7
Τεχνολογία

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά τη μετάβαση σε Windows 11

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά τη μετάβαση σε Windows 11
Το update σε Windows 11 είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι το τέλος. Μάθε τα βήματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το update για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Η αναβάθμιση των Windows 10 σε Windows 11 είναι δωρεάν και γίνεται αυτόματα. Μάλιστα, αν δεν το έχεις κάνει, ενώ ο υπολογιστής σου το υποστηρίζει, κάθε τόσο τα Windows θα στο υπενθυμίζουν. Απλά φρόντισε, καλού κακού, να έχεις και ένα backup των αρχείων σου – αν και θα πρέπει να είσαι πολύ άτυχος για να γίνει κάτι. Θα πρέπει, όμως, να ξέρεις και κάποια πράγματα για το τι θα κάνεις μετά την αναβάθμιση, για να είναι όλα όπως πρέπει. Καλώς ή κακώς, η Microsoft φτιάχνει τα Windows για δισεκατομμύρια χρήστες, επομένως είναι βέβαιο το ότι οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις των Windows μπορεί και να μην σου ταιριάζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα, έτσι ώστε να τα κάνεις ακόμη πιο εύχρηστα, αλλά και να εκμεταλλευτείς τις νέες δυνατότητες που παρέχουν.

1. Χρησιμοποίησε Microsoft Account

Τα Windows, εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιούν λογαριασμούς χρήστη οι οποίοι είναι τοπικοί, δηλαδή αποθηκεύονται στον εκάστοτε υπολογιστή. Τα Windows 11, όμως, σου παρέχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις Microsoft Account. Οι περισσότεροι παλιοί χρήστες προτιμούν τους τοπικούς λογαριασμούς, όμως το Microsoft Account έχει πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Windows Hello για να συνδέεσαι με δακτυλικό αποτύπωμα ή με αναγνώριση προσώπου, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα για two-factor authentication, το οποίο παρέχει υψηλότερη ασφάλεια αν μεταφέρεις το laptop σου συχνά και υπάρχει κίνδυνος απώλειας. Επίσης μπορείς να κρυπτογραφήσεις τον σκληρό δίσκο. Μια άλλη λειτουργία είναι αυτή της ανάκτησης, αν ξεχάσεις το password σου.

2. Αφαίρεσε τα περιττά

Η Microsoft τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να αυξήσει τα έσοδά της, βάζοντας προεγκατεστημένα προγράμματα τρίτων στα Windows. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπεις εικονίδια του Spotify, του TikTok, του Facebook ή του Instagram, ή του Amazon Prime. Όσα από αυτά δεν χρειάζεσαι, μπορείς να τα αφαιρέσεις γρήγορα, με λίγα κλικ. Απλά άνοιξε το start menu και κάνε δεξί κλικ σε κάθε ένα από αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Στο κάτω μέρος του μενού που θα εμφανιστεί, υπάρχει η επιλογή Uninstall.

3. Βάλε συντομεύσεις φακέλων

Το start menu των Windows 11 είναι πολύ πιο απλό από αυτό των προηγούμενων εκδόσεων. Έχεις, όμως, την επιλογή να προσθέσεις δικές σου συντομεύσεις. Υπάρχει και η δυνατότητα να βάλεις συντομεύσεις από συνηθισμένους φακέλους, όπως το Documents, το Pictures ή το Downloads. Απλά άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο Personalization, έπειτα στο Start και μπες στο Folders. Εκεί θα βρεις διακόπτες για την εμφάνιση (ή την αφαίρεση) πολλών φακέλων και φακέλων (πχ Settings).

4. Αποσυμφόρησε την taskbar

Η taskbar είναι η γνωστή μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης, εκεί που εμφανίζεται το start button, το ρολόι, αλλά και τα εικονίδια των προγραμμάτων που τρέχουν κάθε στιγμή. Η Microsoft έχει βάλει και τη δυνατότητα να κάνεις pin όποια προγράμματα θέλεις να έχεις σε πρώτη ζήτηση, και μέσω αυτού του μηχανισμού έχει προσθέσει διάφορα προγράμματα και λειτουργίες από το εργοστάσιο. Μπορείς όμως να τα αφαιρέσεις, για να κερδίσεις χώρο και να κάνεις πιο λειτουργική την taskbar. Πήγαινε στο Settings > Personalization > Taskbar και εκεί θα βρεις, υπό τη μορφή “διακοπτών”, όλα όσα μπορείς να αφαιρέσεις. Για παράδειγμα, τη μπάρα της αναζήτησης, τα widgets, το εικονίδιο του chat, και άλλα. Αφαίρεσε όσα δεν σε ενδιαφέρουν και όσα δεν χρησιμοποιείς ποτέ. Εκεί μπορείς να ρυθμίσεις και τη λειτουργία της taskbar, αν έχεις δεύτερη (ή και τρίτη) οθόνη.

5. Ρύθμισε το OneDrive

Η Microsoft σου δίνει 5GB χώρο στο OneDrive, αν έχεις συνδεθεί με Microsoft Account (και όχι με τοπικό λογαριασμό). Το καλό με το OneDrive είναι το ότι μπορεί να συνδεθεί με τους φακέλους Documents, Pictures, μέχρι και με το ίδιο το desktop (αν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς το desktop ως αποθηκευτικό χώρο) και να κάνει backup όλων των περιεχομένων αυτών των φακέλων στο cloud storage της Microsoft! Με αυτό τον τρόπο μπορείς να είσαι σίγουρος πως τα αρχεία σου θα είναι πάντοτε ασφαλή και διαθέσιμα σε όποιον υπολογιστή σου κι αν είσαι, ακόμη κι αν χαλάσει ο δίσκος ή αν χάσεις το laptop.

Τέλος, επειδή τα Windows 11 έχουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι πιθανό ο δικός σου υπολογιστής να μην υποστηρίζει την αναβάθμιση. Σε αυτή την περίπτωση είναι ίσως καιρός να πάρεις καινούριο υπολογιστή και για να το κάνεις αυτό αρκεί να επισκεφτείς τον ΓΕΡΜΑΝΟ ή την COSMOTE.