widgets να τρέχουν συνεχώς στο υπόβαθρο, με αποτέλεσμα τα widgets να επιβραδύνουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τους πιο δυνατούς υπολογιστές της εποχής. Αυτό ήταν και η «ταφόπλακα» για τα widgets, τα οποία εξαφανίστηκαν στην επόμενη έκδοση των Windows, τα Windows 7.

Τώρα, όμως, μετά από 15 χρόνια, σχεδόν όλοι οι υπολογιστές έχουν τουλάχιστον 4 πυρήνες, ενώ και η επεξεργαστική ισχύς έχει εκτοξευθεί. Τα widgets πλέον μπορούν να τρέχουν στο υπόβαθρο, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Microsoft επανέφερε το concept, στην αρχή «δειλά» στα Windows 10 με το applet News and interests, και πλήρως στα Windows 11 με το δικό τους Widgets panel. Ούτως ή άλλως, οι απαιτήσεις που έχει επιβάλλει η Microsoft για τα Windows 11 όσον αφορά τους «συμβατούς» επεξεργαστές, διασφαλίζει το ότι θα έχεις την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ για να μην αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα από τις απαιτήσεις των widgets.

Αν είσαι από τους τυχερούς, λοιπόν, που έχουν ήδη τα Windows 11 στον υπολογιστή τους, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα έχεις ήδη δει το widgets panel (Γραφικά Στοιχεία τα λένε στα ελληνικά Windows 11), έστω και κατά τύχη. Πρόκειται για το εικονίδιο στην taskbar το οποίο είναι αυτό που μοιάζει με ένα άσπρο παραλληλόγραμμο και δύο μπλε τετράγωνα διαφορετικής απόχρωσης. Αν κάνεις κλικ πάνω του, θα δεις μια λωρίδα να εμφανίζεται από την αριστερή άκρη της οθόνης, η οποία περιέχει κάποια προεπιλεγμένα widgets, όπως την πρόγνωση του καιρού, κάποιες πληροφορίες χρηματιστηρίου, κάποια αθλητικά νέα (συνήθως εξ Αμερικής), tips και την επιλογή να προσθαφαιρέσεις widgets. Στο πάνω μέρος θα δεις και ένα ρολόι αλλά και μια μπάρα αναζήτησης.

Όλα αυτά τα widgets που βλέπεις, μπορείς να τα ρυθμίσεις έτσι ώστε να δείχνουν πράγματα που σε ενδιαφέρουν – αν και ακόμη δεν θα δεις αθλητικά νέα για την Ελλάδα ή έστω την Ευρωλίγκα – ενώ μπορείς και να αφαιρέσεις εντελώς θέματα τα οποία δεν σε απασχολούν, αλλά και widgets τα οποία δεν σου είναι χρήσιμα. Οι ρυθμίσεις γίνονται για κάθε widget πατώντας πάνω στο κυκλάκι με τις τρεις τελείες που βρίσκεται στο πάνω δεξιά μέρος του κάθε widget, ενώ μπορείς και να τα μετακινήσεις πατώντας παρατεταμένως πάνω στον τίτλο του κάθε widget.

Αν ασχοληθείς λίγο με το widgets panel και τα ίδια τα widgets, θα καταλάβεις σύντομα πως θα πρέπει να ασχοληθείς με τις ρυθμίσεις για να το κάνεις χρήσιμο για τα δικά σου ενδιαφέροντα και τις δικές σου ανάγκες. Ειδικά το news feed, το οποίο σου εμφανίζει ειδήσεις, έχει την τάση να σου δείχνει θέματα τα οποία… ας πούμε πως ταιριάζουν περισσότερο σε tabloid παρά σε σοβαρή εφημερίδα. Θα πρέπει να ασχοληθείς με το widget και να πατάς συχνά το πλήκτρο με τις τρεις τελείες σε κάθε είδηση, για να αρχίσει ο αλγόριθμος της Microsoft να καταλαβαίνει τι σου αρέσει να βλέπεις και τι όχι. Στο μενού για κάθε είδηση, υπάρχουν και «αντιδράσεις», όπως thumbs up και thumbs down, ενώ μπορείς να απορρίψεις εντελώς την πηγή της εκάστοτε είδησης. Επίσης να αναφέρουμε πως τα πράγματα περιπλέκονται αν έχεις ρυθμίσει τα Windows 11 με γλώσσα τα αγγλικά (και ειδικά τα αγγλικά Μεγάλης Βρετανίας), διότι η Microsoft θεωρεί πως προφανώς σε ενδιαφέρουν οι ειδήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Μεγάλης Βρετανίας!

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή τα widgets είναι περισσότερο ένας «νεωτερισμός» παρά κάτι χρήσιμο ή, πολλώ μάλλον δε, απαραίτητο. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως, ακόμη, η Microsoft δεν επιτρέπει την δημιουργία widgets σε τρίτους. Με άλλα λόγια, όλα τα widgets που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι της Microsoft. Εάν κάποια στιγμή «ανοίξει» την επιλογή και μπορέσουν και τρίτοι developers να δημιουργήσουν και να προσθέσουν τα δικά τους widgets στο Microsoft Store, τότε πραγματικά το widgets panel θα γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.