7
Τεχνολογία

Τα top apps που πρέπει να έχεις στο κινητό σου

Τα top apps που πρέπει να έχεις στο κινητό σου
Έχεις κινητό Android; Αυτά είναι τα apps που πρέπει να εγκαταστήσεις οπωσδήποτε.

Τα κινητά (με Android) τις περισσότερες φορές έρχονται με μπόλικα apps προεγκατεστημένα. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι… για να το πούμε ευγενικά χρήσιμα ή από τα apps που όντως θα χρησιμοποιούσες. Έχουμε κάνει και άρθρο για τη διαδικασία της αφαίρεσης όλων των άχρηστων apps από ένα smartphone (αν και πολλές φορές οι κατασκευαστές δεν επιτρέπουν την ολική αφαίρεση κάποιων apps, παρά μόνο την απενεργοποίησή τους). Υπάρχουν, όμως, και άλλα apps τα οποία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και θα πρέπει να τα μάθεις και να τα εγκαταστήσεις, για να σου λύσουν τα χέρια!

Στη συλλογή που φτιάξαμε, έχουμε βάλει τα καλύτερα και πιο χρήσιμα apps που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Play Store. Πάμε να δούμε ποια είναι και τι μπορεί να κάνει το καθένα για εσένα!

Dropbox

Αν δεν το ξέρεις, το Dropbox είναι μια δωρεάν υπηρεσία cloud storage (δωρεάν μέχρι ενός ορίου), η οποία έχει το καλύτερο app για να συγχρονίζεις αυτομάτως αρχεία με τις φορητές σου συσκευές. Δουλεύει για όλα τα λειτουργικά συστήματα, σε Windows, iOS, macOS και, προφανώς, Android, ενώ έχει και web interface, όπερ σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς χωρίς πρόσβαση στα σημαντικά σου αρχεία! Επίσης μπορεί να αποθηκεύει και στο cloud τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγάζεις με το κινητό σου. Το δωρεάν πλάνο του Dropbox δίνει 2GB χώρο, αλλά μπορείς να αγοράσεις κάποιο μεγαλύτερο, αν έχεις απαιτήσεις.

Plex

Το Plex είναι ένας ιδιαίτερος media player, ο οποίος σου επιτρέπει να βλέπεις στο κινητό σου ταινίες ή μουσική που έχεις αποθηκευμένα σε κάποιον σταθερό υπολογιστή στο σπίτι. Μπορείς να δεις τα βίντεο αυτά από οπουδήποτε – προφανώς το app αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν στον υπολογιστή τους πολλές ταινίες αποθηκευμένες. Ουσιαστικά μετατρέπει τον υπολογιστή σου σε server, επομένως θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένο και το αντίστοιχο πρόγραμμα του Plex και στον υπολογιστή, παραλλήλως με το app στο κινητό, αλλά να έχεις στο σπίτι και σύνδεση στο internet με πολύ καλό upload speed.

Pocket

Είσαι από αυτούς που έχουν άπειρα bookmarks ή που ανοίγουν άπειρα tabs, για να κρατήσουν άρθρα ή σελίδες τα οποία θα ήθελαν κάποια στιγμή να διαβάσουν, αλλά πλέον έχουν γίνει εκατοντάδες και δεν έχεις καν τρόπο για να βάλεις τάξη; Το Pocket είναι ένα app το οποίο σου επιτρέπει να κάνεις save σε άρθρα που βρίσκεις στο internet, είτε από τον υπολογιστή είτε από το κινητό (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή) και να έχεις πρόσβαση σε όλα από όλες τις συσκευές. Μάλιστα, το Pocket αφαιρεί όλες τις διαφημίσεις και άλλα άχρηστα από τη σελίδα που κάνεις save, κρατώντας μόνο το περιεχόμενο που ήθελες να διαβάσεις!

Snapseed

Στο Play Store υπάρχουν εκατοντάδες apps για επεξεργασία φωτογραφιών. Το Snapseed είναι ένα από αυτά, αλλά είναι και από τα καλύτερα! Έχει ό,τι εργαλείο θα μπορούσες να φανταστείς, από διόρθωση χρωμάτων μέχρι και αφαίρεση αντικειμένων, ενώ μπορείς να πειράξεις τις φωτογραφίες σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Επίσης, το app – αν και ξεκίνησε ως ανεξάρτητο – πλέον αναπτύσσεται από την ίδια τη Google, οπότε είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

VLC Player

Ο VLC Player έχει κάνει όνομα στα Windows και στους υπολογιστές. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα media players, με το μεγάλο του πλεονέκτημα να είναι το ότι παίζει οποιοδήποτε αρχείο χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστούς codecs. Το ίδιο ισχύει και για το app, το οποίο μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε αρχείο βίντεο ή ήχου, να παίξει web streams, να βάλει υπότιτλους, να κάνει streaming από το τοπικό Wi-Fi, να σου επιτρέψει να πειράξεις τον ήχο, μέχρι και να βάλεις φίλτρα στο βίντεο που βλέπεις – το οποιοδήποτε βίντεο!

SwiftKey

Απλά το καλύτερο πληκτρολόγιο για smartphones. Ακόμη κι αν σε ικανοποιεί το keyboard που έχει το δικό σου κινητό, το SwiftKey θα πάει την πληκτρολόγηση σε άλλο επίπεδο. Μαθαίνει φράσεις που χρησιμοποιείς, ονόματα, παρατσούκλια, και κάθε φορά που γράφεις, βελτιώνει τις προτάσεις του autocorrect! Υποστηρίζει και swiping αντί για πληκτρολόγηση γράμμα-γράμμα, ενώ έχει και emojis, GIF animations και υποστηρίζει σχεδόν όλες τις γλώσσες και τα πληκτρολόγια του πλανήτη, ενώ μπορείς να αλλάξεις και τα χρώματα του πληκτρολογίου!

Google Podcasts

Το app είναι η πρώτη απόπειρα της Google να μπει στον χώρο του podcasting. Το app είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την απλότητα και την λειτουργικότητα, ενώ μπορεί και συγχρονίζει τις playlists και τη θέση σου σε κάθε podcast σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείς – προφανώς. Το interface του είναι απλό και καθαρό, ενώ η αναζήτηση είναι εύκολη, για να μπορείς να βρίσκεις γρήγορα αυτά που ψάχνεις. Μάλιστα, όταν κάνεις subscribe σε κάποιο podcast, τα νέα επεισόδια κατεβαίνουν αυτομάτως και μπαίνουν στη δική σου λίστα αναμονής.

CamScanner

Χρησιμοποιείς ακόμα scanner; Δεν χρειάζεται! Η κάμερα του smartphone σου, σε συνδυασμό με το CamScanner είναι αρκετά για να ψηφιοποιήσουν το οποιοδήποτε έγγραφο, κάρτα, απόδειξη, ή απλά ένα κομμάτι χαρτί. Το app έχει ειδικές λειτουργίες για crop και για διόρθωση παραμόρφωσης, έτσι ώστε να σου δίνει ένα καθαρό και κεντραρισμένο έγγραφο, ακόμη κι αν η φωτογραφία που έβγαλες δεν είναι ούτε κεντραρισμένη, ούτε κάθετη, ούτε καν ίσια! Μάλιστα, αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις, με μια μικρή επιβάρυνση, μπορεί να κάνει και OCR στα έγγραφα που βγάζεις, ώστε να μπορείς να ψάξεις ακόμη και για λέξεις ή για συγκεκριμένο κείμενο.

IFTTT

Περίεργο όνομα, αλλά έχει νόημα: IF This Then That. Το app αυτό είναι το front end μιας ολόκληρης υπηρεσίας η οποία μπορεί και συνδέει άσχετες πηγές δεδομένων μεταξύ τους, και σου δίνει αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ σε συστήματα αυτοματισμού και smart home, μιας και μπορεί να συνδέσει πράγματα τα οποία ακόμη δεν έχουν επαφή. Παράδειγμα: αν το κινητό μου είναι συνδεδεμένο στο Wi-Fi του σπιτιού, με όνομα «τάδε», τότε (είμαι σπίτι άρα) άναψε το φως του σαλονιού και αύξησε το θερμοστάτη στο 23. Αλλιώς, άναψε το φως της κουζίνας και μείωσε τη θερμοκρασία στο 18. Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα με το IFTTT, και σου επιτρέπει να κάνεις σχεδόν ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Nova Launcher

Κάθε smartphone με Android έρχεται με διαφορετικό launcher. To launcher είναι το πρόγραμμα που είναι υπεύθυνο για αυτό που βλέπεις στη home screen, για τα εικονίδια και τις συντομεύσεις. Και μπορείς να το αλλάξεις, αν θέλεις περισσότερες επιλογές για εξατομίκευση και δυνατότητες. Ένα από τα καλύτερα είναι το Nova Launcher, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ αλλά ταυτοχρόνως και πολύ δυνατό, με πάρα πολλές επιλογές για εξατομίκευση και πειράγματα. Μάλιστα, λόγω του ότι είναι ανεξάρτητο app, μπορείς να κρατάς το look όταν αλλάζεις συσκευή, ακόμη κι αν η νέα είναι άλλου κατασκευαστή!

Evernote

Το Evernote είναι, απλά, ένα ψηφιακό σημειωματάριο. Μπορείς να κρατάς σημειώσεις, προγράμματα, ιδέες, ή ό,τι άλλο θέλεις να γράψεις για να μην το ξεχάσεις. Το app υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια αλλά έχει καταφέρει και παραμένει ένα από τα καλύτερα, προσθέτοντας νέες δυνατότητες και λειτουργίες, αλλά και ανανεώνοντας το interface του τακτικά. Ξεχωρίζει λόγω των δυνατοτήτων οργάνωσης, επιτρέποντάς σου να οργανώσεις τις σημειώσεις σου σε τετράδια και να τα βάζεις σε κατηγορίες και να προσθέτεις ταμπέλες και tags.

Sleep As Android

Αν θέλεις να βάλεις το κινητό σου να παρακολουθεί τον ύπνο σου, δεν χρειάζεται να αγοράσεις fitness tracker. Μπορείς και με το Sleep As Android! Βάλε τη συσκευή (το κινητό σου) πάνω στο στρώμα και το app θα παρακολουθεί τις κινήσεις και τους ήχους για να καταλαβαίνει πώς κοιμάσαι, πόσο συχνά αλλάζεις πλευρό ή πόσο καλά ξεκουράζεσαι! Η βασική λειτουργικότητα είναι δωρεάν, αλλά έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες αν πληρώσεις μια μικρή συνδρομή.